Veilig werken is te duur?

Artikel delen

Nog steeds gebeuren er in de bouw relatief veel ongevallen. De kans om in de bouw slachtoffer te worden van een ongeval is ruim vijf keer groter dan in de andere sectoren. Dit blijkt uit het Inspectierapport Bouw van de Inspectie SZW. Bij controleacties vorig jaar bleek dat op 84 procent van de onderzochte locaties onveilig werd gewerkt. Gelet op de ernst van het risico blijft de Inspectie SZW de komende jaren aandacht besteden aan valgevaar en bedrijven die bij herhaling dezelfde overtreding begaan worden streng aanpakt. Vooral het vallen van hoogte is een probleem. Daar besteden we in deze uitgave dan ook ruim aandacht aan. 

Hoe komt het nou toch dat we zo onveilig blijven werken? Bij een verbouwing van mijn woning de afgelopen maanden stonden er twee dakdekkers ook te werken op het platte dak zonder randbeveiliging. Sterker nog: één van de dakdekkers was er alleen om de ander te instrueren en zelf lichte werkzaamheden uit te voeren, want hij was net geopereerd aan zijn schouder. Door een val van het dak in het verleden had hij blijvende pijn aan zijn schouder overgehouden. En dan toch geen valbeveiliging…. Ja, de volgende dag stond er ineens een verrijdbare randbeveiliging, maar toch. Waar komt die hardnekkige ontkenning van het gevaar toch vandaan? Is veilig werken met hekken en lijnen niet stoer? Tien jaar geleden wellicht, maar tegenwoordig niet meer. Er zijn zelfs werknemers die elkaar wijzen op het dragen van een helm of veiligheidslijn. Eigenlijk hetzelfde bij auto’s: daar is het nu stoer om een lichtere motor te hebben die minder verbruikt! Een zescilinder, drie liter turbo slurpbak doet het niet goed meer op verjaardagsfeestjes.
Wat is het dan wel? Ik denk vooral de gedachte dat veilig werken duurder is. Je moet veiligheidsmiddelen aanschaffen en telkens aanbrengen en weer demonteren. Ook het werken met veiligheidsmiddelen wordt als storend ervaren. Toch kan het vroegtijdig nadenken over veilig werken juist tot synergetische voordelen leiden. Gerrit Sluyer van het gelijknamige dakdekkersbedrijf bedacht bijvoorbeeld in 2011 samen met zijn medewerkers de ‘Veiligwerkbak’: een goederenbak met randbeveiliging. De materialen kunnen ze op de grond in de goederenbak plaatsen. Deze wordt vervolgens met een verreiker naar boven getransporteerd. De goederenbak is voorzien van een randbeveiligingssysteem, zodat boven meteen een deel van de dakrand is beveiligd. Met dit systeem wordt niet alleen veiliger, maar ook veel sneller gewerkt. En dat levert dus weer geld op! Zo zijn er wel meer voorbeelden van innovaties die voortkomen uit de noodzaak tot veilig werken. En we weten ook dat de premies van verzekeraars steeds hoger worden voor bedrijven waar veel ongevallen gebeuren. Veilig werken is dus uiteindelijk ook nog goedkoper! Wat houdt ons nog tegen?
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur