Bouw Compleet Hardenberg: duurzaamheid en kennisoverdracht

Artikel delen

Kennisuitwisseling en duurzaamheid staan centraal tijdens de zestiende editie van Bouw Compleet Hardenberg (voorheen Bouw Relatiedagen) die plaatsvindt van 8 tot en met 10 oktober 2013 in Evenementenhal Hardenberg. Er is een uitgebreid kennisprogramma samengesteld, verdeeld over drie themadagen. Probin is weer aanwezig met 25 A-merken en ondernemersnetwerk De Citadel organiseert samen met de beursorganisatie het ‘Citadel Event’. Tijdens Bouw Compleet Hardenberg is er ook weer een Klein Transport Plein. Kortom; u komt ogen en oren te kort!

Evenementenhal Hardenberg organiseert op dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2013 Bouw Compleet Hardenberg. In combinatie met Bouw Compleet Gorinchem en Bouw Compleet Venray is er een landelijke dekking, maar wel met een regionaal tintje. De beurs in Hardenberg is een niet meer weg te denken vakbeurs in de regio Noord- en Oost-Nederland. Het aantal bezoekers is de laatste jaren – ondanks de crisis – gelijk gebleven met ruim 20.000 bezoekers. ‘Dit jaar verwachten we mede door het kennisprogramma en de aandacht voor duurzaamheid weer veel bezoekers’, zegt Lambert van Gameren, beursorganisator Bouw Compleet. ‘Juist in deze economisch lastige tijd is kennisuitwisseling in de bouw heel belangrijk. Onder meer met SBRCURnet, de Van Buuren Groep, van Dijk Meppel en Raadsma Dokkum organiseren we een aantrekkelijk kennisprogramma. Met korte lezingen en discussies zoomen we op dinsdag in op vakkennis die specifiek interessant is voor de ZZP’er, woensdag op duurzaam bouwen en donderdag op BIM & ketensamenwerking. Verder gaat onze mediapartner BouwTotaal op woensdag in op Slimbouwen.’
Volgens Van Gameren begint tot slot de full-service-formule steeds meer bekendheid te krijgen en dat werpt zijn vruchten zeker af:  ‘Exposanten vinden ons concept nog steeds geweldig. Ze hoeven zelf niet te cateren op hun stand, alles wordt geregeld en de sfeer op de beursvloer is goed en laagdrempelig.’

Kennisprogramma SBRCURNet
Samen met een aantal bedrijven uit de regio organiseert SBRCURnet van 8 tot en met 10 oktober tijdens de Bouw Compleet Hardenberg drie themadagen. Op 4 maart 2013 zijn SBR en CURNET gefuseerd tot SBRCURnet. CUR Bouw&Infra maakte deel uit van CURNET. SBRCURnet is een onafhankelijk en toonaangevend kennisnetwerk voor de bouwsector.
De themadagen vinden plaats in Hal 3 van Evenementenhal Hardenberg, in het kader van het DRB combi-event. Een initiatief van de Van Buuren Groep, samen met twee collega ijzerwarengroothandels, van Dijk Meppel en Raadsma Dokkum. Het DRB combi-event omvat onder andere een duurzaam bouwenplein. SBRCURnet laat op dit plein ook relevante publicaties en kennisproducten zien. Deelname aan de beurs en de themadagen is gratis.

8 oktober: ZZP Event
Het ZZP Event op 8 oktober is speciaal voor de kleine zelfstandigen in de bouw. Deze dag staan klantgerichtheid, verantwoord verbouwen en veiligheid centraal. SBRCURnet legt uit hoe u klanten krijgt en behoudt. Verder leert u tijdens het event alles over keurmerken van materialen, energiebesparen, regelgeving, vergunningen en brandveiligheid. FEIN, Festool en Kingspan Unidek geven workshops renovatie en VLOK en Zelfstandigen Bouw geven eveneens voorlichting. Tot slot zijn ook de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel aanwezig. De Belastingdienst praat u bij op het gebied van; uren en ondernemersfaciliteiten, financiële administratie en auto en bedrijfsbus. Hiernaast gaat de KvK in op algemene zaken als, hoe ga ik om met debiteuren en hoe kun je succesvol ondernemen.

9 oktober: Duurzaam Bouwen
Het Duurzaam Bouwen programma op 9 oktober is opgezet rond de hoofdthema’s energieneutraal bouwen, gezond & comfortabel binnenklimaat, circulaire economie en duurzaam materiaalgebruik. Na een VIP-lunch (waarvoor u zich separaat moet opgeven) start SBRCURnet met een korte inleiding, direct gevolgd door een voorbeeldproject. Ook vindt er een bijeenkomst uit de serie Bouwlokalen plaats, over aantoonbaar duurzaam materiaalgebruik. Vanuit het Bouwbesluit wordt gevraagd naar een score van de milieuprestatie. Ook hierbij is de relatie met hoe het werkt in de bouwpraktijk van essentieel belang.
Verder gaat mediapartner BouwTotaal in een middagsessie in op Slimbouwen. Slimbouwen is een visie, een gedachtegoed, maar absoluut geen bouwsysteem. Het is een antwoord op de problemen die de bouwsector kenmerken. Innovaties op bedrijfsniveau zijn niet meer voldoende om de bouw drastisch te verbeteren. Slimbouwen is daarom een visie op integraal niveau. Daarbij wordt voor alle spelers in de bouw een samenhangende oplossing geboden om tot noodzakelijke vernieuwingen te komen.

10 oktober: BIM
Op de derde dag staat het werken met BIM (Building Information Model) centraal, in relatie tot ketensamenwerking. Een aantal bouwers, architecten en anderen met praktijkervaring vertelt wat u met BIM kunt bereiken. Er wordt specifiek ingegaan op broodje aap verhalen rondom BIM en op de voordelen die ook ZZP’ers met het werken met BIM kunnen behalen.

Citadel Event
Tijdens Bouw Compleet Hardenberg 2013 organiseren Evenementenhal en De Citadel het ‘Citadel Event’. De Citadel, gevestigd in het centrum van Rijssen, is in 1984 gestart als bouwinformatiecentrum met permanente exposities. De Citadel is inmiddels uitgegroeid tot een multifunctioneel ondernemershuis voor elke ondernemer in de bouwkolom. Het huis biedt een plek om elkaar te ontmoeten, te netwerken, kennis te delen, mensen te ontvangen en trainingen te geven of te volgen. De Citadel is hierdoor hét ondernemersnetwerk voor bouwondernemers, waarbij samen kennis delen, innovatie, duurzaamheid en samenwerking centraal staan.
Op de beursvloer vindt u tijdens Bouw Compleet een ‘Citadel straat’, met daarbij in het midden van deze straat het ‘Citadel plein’ waar de Citadel en haar leden u uitnodigen de Citadel beter te leren kennen onder het genot van een hapje en drankje. Tijdens het Citadel Event worden verschillende ‘power presentaties’ (korte informatieve presentaties van ongeveer 20 minuten) gegeven door sprekers die met hun onderneming lid zijn van de Citadel. Enkele voorbeelden van de onderwerpen zijn: duurzaamheid, BIM en personeel.  

Klein Transport Plein
Tijdens Bouw Compleet Hardenberg is ook het Klein Transport Plein weer aanwezig. Op het Klein Transport Plein vindt u diverse exposanten die zich richten op het vervoer tot 3,5 ton. Hierbij kunt u denken aan: bedrijfswagens, aanhangers, bedrijfswageninrichtingen, track & trace, laad/lossystemen en diverse accessoires. Het is dus voor u als bezoeker zeker de moeite waard om hier een kijkje te komen nemen.

Probin maakt Bouw Compleet
Probin en haar partners bieden in Hardenberg tijdens Bouw Compleet weer veel noviteiten voor de branche. Meer dan 25 partners zullen Probin ondersteunen op de Probin stand in hal 5. Er zal een breed scala aan producten op het gebied van professionele (elektrische) gereedschappen, ijzerwaren en hang- en sluitwerk te zien zijn, waarbij innovaties en probleemoplossingen de hoofdmoot zullen vormen.
In totaal presenteert Probin op de beurs in Hardenberg meer dan 25 A-merken. De absolute top uit de professionele wereld van gereedschappen, materialen en hang- en sluitwerk is aanwezig. Namen die de breedte van het assortiment duidelijk weergeven. Variërend van de nieuwste elektrische gereedschappen van Bosch en Metabo, de diamantgereedschappen van Carat, de nieuwste meetgereedschappen van Sola, werkkleding en handschoenen van Rehamij, de geweldige booroplossingen van Rex tools, valbeveiliging van Allrisk en de beveiligingsartikelen van Double Lock, waaronder het steigerslot Spider. Daarnaast zal Starmix naast de gebruikelijke (nat- en droog)zuigers u kennis laten maken met de Bullduster, een stoffilterbox die voldoet aan de SZW-toets en stof tot wel 90% reduceert! Eigenlijk zijn alle partners op de stand een bezoekje waard!