Multifunctionele inbouwdoos

Artikel delen

ABB introduceert de vernieuwde multifunctionele inbouwdoos MD4050. Nieuw is de vorm van het inslagdeksel en het kunststof waarvan dit is gemaakt. Dit vereenvoudigt en versnelt niet alleen de werkzaamheden van de installateur, maar zorgt ook een geringere belasting van het milieu.

Het deksel beschermt de inhoud van de ingebouwde doos met bijbehorende draaibare ring tijdens het stuken en verder afwerken van de muur. In tegenstelling tot zijn holvormige voorganger is het nieuwe deksel vlak zodat bij het stuken of het aanbrengen van een zeer dun laagje gips op de muur (filmen), minder stuc of gips achterblijft in het deksel. Bij het inslaan van dit vlakke deksel zijn er minder gipsresten. Een schonere werkplek is daarvan het resultaat.
In het nieuwe kunststof deksel zijn vier breeklijnen aangebracht. Deze zorgen ervoor dat het deksel bij het inslaan gecontroleerd vanuit het midden naar de rand van de multidoos openbreekt en er minder beschadigingen aan het stucwerk zijn. Voor het deksel wordt bovendien een ander soort kunststof gebruikt, waardoor het deksel makkelijker is in te slaan.
Ook in de nieuwe uitvoering is het deksel voorzien van een RFID-sticker. Deze wordt gebruikt om de ingebouwde inbouwdoos achter het afgewerkte en uitgedroogde stucwerk te kunnen traceren met behulp van een deksel-detector.
Het nieuwe deksel is gemaakt van gerecycled kunststof. Voor de productie wordt dan ook geen beroep gedaan op nieuwe grondstoffen. Door de -eindig beschikbare- aardolie als grondstof te vervangen door gerecycled kunststof wordt het milieu bovendien minder belast. Daarmee past het nieuwe deksel volledig in de gedachte achter de slogan die ABB hanteert: ‘Power & Productivity for a better world’.

Eigenschappen
ABB’s multifunctionele inbouwdoos MD4050 past in iedere situatie waardoor het werken met verschillende inbouwdozen overbodig is. De multidoos is eenvoudig aan te passen aan de inbouwdiepte dankzij de verstelbare bodem en leent zich voor verwerking van 16- en 19-mm buizen. Daarnaast is de MD4050 voorzien van verschuifbare invoertuiten, die in een handomdraai aan de diepte van de leidingsleuf kunnen worden aangepast en extra hakwerk overbodig maken. De doos wordt direct en zonder gereedschap klemmend vastgezet in boorgaten van 82 mm doorsnee en een diepte van maximaal 60 mm.

ABB b.v., Low Voltage Products, Ede, (0318) 66 93 00, www.abb.nl