1 m2 Huis: kleinste footprint ter wereld
Het kleinste huis, 1 m2 vloeroppervlak, is in 2012 uitgevonden door Van Bo Le-Mentzel. Het is voor mensen die geloven dat we een betere wereld krijgen als we meer bouwen en minder kopen. Voor dit huisje vraag ik uw bijzondere aandacht. Het is het kleinste multifunctionele huisje, dat ik ken. Uitgevonden door een man met een missie. Laat u verbazen en inspireren door zijn visie op wonen en werken.
Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Le-Mentzel is succesvol conceptontwikkelaar bij buro Dan Pearlman in Berlijn. Zijn specialisme is het ontwerpen en bouwen van Doe Het Zelf meubelen. Buro Pearlman is onder andere actief in de belevingsarchitectuur (dierentuinen en pretparken) en merkenstrategie.
Oorspronkelijk is Le-Mentzel afkomstig uit Laos. Hij kwam naar Duitsland als vluchteling en werd geconfronteerd met één van de meest voorkomende problemen van migranten: het vinden van een huis. ‘Iedereen moet zijn eigen huis kunnen hebben, met een raam en een deur. En het moet staan waar je maar wilt’, aldus Le-Mentzel. ‘Ik kwam als kind van vluchtelingen uit Laos naar Duitsland. Dus mijn hele leven vraag ik me af, waar is mijn plaats? Waarom hebben mijn ouders besloten hun land van herkomst te verlaten? Ik werd geboren tijdens de reis van Laos naar Europa in een vluchtelingenkamp in Thailand. Vaste roots heb ik dus niet. Daarom moest ik een nieuwe definitie voor mezelf ontwikkelen van het begrip ‘thuis’.’
Daklozen in de wereld
Het aantal daklozen in de wereld neemt toe. Zeker 100 miljoen mensen in de wereld leven zonder enige vorm van onderdak en hun aantal neemt toe. Ergens tussen de 30 en 40 miljoen van hen zijn kinderen. Dat zegt huisvestingsexpert van de Verenigde Naties Miloon Kothari. Circa 80 % van alle vluchtelingen wereldwijd kan onderdak worden geboden op basis van de jaarproductie van gerecyclede pallets in Amerika.
Huis op wielen
Het gevecht om een eigen huis te vinden, dwong Le-Mentzel om anders te gaan denken. Zijn levenservaring hielp hem om de één-vierkante-meter capsule te maken, inclusief een bureau met zitplaats, staruimte met een verkooploket, raam en slaapplaats. ‘Ik heb de capsule op wieltjes gezet, zodat je de hele wereld kan beschouwen als je huis’, zegt Le-Mentzel.
Hij besteedt veel van z’n tijd in vliegtuigen en liet zich inspireren door hun efficiënte ruimte-ontwerp. Kennis over de evolutie van vliegtuigcabines hielp hem het 1 m2 huis in de juiste context te ontwikkelen. Terwijl het grootste deel van het huis vrij basic én recht toe recht aan ontwikkeld is, vroeg de slaapplaats om wat slim ruimtelijk inzicht. Als het tijd is om te slapen, wordt het one-square-meter house namelijk op zijn kant gedraaid.
‘Ik hou van dingen, die eenvoudig van functie kunnen veranderen door gewoon het perspectief te veranderen’, zegt Le-Mentzel. ‘Dat zouden mensen vaker moeten doen.’ En hij vervolgt enthousiast: ‘Het 1 m2 huis is klein, maar het is een echt huis en gebouwd op dezelfde manier als een echt houten huis is gebouwd. Dus alles wat je met een huis kunt doen, kan hierin ook. En nog meer: Je kunt met dit huisje reizen, zelfs zonder een auto, omdat het wielen heeft en door (metro)deuren past.’
Meer bouwen, minder kopen
Deze manier van kleinschalig wonen staat loodrecht op de Amerikaanse wooncultuur, waar immers geldt: hoe groter, hoe beter. Dit feit is niet aan Le-Mentzel voorbijgegaan. ‘De meeste mensen in Amerika haten me omdat ik met dit idee, een aanval doe op de kern van de Amerikaanse identiteit: groot leven’, zegt hij.
