Praktijktest haakse slijper en nat-droogzuiger

Artikel delen

BouwTotaal lezers testen gereedschap

Johan Schaeffer van Klusbedrijf De KlusBij en Jan de Bouvy van Timmerbedrijf Bouvy gingen respectievelijk met een kleine haakse slijper met veiligheidsschakelaar en een nat-droogzuiger aan de slag als aftrap van wederom een reeks testen door BouwTotaal lezers van Bosch gereedschap. Het staat de testers uiteraard vrij om niet alleen de voordelen te noemen, maar ook de nadelen! Toch ook dit keer weer tevreden, maar kritische testers.

Ook deze heren lieten de kans op het gratis testen van professioneel gereedschap niet aan zich voorbij gaan en meldden zich direct aan na de oproep in BouwTotaal. ‘Mijn oude haakse slijper van een gerenommeerd merk was aan vervanging toe. De schakelaar begon te haperen. Daarnaast probeer ik graag nieuwe dingen uit, dus die oproep in BouwTotaal kwam goed uit!’, zegt Johan Schaeffer van Klusbedrijf De KlusBij te Rotterdam. Zijn bedrijf is sterk in de meest voorkomende klussen in en rond de woning, zoals het vervangen van keukens en badkamers, boeiboorden, timmerwerk, loodgieterswerk en elektra en het realiseren van bijvoorbeeld schuurtjes, hardhouten dakterrassen, terrasoverkappingen, beschoeiingen, binnentrappen, binnenmuren, dakramen en vloerafwerkingen. Genoeg uiteenlopende werkzaamheden dus om de GWS 12-125 P haakse slijper van Bosch te testen.
Jan de Bouvy van Timmerbedrijf Bouvy was ook aan een nieuwe machine toe: ‘Mijn oude stofzuiger van een ander merk had zijn langste tijd wel gehad. De reparaties werden duurder dan een nieuwe machine.’ Bouvy verzorgt meestal als hoofdaannemer onder meer verbouwingen, vervanging van kozijnen, aanbouwen, dakkapellen en dakramen. Daarbij worden ook regelmatig onderaannemers ingeschakeld. De aannemer uit Alkmaar ging aan de slag met de nat-droogzuiger GAS 35 M AFC.

Test GWS 12-125 P

Schaeffer kreeg de beschikking over de kleine GWS 12-125 P slijpmachine met een dodemansschakelaar, de zogenaamde ‘Veiligheidsschakelaar’. Deze slijpmachine werkt alleen als de schakelaar is ingedrukt. ‘Het was wel even wennen, omdat bij mijn oude machine de schakelaar opzij zat en hier aan de onderkant. Maar uiteindelijk ligt hij stevig in de hand.’ Veilig is de machine ook, volgens Schaeffer: ‘Je kunt de schakelaar niet per ongelijk indrukken, omdat je eerst de rode veiligheidspal moet uitklikken. Daarnaast slaat de machine direct af, wanneer deze vastloopt. Bij de oude machine begon deze hevig te bokken wanneer de weerstand te groot werd.’
Wat voor een werkzaamheden voert hij allemaal uit met deze machine? ‘Ik gebruik de haakse slijper voor diverse werkzaamheden, zoals het slijpen van tegels, doorslijpen van ijzer en het maken van sleuven in wanden van beton, kalkzandsteen of gips. Dat gaat allemaal prima met deze machine. Het snoer heeft een lengte van 4,00 meter en dat is lang genoeg. De vibraties tijdens het slijpen blijven gelukkig beperkt. Handig vind ik ook dat de beschermkap zo eenvoudig is te verdraaien. Daardoor kun je bij vloer- en plafondplinten doorslijpen tot de vloer of het plafond.’
Schaeffer vond het wel jammer dat de machine kaal werd geleverd: ‘Ik was wel een beetje verbaasd dat er geen koffer of slijpschijf bij zat. Daarnaast is de veiligheidsschakelaar zo groot dat er eenvoudig gruis tussen de schakelaar kan komen. Eén keer moest ik de schakelaar eerst schoonmaken omdat deze door het gruis niet meer uit was te zetten. Dat is dus nog wel een verbeterpunt. Maar verder ben ik heel tevreden.’

