Bouw Compleet Gorinchem: duurzaamheid en kennisoverdracht

Artikel delen

Kennisuitwisseling en duurzaamheid staan centraal tijdens de negende editie van Bouw Compleet Gorinchem (voorheen Bouw Relatiedagen) die plaatsvindt van 10 tot en met 12 september 2013 in Evenementenhal Gorinchem. Er is weer een uitgebreid kennisprogramma samengesteld. PROBIN is weer aanwezig met een twintigtal deelnemers en er is een vernieuwd VLOK-Klusplein. De eerste dag van de beurs staat in teken van de zzp’er, met het ZZP Event.

Evenementenhal Gorinchem organiseert op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 september 2013 de negende editie van Bouw Compleet Gorinchem. In combinatie met Bouw Compleet Hardenberg en Bouw Compleet Venray is er een landelijke dekking, maar wel met een regionaal tintje. De vakbeurs in Gorinchem bestaat sinds 2005 en richt zich met name op bezoekers uit het westen, midden en zuiden van Nederland en België.
Vorige jaren trok deze vakbeurs bijna 10.000 bezoekers. ‘Dit jaar verwachten we mede door het kennisprogramma en de aandacht voor duurzaamheid weer veel bezoekers’, zegt Lambert van Gameren, beursorganisator Bouw Compleet Gorinchem. ‘Juist in deze economisch lastige tijd is kennisuitwisseling in de bouw heel belangrijk. Onder meer het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDUBO) en Kennisplatform Duurzaam Gebouwd waren wederom graag bereid om tijdens de beurs de bezoekers en exposant voor te lichten over duurzaam bouwen. Er komt ook een duurzaamheidsplein met veel activiteiten. Daarnaast is er weer een kennisprogramma op alle dagen, met talrijke interessante lezingen. Dit kennisprogramma vindt plaats in het kenniscentrum op de beursvloer.’
Volgens Van Gameren begint tot slot de full-service-formule steeds meer bekendheid te krijgen en dat werpt zijn vruchten zeker af:  ‘Exposanten vinden ons concept nog steeds geweldig. Ze hoeven zelf niet te cateren op hun stand, alles wordt geregeld en de sfeer op de beursvloer is goed en laagdrempelig.’

Duurzaamheidsplein
Tijdens deze editie van Bouw Compleet Gorinchem is er weer een samenwerking met ICDUBO (Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen) en Duurzaam Gebouwd opgezet. Er wordt een duurzaamheidsplein gecreëerd op de beursvloer, waar tijdens de vakbeurs verschillende activiteiten plaatsvinden. Zo zijn er verschillende presentaties die vrij toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Verschillende exposanten en leden van ICDUBO, waarvan hun producten en/of diensten uiteraard alles met duurzaamheid te maken hebben, staan rondom dit plein.

Kennisprogramma
Tijdens de beurs vindt een interessant kennisprogramma plaats in het Kenniscentrum op de beursvloer. Dinsdag is het ZZP-dag met workshops renovatie, kosteninformatie en informatie van de Kamer van Koophandel. Ook praat de Belastingdienst u bij over fiscale weetjes rond auto en bedrijfsbus en uren en ondernemersfaciliteiten. Tot slot zal de VLOK die dag nog een presentatie geven. Een vol programma dus!
Woensdag is er ruime voor kosteninformatie van Cobouw en in de avond zijn er diverse presentaties van producten en diensten op het gebied van duurzaamheid door het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDUBO). In de middag is er een interessant kennisprogramma dat wordt georganiseerd door het vakblad BouwTotaal, de officiële mediapartner van Bouw Compleet. In het kenniscentrum op de beursvloer worden onder andere lezingen gehouden door Mr. J. van der Doelen (ING Economisch Bureau Bouw), Ed de Rechteren van Hemert (NBI, Nederlands Bouw Instituut ) en Mr. F. Kerkhof (Alfa Accountants en Adviseurs). Onderwerpen zullen zijn: kansen in de bouwsector, ook in Economisch uitdagende crisisomstandigheden, slim calculeren en begroten van bouwwerken conform nieuwe NEN 2699 en fiscale gevaren en vooral de kansen die daarbij een rol kunnen spelen. Donderdag is er dan nog een BIM Congres. Hier zullen vier bedrijven, die ieder vanuit hun eigen invalshoek een visie hebben op werken met BIM, uit eigen ervaring meer over werken met BIM vertellen.

