Injectiemethode voor funderingsherstel in klei en veen

Artikel delen

URETEK Nederland BV herstelt verzakte betonvloeren en funderingen met innovatieve injectietechnieken. Sinds een jaar past het bedrijf in Nederland een nieuwe injectietechniek toe; de PowerPile® methode. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor herstel van ‘op staal’ gefundeerde woningen en gebouwen in gebieden met slappe klei- en veenlagen; gebieden waar injectiemethoden voorheen niet toegepast konden worden.

De techniek bestaat uit het injecteren van een krachtig expanderend expansiehars in een kous van geotextiel. Hierbij ontstaat uiteindelijk een draagkrachtig element met een diameter van circa 36 cm die de krachten van de fundering afdraagt naar een draagkrachtige laag in de ondergrond. Elk element kan een belasting aan van 15 ton.
Om de PowerPile® elementen, een 40 millimeter injectielans omwonden met een kous van geotextiel, te plaatsen boort URETEK een verticaal gat van 75 mm door de funderingsvoet. Via dit gat wordt een stalen casing verticaal de grond in geduwd, tot in de vaste grondlaag. In de casing plaatst het bedrijf een PowerPile® element. De casing wordt vervolgens weer uit de grond getrokken, waarbij het element in de bodem achterblijft. Vervolgens wordt de expansiehars geïnjecteerd. Hierbij zet de kous uit tot een diameter van circa 360 millimeter. De gelijkmatig afgevulde en stijve PowerPile die zo ontstaat kan worden belast tot 15 ton per element.
De maximale lengte van de PowerPile®-elementen bedraagt op dit moment circa 8,5 meter. In de nabije toekomst zullen lengtes van 12 meter en langer beschikbaar zijn. Met de PowerPile® methode kan URETEK funderingsproblemen die voorheen niet met injectietechnieken verholpen konden worden, nu wel snel en met minimale overlast behandelen.

URETEK Nederland BV
www.uretek.nl
Standnr. 116