Lichtgewicht bekisting ondersteuningssysteem

Artikel delen

Doka Nederland heeft het programma ondersteuningssystemen uitgebreid met de Staxo 40. Deze nieuwe, lichtgewicht uitvoering van de bekende Staxo-serie onderscheidt zich door de snelle montagemogelijkheid en verhoogde veiligheid. De lichtgewicht H-kaders, die de basis vormen voor het systeem, laten zich snel op- en afbouwen en brengen daarmee tijd- en kostenbesparingen binnen handbereik.

Door tijdens het constructieve ontwerpproces gebruik te maken van de eindige-elementen-methode zijn de Doka-engineers erin geslaagd om het gewicht van de Staxo 40 zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd de sterkte ervan zo groot mogelijk te maken. Het resultaat is een H-vormig kader dat minder dan 24 kg weegt.
De innovatieve geometrie van het H-kader en het uitgebalanceerde zwaartemiddelpunt zorgen ervoor dat het H-kader bovendien gemakkelijk te hanteren is. Mede dankzij het beperkte aantal losse onderdelen is de montagevolgorde vanzelfsprekend en logisch. De totale montagetijd van de Staxo 40 bedraagt daardoor de helft minder dan de tijd die met enkelvoudige staanders nodig zou zijn. Horizontale voormontage is mogelijk dankzij trekvaste verbindingen tussen de kaders.

Veiligheidsaspecten
Door de H-vormige vormgeving van de Staxo 40-kaders worden volledig dichte montageplatforms met vrij doorgaanbare vloeren in én tussen de ondersteuningstorens bereikt. Dit versnelt niet alleen de werkzaamheden maar zorgt ook voor meer veiligheid. De vrije doorgang wordt ook geboden onder de bovenstructuur waardoor de te ondersteunen bekisting snel en ergonomisch kan worden ge(de)monteerd.
Voor het veilig opnemen van lasten aan de vloerrand zijn aparte consoles leverbaar. Uit oogpunt van veiligheid is de ondersteuning verder voorzien van vaste, gekeurde aanslagpunten voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals valgordels, montagevloeren met geïntegreerde uitneembeveiliging en stabiele laddertoegangen.
Het ondersteuningssysteem wordt geleverd in drie verschillende kadermaten en met kop- en voetspindels met 75 cm uittrekbereik voor gemakkelijke hoogteverstelling. Voor het verrijden of verplaatsen van de gehele toren zijn wielen verkrijgbaar waardoor het tussentijds demonteren overbodig wordt. Het snel vaststellen van de lengte is mogelijk dankzij de diagonaalkruisen met kleurcodes.

Doka Nederland, Oss, (0412) 65 30 30, www.doka.com/nl