VLOK-KlusPlein vernieuwd
Het KlusPlein 2013 is vernieuwd en dat is een experiment. ‘We proberen uit alle macht om via onze leden zoveel mogelijk consumenten optimaal te helpen’, zegt Kees Huisman, algemeen secretaris van de VLOK, die dit jaar dertig jaar bestaat. ‘Voor een klant is het eindresultaat van belang. En dat moet duurzaam goed blijven.’ Daarom heeft de VLOK met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis de VLOK-Uitvoeringsvoorwaarden opgesteld, een onafhankelijke Geschillencommissie Klussen- en Vloerenbedrijven ingesteld en een unieke nakomingsgarantie op de markt gezet.
Maar de kunst is niet om alles geregeld te hebben voor het geval een klant niet tevreden is over het eindresultaat. Veel belangrijker is het om te voorkomen dat de klant niet tevreden is. Daarmee zijn grote commerciële belangen in het geding, niet alleen voor consumenten en klussenbedrijven, maar ook voor de fabrikanten van de materialen die in de klussen worden toegepast.

Daarom is het VLOK-Kwaliteitsprogramma Vakmanschap en Zekerheid in het leven geroepen. Samen met fabrikanten gaat de VLOK naar integrale ketenkwaliteit. Een dure benaming voor kwaliteit vanaf productie van materialen, hulpmiddelen en gereedschappen tot en met de toepassing, montage en installatie en garantie. In het kort komt het erop neer, dat de fabrikant de vakman traint om zijn producten goed te verwerken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met zaken als het Bouwbesluit en de Arbowet. Het VLOK-lid levert zijn werk met de VLOK-nakomingsgarantie af aan de klant.

Certificering
Na het goed afronden van de training ontvangt de ondernemer het certificaat Productvakman, dat door de fabrikant samen met de VLOK wordt uitgereikt. Productvakmannen krijgen van de fabrikanten ook extra commerciële ondersteuning. Bij fabrikanten, die zich ook direct op de consumentenmarkt begeven, worden de Productvakmannen bijvoorbeeld vermeld op de site van de fabrikant. Ook krijgen de Productvakmannen extra garantie van de fabrikant.

Tegelen op het Klusplein
Dit jaar zal op het KlusPlein een experiment worden uitgevoerd. Meerdere fabrikanten gaan samen een presentatie/demotrainingen verzorgen. Het onderwerp is ‘Tegelen’. Daarin zal de firma Rubi met een nieuwe snijplank laten zien hoe je vakkundig tegels snijdt. PCI neemt deel om te laten zien hoe je tegels aanbrengt en presenteert een nieuw voegmiddel. Fermacell is van de partij om met wanden te ondergrond voor de tegels in beeld te brengen en heeft over wanden en vloeren nog veel meer te vertellen. Ten slotte organiseert de firma Van den Hadelkamp – ‘Uw Maat in Afval’ – de afvoer van verwerkte materialen. Deze firma kan ook helpen wanneer je stuit op asbestproblemen.
Op het KlusPlein kunt u informatie krijgen over andere deelnemers aan Vakmanschap en Zekerheid, zoals Fakro, Faay en IsoBouw. Ook zal Zevim bedrijfswageninrichtingen met een demobus van de partij zijn op het KlusPlein.

PROBIN komt met keur aan A-merken
PROBIN maakt de Bouw Compleet. Dit doen ze met hun aanwezigheid tijdens de Bouw Compleet te Gorinchem en een kleine maand later in Hardenberg van 8 t/m 10 oktober. In totaal presenteert PROBIN op de beurs in Gorinchem bijna twintig A-merken. De absolute top uit de professionele wereld van gereedschappen, materialen en hang- en sluitwerk. Namen die de breedte van het assortiment duidelijk weergeven. Variërend van de elektrische handgereedschappen van Panasonic en elektrische gereedschappen van Bosch en Metabo, de diamantgereedschappen van Carat, lijmen en reinigers van Tec7, werkkleding van Dunderdon en de lasersystemen van Gadella. Bekijk ook bevestigingsmaterialen van HECO en tapes van TESA. Interessant is de kennismaking met onder andere het gatzaag gereedschappen van Pro-fit en de nieuwste 5,2 Ah accu van Metabo, die een ongekende power heeft.
Al deze circa twintig professionele A-merken hebben gemeen dat ze innovatief zijn en direct inspelen op de huidige wensen van de markt. Ze geven antwoord op vragen als: snel en efficiënt bouwen, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, milieuvriendelijk en energiebesparend. Voordeel van een beurs als Bouw Compleet is, dat de bezoekers zich met alle vragen direct kunnen richten tot de leverancier. Ze kunnen de apparaten en gereedschappen vasthouden en in werking zien. Tijdens hun bezoek krijgen ze een compleet beeld van de mogelijkheden en de meerwaarde.

PROBIN Academie

Ook kan men algemeen kennismaken met de voordelen van de PROBIN-formule. PROBIN adviseert haar klanten volledig. Van het advies tot het zoeken naar de beste maatwerkoplossingen. Vanuit een adviserende rol is men dit jaar ook gestart met de PROBIN Academie. Deze academie wordt in samenwerking met een leverancier gerealiseerd. Het biedt de afnemer de uitgelezen mogelijkheid zich te laten informeren over een bepaald product waarbij de ontwikkelingen niet stil staan. Tijdens deze academies kan de afnemer zich rechtstreeks tot de leverancier richten met voor hem relevante vragen. Een voorbeeld hiervan is de academie Luchtdicht Bouwen, in samenwerking met Tremco Illbruck.
In elke regiovestiging is een kernassortiment van minimaal 15.000 technische producten op voorraad. Hierdoor is men onderscheidend in de levering van een compleet assortiment, waardoor de professional op één adres alles kan verkrijgen. Geen tijdverspilling, altijd verzekerd van innovatieve en besparende oplossingen. Het levert hem een garantie aan efficiency op.
PROBIN heeft vestigingen in Aalsmeer, Amersfoort, Borne, Dronten, Ede, Emmeloord, Goor, Heemstede, Kaatsheuvel, Kampen, Lelystad, Papendrecht, Roelofarendsveen, Soest en Zutphen.

ZZP Event
De eerste dag van de beurs staat in teken van de zzp’er. Fein, Festool en Kingspan Unidek geven diverse workshops met het thema ‘Renovatie’. Na deze workshops is er een kennisprogramma, waarvan één van de sprekers de belastingdienst is. Zij praten u bij op het gebied van; Uren en ondernemersfaciliteiten, financiële administratie en Auto en bedrijfsbus. Hiernaast gaat de KVK in op algemene zaken als, hoe ga ik om met debiteuren, en hoe kun je succesvol ondernemen. Zie voor het complete programma elders op deze pagina’s.

Full-service-formule [kan eventueel weg]
Omdat vakbeurzen doorgaans veel werk met zich meebrengen en daardoor veel tijd kosten voor de toch al drukke ondernemers, worden de exposanten door Evenementenhal Gorinchem en Hardenberg bijgestaan in hun voorbereidingen. Evenementenhal heeft hiervoor de full-service-formule in het leven geroepen. Van Gameren: ‘De exposanten kunnen zich volledig richten op hun gasten, want de drankjes en hapjes worden verzorgd. De standhouders betalen één bedrag, waarvoor ze een compleet ingerichte standunit krijgen. Daarnaast hebben ze de beschikking over twee standhouderbadges, inclusief maaltijden in het standhoudersrestaurant. Verder bevinden zich op de beursvloer diverse terrassen, waar ze met hun relaties onbeperkt gebruik kunnen maken van de catering. Ook de uitnodigingservice, die door de organisatie wordt verzorgd, en het parkeren voor de relaties zit bij de beursprijs inbegrepen. Een service waar door de exposanten enorm positief op wordt gereageerd. Eén keer een bedrag betalen en daarmee zijn ze verzekerd dat alles tot in de puntjes is geregeld voor hen én voor de gasten.’

Uitnodigingservice
Om optimale ondersteuning aan hun standhouders te bieden, riep de organisatie de uitnodigingservice in het leven. De vakbeurs is uitsluitend op persoonlijke uitnodiging te bezoeken. Van Gameren: ‘Wij regelen, namens de standhouder, de verzending van de entreebewijzen, die naast gratis toegang tot de beurs, recht geven op het gratis gebruiken van drankjes en hapjes en vrij parkeren. De relaties worden uit naam van de standhouder uitgenodigd. Door alle dubbele adressen uit de bestanden te filteren, voorkomen we dat de relaties worden overspoeld met uitnodigingen. De standhouders hebben zelf geen omkijken meer naar de verzending en besparen daarmee kosten. Tevens worden op deze manier niet gekwalificeerde bezoekers gemeden. Daarbij komt dat de openingstijden van 14.00 tot 22.00 uur het voor de bezoeker mogelijk maakt om buiten de werktijden om een bezoek te brengen.’
De formule maakt het volgens de beursorganisator ook voor kleinere bedrijven mogelijk om aan de beurs deel te nemen. Kleinschalige stands vormen het grootste deel van de beursplattegronden van bovenstaande vakbeurzen. Het concept van de beurs, kleinschalig en overzichtelijk, wordt door de bezoekers als zeer prettig ervaren. De hallen zijn overzichtelijk ingedeeld en men kan makkelijk alle standhouders bezoeken.

Beursdata
Bouw Compleet vindt in 2013 plaats op:
Bouw Compleet Gorinchem:10, 11 en 12 september 2013
Bouw Compleet Hardenberg:  8, 9 en 10 oktober 2013
Bouw Compleet Venray: 5, 6 en 7 november 2012
Openingstijden dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur.