Lego je favoriete Hubbel

Artikel delen

Hubbel 3.0 is juni jongstleden gelanceerd! De huisjes, die starten bij een basismaat van 3 x 3 meter zijn volledig modulair ontworpen en kunnen eenvoudig worden uitgebreid met stapjes van steeds circa 90 cm. Met een uniek bevestigingssysteem van magneten kan je het interieur  volledig naar je eigen wensen inrichten en heel eenvoudig wijzigen. Het enige nadeel dat een Hubbelfan kon melden: ‘M’n partner, die schrijver is, werkt er met zoveel plezier dat ik ‘m bijna niet meer in huis zie.’

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Piet van der Werf en Floris van der Kleij zijn zes jaar geleden gestart met Hubbel. Al in april 2010 werd het prototype Hubbel 1.0 bekroond met de Building Holland Innovatie Award van de BouwRAI.  Piet en Floris hebben hun concept in de tussentijd geoptimaliseerd, veel praktijktesten gedaan en de keuzemogelijkheden voor afwerking verder uitgebreid. Ze vertellen enthousiast hoe het eerste zaadje werd geplant: ‘Een vraag van een schrijver uit Amsterdam voor extra ruimte in de tuin was aanleiding om verder na te denken over mogelijkheden van extra gebruiksoppervlakte. De opkomende markt van de ZZP’ers, de mogelijkheden van ICT, de vraag naar extra ruimte in steden en het anders inrichten van woon/werk processen waren de thema’s waar wij mee begonnen om extra ruimte bij je huis te ontwerpen.’
Het bleef niet bij die ene opdracht. De ontwerpers waren zo enthousiast, dat ze het eerste huisje hebben uitgewerkt tot een volwassen modulair concept. Inmiddels ligt met Hubbel 3.0 een volledig uitgewerkt concept op de planken, inclusief gerealiseerde voorbeeldprojecten.

Unieke eigenschappen
Wat maakt Hubbel zo uniek? Om te beginnen zorgt de modulaire opbouw ervoor, dat je veel keuzevrijheid hebt in de afmetingen en afwerkingen, terwijl de productie altijd superefficiënt is. Daarnaast zijn het frame én de geïsoleerde schil standaard. De schil bestaat uit wand-, dak- en vloerpanelen, die op veel verschillende manieren kunnen worden afgewerkt. Aansluitingen en bevestigingen zijn ook standaard, dit biedt extra zekerheden tijdens de bouw. Veel leveranciers zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling en proefopstellingen (ook onder extreme weersomstandigheden), hierdoor is de kwaliteit van het eindproduct goed geborgd.
Een modulair concept biedt ‘best of both worlds’ voor de toekomstige bewoner. Grote keuzevrijheid en aanpasbaarheid gaan hand in hand met een hoge kwaliteit en bouwsnelheid. Je mist maar één ding: de financiële tegenvallers.

In een interview met Piet en Floris vertellen ze bevlogen over de oneindige mogelijkheden van Hubbel 2.0

Wat kan je allemaal doen met de Hubbel?

‘Een Hubbel is in grootte, uitstraling en functie door de eigenaar te bepalen. Dit kan bij aanschaf door de eigenaar zelf of in overleg met ons worden bepaald. Het gebouwtje kan door het ontwikkelde modulaire systeem te allen tijde zelfstandig worden aangepast aan nieuwe omstandigheden. En het biedt de mogelijkheid om eenvoudig alle mogelijke woonfuncties toe te passen. Het uiterlijk van het interieur en exterieur zijn ook te veranderen. Van binnen door middel van magneten en magneetfolie, van buiten door uitwisselbare panelen van bijvoorbeeld Accoya hout, stof, planten of zink. Het huisje is uitermate geschikt als kantoorruimte en extra woonruimte. Met een toilet en zelfstandige ingang is Hubbel zelfs voor de belasting aftrekbaar.’
‘Omdat Hubbel voldoet aan het Bouwbesluit en er een comfortabel klimaat heerst, zijn vele functies mogelijk: in de zorg als mantelzorgwoning, voor het levensloop bestendig maken van woningen, als studentenkamer bij tuineigenaren in steden, recreatiewoning en zo zijn er nog meer functies mogelijk.’ Om hier met gepaste trots aan toe te voegen: ‘Waarschijnlijk komt de Hubbel in 2014 op de milieulijst te staan. Bedrijven krijgen dan subsidie bij aanschaf, omdat Hubbel bijdraagt aan korte woon-werkverkeerafstanden en omdat we onderdeel uitmaken van de circulaire economie. Bij agentschap.nl loopt een aanvraag voor circa 10% milieu-investeringsaftrek door gebruik te maken van de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu investeringen).’
Je kan ook gebruik maken van een innovatief  lease-concept voor (tijdelijke) kantoorruimte. Werkgevers kunnen in plaats van kantoorruimte een Hubbel aanschaffen of – in overleg met de werknemer – een Hubbel leasen. Bij vertrek van een werknemer worden de onderdelen opgeslagen. Om vervolgens uit te leveren wanneer dat noodzakelijk is. Floris en Piet lichten dit toe: ‘We bieden een interessant alternatief voor bedrijven en zelfstandigen om zich op een andere manier te organiseren. Waarbij een individu zelf kan bepalen hoe, waar en wanneer zij/hij wil werken. In een ruimte die zij/hij zelf eenvoudig kan vormgeven.’ Hun visie op het nieuwe werken is helder: ‘Wij geloven erg in een maatschappij waarbij het woon/werkverkeer drastisch gaat veranderen en ICT een veel prominentere rol in de bedrijfsvoering gaat krijgen. Hubbel BV speelt hier op in door flexibel kantoorruimte aan te bieden voor bedrijven waarbij de werknemers thuis in een optima forma situatie (tijdelijk) kunnen werken en zo minder milieubelastende kilometers hoeven te maken. De ultrakorte woon-werkafstand van een Hubbel is gegarandeerd filevrij!’

