‘Meer kun je niet willen’

Artikel delen

‘Ik zou ze graag meteen in mijn bus willen stoppen en wegrijden’, lacht Hans van Vulpen. De timmerman testte enkele weken twee nieuwe geesteskinderen van Fein en is bijzonder te spreken over het tweetal accu schroefmachines.

Dakkapellen, kozijnen, in- en externe verbouwing, aanbouwen. noem maar op. Bij het timmerbedrijf van Hans van Vulpen wordt volop gewerkt, en dus ook geschroefd. Timmeren zit Van Vulpen in het bloed, zegt hij. ‘Ik ben nog net niet geboren met een hamer in mijn handen. Ik zit nu al zestien jaar in het vak en met veel plezier.’ Hij heeft in die zestien jaar uiteraard van alles voorbij zien komen wat machines betreft. Fein steekt er echter wat accu schroefmachines betreft met kop en schouders bovenuit.

Gewicht en ergonomie’
‘Allerlei bekende merken heb ik al geprobeerd’, zegt Van Vulpen, die voor Fein de nieuwste twee accu schroefmachines heeft getest: de ABS18 en de accu slagschroevendraaier ASCD. ‘Het is een hele zoektocht geweest, maar het lijkt erop dat ik nu eindelijk de juiste machines heb gevonden.’ Van Vulpen is vooral te spreken over het gewicht en de ergonomie van de apparaten. ‘Ze liggen lekker in de hand en ze hebben een gering gewicht. En ze maken veel toeren, maar je voelt het bijna niet. Dat zijn de belangrijkste eisen voor mij als vakman. Je bent er hele dag mee aan het werk, dus die zaken zijn belangrijk. Verder moet de machine natuurlijk kwalitatief goed en krachtig zijn. Dat zit bij deze twee machines zeker wel goed. Alle schroeven draaien ze er moeiteloos in.’

Accu’s
Van Vulpen is ook zeer te spreken over de kwaliteit van de accu’s die hij voor Fein testte, een 18 V met 2 amp per uur en een 18 V met 4 Amp per uur: ‘Met die 4 Amp heb ik twee dagen op één lading gewerkt. Ik heb hem amper in de lader gehad. Bovendien kun je de accu’s uitwisselen met andere Fein machines. Echt heel handig.’
En mocht de machine het ondanks alles begeven, dan is er de garantietermijn van drie jaar op de machine, de lader en de accu. ‘Dat spreekt me als vakman ook aan, dat een bedrijf ook bij eventuele na-service voor me klaarstaat. Zeker bij een schroefmachine is dat mooi want dat is zo’n beetje het eerste dat ik iedere dag uit mijn bus haal.’

Haak
Al met al is er weinig dat Van Vulpen aan te merken heeft de op twee Fein machines: ‘Er zit alleen geen haak aan om de machines aan je broekzak of riem te hangen. Je moet hem tussen je benen klemmen. Het is maar een klein dingetje, maar toch.’ Fein Nederland is daar reeds op ingesprongen en is met Fein Duitsland in overleg om te kijken of het mogelijk is een haak aan te kunnen bieden.
‘Samenvattend zou ik de machine zeer zeker aanbevelen bij mijn collega’s: hij is krachtig, de accu gaat lang mee, hij ligt goed in de hand, is lekker licht en doet zijn werk op een stabiele manier. Meer kun je eigenlijk niet willen.’