Slim bouwen met Slimbouwen

Artikel delen

Project uitgelicht: Venco Campus, Eersel
Fotografie: C&C Photography, Mariëlle van Hest, Architecten- en adviesbureau Ad van de Ven

Het project de Venco Campus is één van de eerste projecten die vanwege de unieke samenwerking en uitwerking in zowel ontwerp als bouwproces het Slimbouwen Project keurmerk verleden jaar in ontvangst heeft mogen nemen. Eigenaar en opdrachtgever Cor van de Ven, heeft vanaf het eerste initiatief de Slimbouwen filosofie centraal gesteld en een bouwteam om zich heen verzameld om de nieuwe huisvesting op een Slimbouwen wijze te realiseren.

De successleutel: Bouwen in eigen beheer, een regisseur voor het proces en project, de visie van de gedreven opdrachtgever, creativiteit en vakmanschap in het team, kennisintegratie in de ontwerpfase en uitvoering en de drang om zaken integraal te benaderen. Het familiebedrijf Venco Groep, dat actief is in de pluimveesector, had vanwege de stormachtige groei noodzaak om op korte termijn een nieuwe en veel grotere huisvesting te realiseren voor de Venco Groep. Het team is de uitdaging aangegaan rond de complexe opgave voor de huisvesting.

Slimbouwen keurmerk   
Tijdens de beoordeling was de Slimbouwen expertcommissie er zeer snel uit: ‘Dit project verdient een Slimbouwen Keurmerk! Het gebouw scoort duidelijk op alle FRED aspecten en bewijst dat je door Slim te bouwen circa 30% bouwkosten bespaart. En dat met een ‘zero energy’ ambitie en een uitstekend kwaliteitsniveau voor de eindgebruiker’, aldus de commissie. Het gebouw is volgens het Slimbouwen model, met bouwregiseur en lokethouders, in eigen beheer gebouwd.

Flexibiliteit
Hoewel het project met name op de flexibiliteit erg hoog scoort, is ook op andere punten de filosofie van Slimbouwen is tot in detail doorgevoerd in het project. ‘Slimbouwen stimuleert je om anders naar oplossingen te kijken, niet alleen naar het antwoord, ook naar de vraag’, vertelt Ad van de Ven, adviseur duurzaamheid. ‘Slimbouwen gaat niet alleen over het ‘hoe’, maar ook over het ‘wat’. Verder heeft de Slimbouwen aanpak aantoonbaar tot minder faalkosten, meer efficiëntie en een flexibel gebouw geleid dat zich, net als het energie neutrale aspect van het gebouw, zal uitbetalen tijdens de exploitatie.’
In de afbouwfase is reeds gebruik gemaakt van de doorgevoerde flexibiliteit die het gebouw biedt. Door Slimbouwen ontstaat integratie en afstemming in het ontwerpproces en desintegratie tijdens de bouwfase door de loskoppeling van installatie en bouwkundige delen. Dit levert een volgordelijk en veel efficiënter bouwproces op. Daarnaast resulteert deze werkwijze in flexibiliteit tijdens het gebruik en het bevordert demontabiliteit en het hergebruik van materialen. Het veranderen van de plattegrond van het kantoor is bij de Venco Campus in een handomdraai te regelen. Dit komt onder andere door de toepassing van leidingvloeren in het gebouw. Verlaagde plafonds zijn niet nodig, hierdoor blijven de kantoorruimtes vrij indeelbaar. Ook de keuze voor de gevel zorgt ervoor dat de Venco Campus zich gemakkelijk voegt naar veranderende omstandigheden en is voorbereid op groei en mutatie.
Resultaat: een gebouw met hoge uitkomsten op het gebied van duurzaamheid, hoge mate van flexibiliteit, uitzonderlijke ecologische landschapsinrichting, een prettige werksfeer en consequente Slimbouwen uitwerking.

Opdrachtgever: Venco Groep, Eersel
Architect: Van Lierop Cuypers Spierings Architecten, Bergeijk
Adviseur Duurzaamheid: Architecten- en adviesbureau Ad van de Ven, Eersel
Regisseur: P&H Adviseurs Bouw en Vastgoed, Veldhoven
Gevelbouwer: Thermoflor, Heerlen
Glas- en geveladviseur:  Arsycon, Rijen
Expert strategisch huisvesten: Inno-experts, Eindhoven
Leverancier gevelbeplating: Kingspan, Tiel