Dragerbekisting combineert vrijheid met esthetica

Artikel delen

Met de FF100 tec introduceert Doka Nederland een nieuwe dragerbekisting die uit een gering aantal systeemcomponenten bestaat en gebruiksklaar wordt geleverd. Gebaseerd op de nieuwe, zwaar belastbare drager I tec 20 en de stijve FF100-regel WU14 biedt de dragerbekisting de ideale oplossing, wanneer er ondanks een hoge betondruk en een grote tussenafstand tussen de ankers, toch absolute maatvastheid vereist is.

De nieuwe bekisting van Doka leent zich bij uitstek voor omgevingen waar een strak betonbeeld wordt verlangd. Hiertoe is het centerpatroon zodanig gekozen dat de ankers symmetrisch in het paneel en niet aan de randen zijn geplaatst. Bovendien wordt de bekistingsplaat middels een schroefhaak blind aan de achterzijde bevestigd, waardoor schroefafdrukken in het beton tot het verleden behoren. Het strakke betonbeeld wordt verder ondersteund door de vrije keuze van bekistingsplaat op voorgemonteerde dragerroosters. Deze combinatie van kenmerken maakt de FF100 tec van Doka geschikt voor zichtbetonklasse B conform NEN 6722.
Ten opzichte van de bestaande dragerbekisting FF20 biedt de nieuwe FF100 tec een 80% hoger draagvermogen. Die verbetering werd bereikt door het gebruik van de zwaar belastbare I tec 20-drager. Deze drager wordt met aanlasplaten bevestigd, waardoor het geheel van dragers en regels een hoge stijfheid heeft. De FF100 tec is daarmee ook bestand tegen de hydrostatische druk van nieuwe soorten betonsamenstellingen. De toelaatbare betondruk op de bekisting bedraagt 90 kN/m2.

Korte bekistingstijden
Door een optimale aanpassing aan vorm, grootte en betondruk kan met de FF100 tec snel worden bekist. Tot een bekistingshoogte van 3,60 meter heeft de FF100 tec slechts twee centerpennen 20,0 nodig. Passtroken tot 20 cm breedte kunnen zonder extra centerpennen worden toegepast, terwijl tot 25 cm kan worden gecompenseerd zonder pasgording.
De paneelverbinding is eenvoudig; voor het koppelen van de elementen ontwikkelde Doka verbeterde lasplaten met een geoptimaliseerde trek- en drukfunctie. Hierdoor kunnen afdichtingsbanden probleemloos worden ingebouwd en wordt een hogere dichtheid gerealiseerd. Ter hoogte van hoeken wordt hier verder aan bijgedragen door een geïntegreerde hoekversterking.
De dragerbekisting is verder eenvoudig te combineren met de Doka-veiligheidssystemen met ‘geïntegreerde veiligheid’. De nieuwe dragerbekisting kan snel op de bouwplaats worden gemonteerd, maar kan ook dankzij de Doka-montageservice kant-en-klaar gemonteerd op de bouwplaats worden geleverd.

Doka Nederland, Oss, (0412) 65 30 30, www.doka.com/nl