Test GAS 35 M AFC
Bij het zagen en slijpen gebruikt Bouvy altijd een stofafzuiging op het gereedschap. ‘Ik ben me bewust van de gevaren van kwartsstof, dus ik sluit bij het zagen en slijpen het gereedschap altijd aan op stofafzuiging. Daarvoor gebruik ik het meegeleverde gereedschapsverloopstuk, dat op het gereedschap past. Bij aansluiting op andere merken machines moet je soms wat improviseren, maar dat gaat prima.’
Bouvy verbaast zich wel over het feit dat de machine alleen geleverd wordt met een kunststof stofzak voor natzuigen, maar niet met stofzakken voor fijn stof. ‘Bij het zagen en slijpen van beton en kalkzandsteen komt er zulk fijn stof vrij, dat de filter verstopt raakt als je geen stofzak gebruikt. Dat geldt ook voor het zagen van mdf. Binnen een minuut slaat de machine dan af, omdat het filter verstopt zit. De automatische filterreiniging werkt dan niet meer en dan moet je het filter handmatig schoontikken. Ik heb Bosch wel gevraagd om katoenen zakken die je kunt hergebruiken, maar die bleken niet leverbaar. Nu heb ik papieren stofzakken besteld, maar die moeten nog binnenkomen. Helaas heb ik de stofzuiger daarmee nog niet kunnen testen.’
Het opzuigen van grof vuil, zoals na het zagen, schaven of schuren van hout of om de werkomgeving weer schoon te zuigen, gaat volgens de aannemer prima: ‘Wat de machine moet doen, dat doet hij prima. Hij maakt ook geen overdreven lawaai en hij laat zich goed verplaatsen. De automatische filterreiniging werkt in die situaties ook goed. Overigens heeft de machine door de zuigslang van 5 meter zo’n grote actieradius, dat deze meestal tijdens het werk gewoon kan blijven staan. Of ik plaats hem onder de werkbank.’
Erg handig tot slot vindt Bouvy de toestelcontactdoos op de stofzuiger, voor de aansluiting van elektrisch gereedschap. De toestelcontactdoos heeft een in- en uitschakelautomaat inclusief naloopfunctie voor extra bedieningscomfort. ‘Als je dus je gereedschap aanzet, dan start automatisch de stofzuiger. En na het uitzetten van het gereedschap zuigt deze nog even na. Erg handig!’

GWS 12-125 P
De kleine slijpmachines van Bosch zijn nu ook leverbaar met een dodemansschakelaar, de zogenaamde ‘Veiligheidsschakelaar’. Op het moment dat de schakelaar wordt losgelaten, stoppen de machines direct. De veiligheidsschakelaar is zo ontworpen dat de schakelaar te bedienen is over de gehele lengte van de hendel.
De haakse slijpmachines hebben vermogens van 900 tot 1500 watt (de geteste GWS 12-125 P heeft een vermogen van 1200 watt). Ze hebben een zonder gereedschap te verstellen beschermkap, een ergonomisch ontwerp en een grote asblokkeerknop voor het snel en gemakkelijk verwisselen van accessoires.
De modellen met 1200 en 1500 watt zijn geschikt voor de zwaarste toepassingen; bijvoorbeeld in de scheepsbouw, op grote bouwlocaties of in de staalconstructiebouw. Naast de nieuwe veiligheidsschakelaar hebben zij een uitgebreide reeks van veiligheidsvoorzieningen: Vibration-Control, KickBack Stop, soft start en herstartbeveiliging. De prijzen lopen uiteen van 109,95 euro voor de GWS 9- 125 P Professional tot 234,95 euro voor de GWS 15-150 CIP Professional. Alle prijzen zijn excl. BTW. Bosch heeft ook een uitgebreide reeks accessoires voor kleine haakse slijpmachines, zoals zaag-, flap-, diamant- en slijpschijven, borstels en stofafzuigkappen.

GAS 35 M AFC
Naast de bestaande zuigers bevat het Bosch-programma vanaf mei 2013 vier nieuwe zuigers: GAS 35 L SFC+ Professional, GAS 35 L AFC Professional, de hier geteste GAS 35 M AFC Professional en GAS 55 M AFC Professional.
De krachtige 1200 W turbinemotor realiseert een hoge onderdruk van 254 millibar. De 7,5 meter lange voedingskabel en de 3 of 5 meter lange zuigslang zorgen voor een grote actieradius. De zuigslang kan met twee slanghaken aan de robuuste zuigerkop bevestigd worden en de accessoires kunnen in de hiervoor bedoelde houders worden geschoven. Bovendien zijn alle apparaten uitgerust met een semi-automatische (SFC) of automatische (AFC) filterreiniging en kan er per klik één L-Boxx met maximaal 15 kilogram gewicht bevestigd worden.
Bij de nat-droogzuigers GAS 35 L AFC Professional, GAS 35 M AFC Professional en GAS 55 M AFC Professional wordt de filter elke 15 seconden door middel van een omgekeerde luchtstroom automatisch gereinigd. Verder is de containerinhoud 35 tot 55 liter.
De apparaten uit klasse L zijn geschikt voor onder meer de afzuiging van stof van zachthout en van Corian-stof. De apparaten uit klasse M, zoals de GAS 35 M AFC Professional, zijn geschikt voor onder meer de afzuiging van het stof van diverse houtsoorten en van kwartshoudend betonstof. De GAS 35 L SFC+ Professional kost 439,95 euro, de GAS 35 L AFC Professional 529,95 euro, de GAS 35 M AFC Professional 629,95 euro en de GAS 55 M AFC Professional kost 769,95 euro. Prijzen zijn adviesprijzen exclusief BTW. De set bevat een zuigslang met gereedschapsverloopstuk, harmonicafilter en zuigeraccessoires zoals zuigbuizen, zuigmondset, bochtstukken, voegenzuigmond en stofzak in verschillende uitvoeringen.