Na-isoleren binnenzijde bestaande gevel met voorzetwand

Artikel delen

De bouwkosten van het na-isoleren aan de binnenzijde van een bestaande gevel met de voorzetwand systemen van Faay staan in deze uitgave centraal. Hiermee eindigt de mini-serie artikelen over het aan de binnenzijde na-isoleren van bestaande gevels. Het aprilnummer betrof een metalstud voorzetwand met Kingspan Kooltherm isolatieplaten of met Ytong Multipor minerale isolatieplaten. In mei kwamen de bouwkosten aan de orde van het plaatsen van een voorzetwand van houten regelwerk met glaswolisolatie of van panlatten met meerlaagse folie,  die eenzijdig zijn afgewerkt met dubbele beplating. 
 
Tekst: www.casadata.nl.
 
Een voorzetwand is een niet-dragende, lichtgewicht wand. Deze wand kan men tegen een buitenmuur bevestigen of samenstellen als zelfdragende constructie met daaraan bevestigd wandplaten en isolatiemateriaal.  Een zelfdragende voorzetwand moet men op voldoende afstand van de bestaande buitenwand plaatsen, zodat de tussenruimte als een soort spouw kan fungeren. Men kan ook prefab voorzetwand systemen toepassen.
 
Faay  VP35 voorzetwand
De Faay voorzetwand type VP35 is een speciaal ontwikkeld verdiepingshoge wandelement, dat uit een kern van vlasscheven bestaat, dat aan weerszijden voorzien is van gipskartonplaat. Deze voorzetwandelementen zijn standaard 600 mm breed en zijn spijker- en schroefvast. Deze wanden zijn na montage direct geschikt voor afwerking.
De wand kan men fabrieksmatig al eenzijdig voorzien van een vinylafwerking. Men moet de wandelementen los van de achterliggende wand aanbrengen. Door horizontaal een rachel op vilt aan te brengen, voorkomt men doorbuiging. Bij het toepassen van de elementen als thermisch isolerende voorzetwand voor een gevel moet er een dampremmende folie direct achter het paneel worden aangebracht. Men kan de panelen bevestigen met een houten slof op de vloer en een houten spouwlat aan het plafond. De slof heeft een sponning, zodat de wandelementen tegen een aanslag zijn te plaatsen. In plaats van een spouwlat tegen het plafond kan men ook de houten slof gebruiken.
Men kan de elementen onderling verbinden met een veer/groefconstructie. De onderlinge verbinding van de panelen vindt dan plaats met stalen T-profielen. Voor alle overige toepassingen kan men met Triplex veren werken. Bij natte achterliggende muren moeten er voldoende voorzieningen worden getroffen, zodat de elementen niet door vocht worden aangetast. De elektraleidingen kan men in de spouw opnemen. Bij naadloze verwerking en in natte ruimten moet men alle verbindingen verlijmen met speciale lijm.
 
De Faay  W’all-in-One voorzetwand
De Faay voorzetwand type W’all-in-One is een prefab voorzetwand, waarvan de kern uit PIR-isolatie bestaat, standaard afgewerkt met een 9,5 mm dikke gipskartonplaat met afgeschuinde kanten. Het is nagenoeg onbrandbaar en heeft een minimale rookontwikkeling. De voorzetwand is ongevoelig voor vocht. De toegepaste aluminium cachering op het PIR maakt de wand voldoende dampremmend en de reflecterende werking van de folie verhoogt de R-waarde van de luchtspouw.
Door de afgeschuinde kanten kan men de wand traditioneel met gaasband en vuller naadloos afsmeren. Ook kan men de naden in het zicht laten: dan heeft de gipsplaat een facetkant. De panelen hebben een schroefloze eindbeplating. De wand kan dan al fabrieksmatig eenzijdig worden voorzien van een vinylafwerking. Men moet de wandelementen los van de achterliggende wand aanbrengen.
Men kan de panelen bevestigen met een houten slof op de vloer en een houten spouwlat aan het plafond. De slof heeft een sponning, zodat de wandelementen tegen een aanslag zijn te plaatsen. De elementen zijn onderling te verbinden met speciale PG verbindingsregels en de sponningen in de langskanten van de panelen. Deze speciale PG verbindingsregel bestaat uit een lijf van isolerend hardschuim met aan de voorzijde een strook harde, schroefvaste kunststof, dat breder is dan het lijf. Daardoor past de strook in de sponningen in de langskanten van de panelen. De montageprofielen zijn met verzonken schroeven tegen de achterconstructie gemonteerd, waardoor er geen koudebrug ontstaat. Men hoeft de panelen alleen maar op hun plaats te brengen en aan te schuiven. De PG panelen zelf hoeft men dus niet vast te schroeven. De verbindingsregels kan men met een gewone handzaag op maat maken.
 
Bouwkosten
In de kostenberekeningen is uitgegaan van de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en van de bruto prijzen voor de materialen en producten zonder inkoopkortingen bij 140 m2 wandoppervlakte. Bij andere oppervlakten kunnen de uitkomsten anders zijn. De kosten zijn exclusief het ontruimen van de ruimte, bouwplaatsvoorzieningen, het afvoeren van de afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn steeds uitgedrukt per vierkante meter wandoppervlakte.
Elk kostenbedrag is gedetailleerd berekend met alle directe uitvoeringskosten van arbeid en materiaal. Het uurloon is zonder opslagen voor de bouwplaatskosten, algemene bedrijfskosten en winst en risico. Meer richtprijzen van andere voorzetwanden en alle complete calculaties daarvan kunt u na het inloggen op www.casadata.nl zien. Deze calculaties kunt u dan ook meteen downloaden in Excel en eenvoudig aanpassen.
Het regionale kostenniveau betreft de regio Oost-Gelderland (postcode 7000 – 7100). Op www.casadata.nl ziet u het kostenniveau van uw eigen regio door het opgeven van de postcode. Bij de indirecte kosten is gerekend met een toeslag op de directe kosten van 17%. Dit toeslagpercentage bestaat uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico.

 
 

Simpel werken met de 19.800 calculaties van www.casadata.nl
Voor betrouwbare richtprijzen van de bouw- en onderhoudskosten ga je naar www.casadata.nl. Daar vind je ruim 19.800 richtprijzen op basis van complete calculaties. Elke calculatie kun je na het inloggen direct  bekijken, downloaden, aanpassen of er een eigen begroting of offerte mee maken.