Bunkie: transparant meubelstuk met een dakje
Bunkie presenteert zich als nieuw compact leefconcept. Of is het toch een multifunctioneel meubelstuk met een dakje? Door het hellende dak en een ‘schoorsteen’ in de gevelcontouren, word je verleid om te denken aan een traditionele woning, maar de bouwwijze van Bunkie is allesbehalve traditioneel. De grote glasvakken in de kopgevels zetten je op het spoor van een doorzonwoning, maar in een open ruimte wordt dit huisje bijna volledig transparant in het landschap opgenomen. De kleine ruimte dwingt je gedachten in de richting van sober gebruik, maar niets is minder waar. De ontwerpers hebben oude ontwerplogica ingeruild voor iets spectaculairs. Laat u verbazen!
Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Evan Bare en Nathan Buhler zijn euforisch bij de lancering van Bunkie 1.0: ‘Wij zijn zeer verheugd over het resultaat van onze unieke samenwerking en passie voor dit innovatieve totaalconcept.’ Bunkie is een gezamenlijke inspanning van industrieel ontwerpburo 608 en BLDG Workshop. Deze Canadese bureaus delen een grote bewondering voor elkaars werk en een affiniteit voor het zoeken naar nieuwe antwoorden op oude problemen en processen. Dit betekent in het geval van Bunkie: duurzame uitgangspunten, flexibel gebruik, duurzame materialen én detaillering uit de meubelindustrie toegepast in de prefab bouw.
Het multifunctionele karakter maakt het huisje zowel geschikt voor bewoning en werk als recreatieve toepassingen door de verschillende gebruiksmogelijkheden: open, spelen, eten, studeren, musiceren, werken, slapen en ga zo maar door.
BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik
In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een hobbit house, mantelzorg in je achtertuin, biologische huisjes en Plug & Play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.
In BouwTotaal zal Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik laten zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst.
Meubels in de wei
U kunt natuurlijk prima een prefab gebouwtje neerzetten in het groen, maar dan heb je nog niet vanzelf een fijn leefklimaat. Bare en Buhler hebben hierover een bijzondere filosofie. Zij benaderen het huisje als een product. Buhler legt uit: ‘Wij zien het ontwerp als een groot product en niet als kleinschalige architectuur. Het is een logeerkamer die je in je tuin kunt zetten.’ En hij vervolgt: ‘Bunkie begon als experiment, we wilden ideeën ontwikkelen, die de grenzen tussen architectuur en meubilair overschrijden. Net als meubels, wordt Bunkie volledig fabrieksmatig geproduceerd. Op de site wordt het gebouwtje uitsluitend geassembleerd. Voordeel ten opzichte van een meubel is natuurlijk wel dat je er comfortabel en veilig in kunt slapen.’
De houten constructie en afwerking worden voor elke Bunkie opnieuw volledig CNC-gestuurd (Computer Numerical Control) geproduceerd. Deze productiemethode, kom je veel tegen bij producten, waarbij precieze maatvoering van belang is, zoals meubels. Het houten frame wordt bekleed met multiplex, houten delen of een ander materiaal naar keuze. Buhler voegt hieraan toe: ‘Alles kan worden geprefabriceerd in de fabriek en als pakket naar de site worden verzonden voor assemblage.’
Opklapbed van de toekomst
Bunkie is ontworpen als multifunctionele leefruimte en bevat drie verschillende modes: slapen, spelen en open. Met een voetafdruk van 3,8 meter bij 2,6 meter (en ongeveer 3,4 meter hoog) heb je een mooie ruimte tot je beschikking. Wil je deze ruimte gebruiken om te slapen, dan tover je eenvoudig twee queen-size bedden te voorschijn. De ene is subtiel weggewerkt in de wand en de andere is onzichtbaar opgenomen in het hellende dak. Een trapje aanhaken én je hebt een stapelbed 2.0. Een opklapbare tafel en stoelen zijn, ook onzichtbaar, opgenomen in de andere dichte wand. Bedden inklappen, stoelen en tafel uitklappen en de ruimte is gereed om te spelen, vergaderen of eten. Als je de ruimte helemaal leeg houdt, is deze ook zeer geschikt voor meditatie, yoga of lezen.
Kunstige zichtlijnen
Aangezien de voor- en achterkant van glas zijn, kunt u volledig door het huisje heenkijken. Ook op kleinere percelen blijven zichtlijnen dus behouden tot zover als je kon kijken, voordat Bunkie er was. Buhler voegt hieraan toe: ‘Met de gekozen voetafdruk blijven we ook nog eens onder de grens voor vergunningvrij bouwen. We zijn het concept verder aan het optimaliseren, zodat de keuzevrijheid voor materialen en afwerking nog ruimer wordt, maar het principe van het model dat je op de foto’s ziet blijft natuurlijk hetzelfde.’
Klein maar fijn
Slim ruimtegebruik en kleiner wonen krijgen ook aandacht op de bouwkunde opleidingen. Ir. Hanneke Godfroij is recent afgestudeerd aan de TU-Eindhoven, Masterrichting Bouwtechniek, specialisatie duurzaam bouwen. Enkele van haar verfrissende stellingen zetten aan tot nadenken:
• Wie een kleine woning bouwt of bewoont, bespaart vanzelf het milieu.
• Een groot huis is niet nodig voor de mensen zelf, maar voor hun spullen.
• Een klein huis betekent: minder bouwmateriaal, minder productie-energie en minder verwarming.
• Een klein huis is: minder poetsen, minder onderhoud en al je spullen bij de hand.
• De financiële besparingen kan je benutten voor: luxe en locatie (uitzicht).
Hanneke heeft recent als gastredacteur over dit onderwerp geschreven voor de blog www.levenintuinen.nl.
Bron: Gizmag, James Holloway
Meer informatie over de ontwerpers:
• Ontwerpburo 608, www.sixoeight.com
• BLDG workshop, www.bldgworkshop.ca