Afgezien van een badkamer, zijn de meest elementaire vormen van leven mogelijk binnen het 1 m2 huis. ‘Met de 1 m2 huisplannen in de hand zijn er een heleboel zeer intelligente mensen, die zich nu afvragen of we wel zo’n XXL-leven nodig hebben. Ik zeg: meer bouwen, minder kopen’, aldus Le-Mentzel.
De bouwtekeningen voor het One-SQM-Huis zijn gratis online beschikbaar als je een informatieformulier invult. Hierin vraagt Le-Mentzel wel wat je van plan bent te doen met het One-SQM-House en of je foto’s van het gebruik naar hem stuurt om in het boek te gebruiken, dat hij gaat schrijven. Het idee is dat als mensen de tekeningen gratis ontvangen, ze hiermee ook de creatieve licentie verkrijgen om met het huisje te doen wat ze willen en hierdoor ook de doorontwikkeling en het gebruik wereldwijd zullen stimuleren. Het project gaat een zes jaar durende tour over de wereld maken, met stops in onder andere Mumbai en New York.
One-SQM-House wordt al gebruikt in meerdere delen van Europa. East Seven Hostel in Berlijn heeft een aantal huisjes te huur als mobiele hotelkamer voor slechts één euro per nacht (de tien euro borg krijg je retour als je het huisje weer inlevert).
Workshops
Le-Mentzel leidt ook workshops, om mensen te helpen bij het bouwen. Met z’n idee heeft hij de aandacht van de volledige wereldpers getrokken en is inmiddels in vele media enthousiast geschreven over de filosofie achter het 1 m2 huis. Het open source karakter en het feit dat steeds meer mensen het huisje (na)bouwen, heeft bijgedragen aan verbetering van het concept. De bouwtekeningen kunnen eenvoudig worden aangevraagd via het webadres, dat onderaan dit artikel staat.
Uitgangspunt voor Le-Mentzel is het gebruik van eenvoudige, goedkope materialen en gereedschap: ‘Gebruik gewoon hout van de lokale Doe Het Zelf zaak of houten latten en platen, die je waarschijnlijk in je schuur of kelder hebt liggen. Het neemt ongeveer een halve dag om het frame te bouwen te bouwen. En inclusief de deuren, klaptafel en venster ben je circa twee dagen bezig.’ Enthousiast vervolgt hij: ‘Er is geen bouwkit en er zijn geen prefab onderdelen, die ik bied of verkoop. Dat is een belangrijk onderdeel van het concept. Het is een manier voor mij om mensen te bewegen te gaan bouwen en minder te kopen. In elke stad van de wereld zou een 1 m2 huisje beschikbaar moeten zijn, waar je simpel kunt inchecken zonder te betalen.’
Circa 250 euro materialen en de bijbehorende instructies volstaan dus om een eigen huisje te bouwen! Gewoon een keer proberen.
Meer informatie over het 1 m2 huis is te vinden op de website van Le-Mentzel: http://www.hartzivmoebel.de.
Bestellijst
Hierbij de bestellijst voor een 1 m2 huis. Naast een dag van je leven om het te bouwen en een schroevendraaier en Japanse zaag, hebt u nodig:
Lumber pine square
4x 136 cm
2x 126 cm
13x 63 cm
4x 93 cm
1x 56 cm
1x 33 cm
Walls (Multiplex), Thickness 4 mm
2x 136 cm x 70.8cm
2x 70 cm x 70 cm
1x 38 cm x 136 cm
1x 66 cm x 61,7 cm
1x 75 cm x 75 cm
1x 100 cm x 70 cm
Boards (Multiplex) Thickness : 6 mm – 8 mm
1x 63 cm x 100 cm
1x 10 cm x 33 cm
1x 60 cm x 36 cm
1x 23 cm x29 cm
Door
1x 136 cm x 60 cm
Lumber S: 3,4 cm
Klavier 150 cm
Screws
ca. 100 x 3.5 x 50 Frame
ca. 100 x 3.5 x 30 Walls
Wheels
4x wheels, 10cm, 360°
20 x Screws (6.0 x 50)
20 x Discs, nuts (Unterlegscheiben, Mütter)
Window
1x Acryl Glass ca. 66 cm x 62 cm
BouwTotaal en Slim ruimtegebruik
In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een hobbit house, mantelzorg in je achtertuin, biologische huisjes en Plug & Play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.
In BouwTotaal zal Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik laten zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst.