Dragerloos vloerbekistingssysteem voor kortere bekistingstijden

Artikel delen

Doka Nederland heeft het programma bekistingen uitgebreid met het Dokadek 30 vloerbekistingssysteem voor in het werk gestorte, natte vloeren. Het dragerloze systeem kenmerkt zich door een snelle montage en demontage.

Het nieuwe systeem is handmatig op- en af te bouwen waardoor de benodigde kraantijd tot een minimum beperkt kan blijven. Met valkop zorgt het Dokadek 30-systeem voor een reductie van de kraantijd met zo´n 80 %; zonder valkop loopt dit besparingspercentage verder op tot 90%.
Het systeem is een dragerloze vloerbekisting die bestaat uit een lichtgewicht, gecoat stalen frame dat voorzien is van een houten/kunststof bekistingsplaat. Het systeem omvat verder ook vloerstempels en koppen. De vloerbekistingselementen worden in de grootten 2,44 m x 1,22 m en 2,44 m x 0,81 m geleverd en zijn handmatig te verwerken.

Snelle montage
Met het beperkte aantal onderdelen van het Dokadek 30-systeem kunnen snel en eenvoudig grote vloerbekistingsoppervlakken worden samengesteld. De rechthoekige bekistingselementen zijn daarbij ook tot grotere hoogten veilig vanaf de grond te monteren.
De elementen worden aan de ergonomische handgrepen schuin opgetild en vervolgens aan één van de smalle zijden in de Dokadek 30-koppen gehangen. Vervolgens wordt het bekistingselement met de bijbehorende montagestang of –voor grotere hoogten- de DekLift P 4,00 omhoog gebracht. Daarna worden Doka-vloerstutten geplaatst. Een naadloze aansluiting op de wand wordt gerealiseerd door de inhangbeugel te combineren met een H20 bekistingsdrager. Hierop kunnen vervolgens eenvoudig sluit- en passtukken worden gemonteerd.
De demontage verloopt in omgekeerde volgorde; ook hier hoeft niet -vaak tijdrovend- boven het hoofd te worden gewerkt. Bovendien kan tot 12 m2 Dokadek 30 in één keer met de DekDrive horizontaal worden vervoerd.
Het nieuwe systeem kan met of zonder valkop worden toegepast. Zonder valkop geeft het systeem indien gewenst na het storten een indicatie van de mate van uitharding van het beton. In de praktijk zorgt dit ervoor dat in een vroeger stadium kan worden ontkist. Afhankelijk van de vloerdikte en de betonsterkte kan met de valkopvariant vroegtijdig worden ontkist – onder bepaalde omstandigheden zelfs al na één dag. Het ontkisten verloopt zeer eenvoudig door de valkop met een hamer te laten zakken. De bekisting zakt vervolgens, waardoor panelen gemakkelijk van het beton kunnen worden gehaald.

Doka Nederland, Oss, (0412) 65 30 30, www.doka.com