Toepassing van BIM

Artikel delen

Bouwbureau Jansman ziet de laatste jaren steeds meer mogelijkheden voor de toepassing van het Bouw Informatie Model (BIM). Niet alleen voor de utiliteitsbouw, maar ook voor woningbouw en de agrarische sector, worden de ontwerpen volledig 3D opgezet.

Het gaat niet langer om slechts een digitale tekening, maar een compleet gebouwmodel met gebruiksmogelijkheden voor alle partijen, zowel input als output. Directe aansturing van bestek, calculatie en werkvoorbereiding is mogelijk. Dat geldt ook voor integratie van constructie- en installatieonderdelen en concrete waarden voor energie- en milieuprestatie. Een consequent gebruik van dezelfde gegevens voorkomt immers dubbel werk en kans op fouten.
Aanvullend kunnen de modellen worden gebruikt voor revisie en gebouwbeheer na realisatie. Bouwbureau Jansman vervaardigt de tekeningen voor gebouwmodellen met behulp van ArchiCad, BIM software met geavanceerde mogelijkheden waarbij, tot op materiaalniveau gedetailleerd, het gebouwmodel wordt opgezet. De software kent uitgebreide mogelijkheden voor bestandsuitwisseling naar andere pakketten. Met name door de OpenBim (IFC) benadering is ook voor gebruikers van alternatieve BIM software alle informatie die in het model is opgenomen beschikbaar.
Bouwbureau Jansman vervaardigt niet alleen de eigen opdrachten op deze wijze, maar verzorgt tevens deze diensten voor collega’s, aannemers en installatiebedrijven die (nog) niet met deze werkwijze zijn toegerust.

Bouwbureau Jansman BV
www.bouwbureaujansman.nl