Zwitserse precisie instrumenten

Artikel delen

BV Van Beek & Heijermans ontstond kort na de tweede wereldoorlog en presenteert zich in de PROBIN stand met het bekende Zwitserse handelsmerk Felco, waarvan het sinds 1978 Nederlands importeur is. Felco snoeischaren, takkenscharen, boomzagen en hoveniersmessen zijn bij de professionele gebruikers in kwekerijen, bij hoveniers en gemeenteplantsoenen diensten zeer bekend. Felco is tevens uitvinder van het driehoekknipsysteem wat wordt toegepast bij hun misschien bij het grote publiek wat minder bekende Kabelscharen.

Om de kwaliteit van de aluminium handgrepen  gedurende het productieproces te garanderen wordt het aluminium uitsluitend gesmeed en niet gegoten. Door het aluminium te verwarmen wordt het soepel genoeg voor de diverse stadia van het productieproces, zoals buigen, persen, stansen en frezen. Felco verleend een levenslange garantie op zijn aluminium handgrepen.
Door uitsluitend gebruikt te maken van de hoogste staalkwaliteit onderscheiden de messen van iedere Felco schaar zich door hun uitzonderlijke hardheid en kwaliteit, die garant staan voor een lange levensduur. Om zijn concurrenten voor te blijven zijn de door Felco toegepaste hardingsprocessen een streng bewaard geheim. De assemblage van een Felco schaar wordt geheel handmatig en met de bekende Zwitserse precisie gedaan waardoor de kans op fouten vrijwel nihil is.

Geknipt voor het werk

De aluminium handgrepen en stalen messen combineren een laag gewicht met een enorme stevigheid en garanderen een lange levensduur. Door de messen een ronde vorm te geven kunnen takken tijdens het knippen niet zomaar wegspringen. Daarnaast zijn de messen dusdanig ontworpen dat gedurende de knipbeweging  het onder- en bovenmes elkaar altijd op slechts één plek raken waardoor er geen onnodige weerstand is tussen het onder- en bovenmes. Door het ondermes te voorzien van een zogenaamde sapgoot worden de kleverige boomsappen afgevoerd waardoor het vastlopen van de schaar wordt tegengegaan.
Door het ontwikkelen van een meerollende handgreep ontstond een snoeischaar waarmee een besparing van de benodigde inspanning van 30% wordt bereikt. Felco was ook de eerste die een linkshandige snoeischaar op de markt bracht. In de jaren zeventig ontwikkelde Felco een compacte snoeischaar voor kleine handen, die vandaag de dag (Felco 6) nog steeds volop in productie is en met name zeer populair is bij dames.
Ook bedacht men dat wanneer de kop van een snoeischaar onder een hoek werd geplaatst de pols en onderarm van de gebruiker nog meer werden ontzien wat het gebruikscomfort zeer ten goede kwam. Door de tot dan toe meest ergonomische schaar te voorzien van een dergelijke schuine kop ontstond de Felco 7. Ook werden van de Felco 2 en Felco 2 links uitvoeringen met een schuine kop ontwikkeld die als Felco 8 (rechtshandig) en Felco 9 (linkshandig) op de markt verschenen. Ook werd een linkshandige schaar met rolhandgreep de Felco 10 aan de serie toegevoegd. Later volgde nog een van de Felco 6 afgeleide compacte snoeischaar met rolhandgreep, de Felco 12. waardoor Felco nu een unieke serie ergonomische scharen heeft voor rechtse, linkse, grote of kleine handen al dan niet voorzien van de krachtsbesparende rolhandgreep.

Draad- en kabelscharen
Felco kabelscharen zijn het resultaat van zestig jaar ervaring. Uitvinder en grondlegger van Felco, de heer Felix Flisch, bedacht een knipmethode waarbij het platdrukken van het materiaal wordt voorkomen. Het zogenaamde driehoek knipsysteem geeft een mooie ronde snede die nagenoeg geen nabehandeling behoeft.
De Felco snijmessen hebben een hoge kwaliteit. De handgrepen van gesmeed aluminium combineren een laag gewicht met een enorme stijfheid, bestendigheid en ergonomie waardoor zelfs de grootste scharen gemakkelijk en comfortabel te hanteren zijn.