Arbeidsvriendelijk gevel-isolatiesysteem zonder koudebruggen

Artikel delen

SlimFort® is een nieuw isolatiesysteem van Isobouw voor gevels die met gevelbeplating worden afgewerkt. Deze gepatenteerde innovatie onderscheidt zich door de toepassing van geïntegreerde beugels, waardoor een doorlopende isolatielaag ontstaat zonder onderbrekingen met houten latten. De beugels maken bovendien een zeer eenvoudige en snelle plaatsing van de isolatieplaten mogelijk.  Verder kan het stelwerk dankzij de uitgekiende samenstelling van de beugels door één persoon kinderlijk simpel gerealiseerd worden.

De huidige methode om een gevel te isoleren bij droge gevelbekleding is zeer arbeidsintensief. Het proces bestaat uit het maken en uitvlakken van een houten raamwerk, het klemmen van minerale wol tussen het raamwerk, het plaatsen van folie, het bevestigen van houten regels en vervolgens de afwerking met gevelbekleding. Het werk is zeer specialistisch en moet zorgvuldig uitgevoerd worden om faalkosten te voorkomen. Een goed functionerende ventilatie achter de gevelbekleding is essentieel voor de levensduur van de constructie. Hier gaat het vaak mis. Het gevolg: Een wegrottende constructie. Het plaatsen van isolatie tussen het houten raamwerk betekent bovendien het inbouwen van koudebruggen waardoor gewenste isolatiewaarden vaak niet worden behaald.
Met de introductie van SlimFort® behoren deze tekortkomingen tot het verleden. Dit nieuwe gevelisolatiesysteem is bedoeld voor gevels die met esthetische beplating worden afgewerkt. Met de gepatenteerde SlimFort® isolatieplaten kan de gehele gevelconstructie in slechts drie simpele verwerkingsstappen gerealiseerd worden: isolatieplaten vastschroeven, houten stelwerk plaatsen en gevelbekleding monteren.

Eenvoudige montage
Het meest kenmerkende aan het systeem zijn de vier geïntegreerde metalen beugels. Dankzij deze beugels kan het systeem eenvoudig en snel gemonteerd worden en ontstaat er een aaneengesloten isolatielaag zonder koudebruggen. Het stellen van het houten regelwerk wordt kinderlijk eenvoudig en de essentiële ventilatie wordt zonder extra handelingen automatisch gerealiseerd.
SlimFort® onderscheidt zich niet alleen door de eenvoudige en snelle verwerkbaarheid en het hoge kwaliteitsniveau. Het systeem bespaart ook aanzienlijk op de investeringskosten. Naast de lagere verwerkingskosten is de houtbehoefte 50 tot 75% minder. Een folie is al helemaal overbodig.
De isolatieplaat is hard, vormvast en vochtongevoelig. De isolatie gaat daarom niet uitzakken en heeft een duurzame isolerende werking. Het systeem is uitvoerig getest met bevestigingsmaterialen van fischer. De achterzijde van de isolatieplaten is niet vlak maar is licht uitgehold. Bij het bevestigen van de platen worden deze strak tegen de muur getrokken waardoor er per plaat kleine afgesloten compartimenten ontstaan. Hiermee wordt een valse luchtspouw voorkomen.
SlimFort® is leverbaar met de Rc-waarden 2,5, 3,5 en 5,0 m2K/W. Het wordt geleverd in brandvertragend gemodificeerde SE-kwaliteit. De gevelbekleding is namelijk bepalend voor de totale brandveiligheid van de constructie. Deze gevelbekleding moet minimaal voldoen aan de brandklasse D.
Wetenschappelijk onafhankelijk onderzoek door NIBE ((Nederlands Instituut voor bouwbiologie en ecologie) heeft aangetoond dat deze isolatieplaat de beste milieuprestaties levert ten opzichte van alternatieve producten. Dat komt doordat EPS voor 98% uit lucht bestaat, de productie de laagste energie-input vraagt, EPS duurzaam isoleert en het isolatiemateriaal 100% recyclebaar is. SlimFort® heeft daarom als enige buitengevelisolatie het DUBO-keurmerk. Naast zekerheid over de lage milieubelasting biedt dit keurmerk extra financieel voordeel voor opdrachtgevers.

In samenwerking met Eternit wordt dit systeem ook vermarkt onder de systeemnaam FaçaTherm®. Met FaçaTherm® profiteert men van twee op elkaar afgestemde producten en de expertise van twee A-merken.

IsoBouw Systems BV, Someren, (0493) 49 81 11, www.isobouw.nl/SlimFort of www.facatherm.nl.