Welke afwerkingsmogelijkheden bieden jullie?

Hierover zeggen de architecten: ‘De drager van glasvezelversterkt kunststof blijkt een prima basis om oneindig te variëren met de afbouw. De Hubbel heeft als klimatologische schil sandwichpanelen, en Alcoa aluminium kozijnen met HR++ glas. De sandwichpanelen bestaan uit 2 mm gepoedercoat aluminium, 100 mm PIR en 0,75mm gepoedercoat staalplaat. Het frame wordt geïsoleerd met PIR.’
‘Het modulaire systeem biedt een breed scala aan afbouwmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Panelen in elke gewenste uitvoering zijn mogelijk. Wij hebben hiervoor al vele panelen ontwikkeld. Groene gevels en daken behoren ook tot de mogelijkheden. En de uitstraling van het interieur is aan te passen aan de wensen van een Hubbeleigenaar. Van Zweedse blokhut tot white cube office, van meisjeskamer tot muziektempel.’

En hoe zit het dan met installaties?

Piet legt uit: ‘Hubbels kunnen worden gezien als een woning. Alle voorzieningen zijn mogelijk. Energie komt of van het huis of wordt gegenereerd door zonnepanelen die op het dak van de Hubbel worden geplaatst. Een Hubbel kan energieneutraal gemaakt worden door zonnepanelen toe te voegen. Het verbruik van een Hubbel versus de opbrengst kan in evenwicht zijn of zelfs energie terug leveren aan het net.’

Waarmee hebben jullie Hubbel zo duurzaam gemaakt?

‘Hubbels zijn ontwikkeld met de duurzame gedachte van de circulaire economie’, vervolgt Piet. ‘Alle Hubbel onderdelen zijn van zeer hoogwaardige materialen en hebben een levensduur van meer dan 40 jaar. De onderdelen van de Hubbel zijn zeer eenvoudig te (de)monteren en kunnen worden opgeslagen in depot. Zo waarborgen wij een gesloten kringloop van materialen en onderdelen en hoeft er geen sloopafval te zijn.’ Om hier een noviteit aan toe te voegen: ‘Hiervoor zal een terugkoopgarantie mogelijk zijn.’   
‘Maar duurzaamheid ontstaat natuurlijk ook door de aanpasbaarheid in de toekomst’, vult Floris aan. ‘Naast het veranderen van gevel heeft Hubbel een uniek bevestigingssysteem voor binnenwanden.  Akoestisch vilt, kapstokken, boekenplanken, verlichting en andere verschillende interieuropties worden met magneten aan de wand bevestigd. De Hubbel is hiervoor uitermate geschikt, door zijn wit stalen materiaal aan de binnenzijde. Door toepassing van prints op magneetfolie, vilt op magneetfolie of triplex op magneetfolie tegen de wanden kan een eigen identiteit worden bepaald. Veel is mogelijk voor de uitstraling van het interieur.’

De Hubbel 3.0 is klaar voor levering.  De productie staat gereed om te starten. Al het voorwerk is gedaan. Is bij u ook het Hubbel enthousiasme gegroeid? Dan rest nog één vraag.

Wat moet ik doen om een Hubbel in mijn tuin te krijgen?

Floris nodigt u uit: ‘Wij hebben een Hubbel in Hoofddorp en in Staphorst langs de A-28 staan waar mensen een Hubbel kunnen komen bekijken. Dit zal altijd op afspraak zijn.’ En hij gaat verder: ‘In deze fase zal de productietijd tussen twee en drie maanden zijn. Wij streven er naar om Hubbels in de toekomst binnen een maand op te kunnen leveren. De bouwtijd op locatie duurt één dag met vier man voor een Hubbel van 10 m2 met terras.’

Is dat inclusief de tijd om een bouwvergunning te krijgen?
 
Floris antwoordt: ‘De Hubbel is zo vormgegeven dat deze volgens de WABO vergunningsvrij in een tuin kan worden geplaatst. De Hubbel mag dan niet groter zijn dan 50% van het tuinoppervlakte en niet meer dan 10 strekkende meter grenzen aan de erfgrens van de buren. Er zijn uitzonderingen wanneer er sprake is van een beschermd stadsgezicht of een monumentstatus op een pand of tuin rust. Voor een Hubbel op een dakterras zal wel altijd een vergunning moeten worden aangevraagd.’

WIE BIEDT?

Qua maatvoering, prefabricage, materiaalkeuze en het scala aan aanvullende functionaliteiten is Hubbel wat mij betreft één van de koplopers op dit moment. Het concept lijkt nog het meest op het kopen van een mooie auto, maar dan één die tientallen jaren dienst gaat bewijzen en meegroeit in veranderend gebruik. Ik zie het gebruik, net als de ontwerpers, ook veel ruimer dan alleen als tuinkantoortje. En verwacht dat er de komende decennia een levendige handel ontstaat in nieuwe en gebruikte Hubbels en Hubbelonderdelen. Piet en Floris zijn al ideeën aan het ontwikkelen voor ‘hubbeltrack’  en ‘hubbelscout.nl’, waarbij ze denken aan de doelgroepen: mantelzorg, levensloopbestendige woningen, studentenhuisvesting in de tuin,  allerlei vormen van recreatie (kan ook autarkisch) en gastenverblijven. En reken er maar op. Het zal niet blijven bij ideeën!
 

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen  kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een hobbit house, mantelzorg in je achtertuin,  biologische huisjes en Plug & Play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.
In BouwTotaal zal Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik laten zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst.