Congres Het Hellende Dak en Duurzaam Gebouwd

Artikel delen

Op 13 november staat in Rotterdam de toekomst van het hellende dak centraal op het congres van Het Hellende Dak en Duurzaam Gebouwd. Het thema is Besparen en winnen op het hellende dak. Dagvoorzitter van het congres is prof. dr. ir. Chris Geurts: ‘De waarde per vierkante meter op het dak neemt toe, en daarmee het belang van het dak voor de opdrachtgevers. Daarbij past ook een nieuwe manier van dienstverlening.’

Het congres in Rotterdam is gewijd aan de ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming op en aan het hellende dak, nu en in de toekomst. Ontwikkelingen die zorgen voor grote veranderingen op het hellende dak en in de dakenbranche, aldus Chris Geurts: ‘In Nederland is een enorm potentieel aan hellende daken, en de markt is volop in beweging. Het aantal dakaanbieders is enorm toegenomen, waarbij ook vaak bouwintegratie wordt aangeboden. Dan kom je onder andere op het vraagstuk: waar ligt de regie op het hellende dak in dit geval? Bij de aanbieder van producten, de installateur, de dakdekker? En in de renovatiebranche, een belangrijk deel van de markt voor hellende daken, kiezen opdrachtgevers – veelal corporaties – bij het opwaarderen van het bestaande woningbestand vaak voor een complete dakaanpak. Men isoleert, maar maakt het dak bijvoorbeeld ook luchtdicht en denkt na over duurzame energie. Daar ligt voor de hellende dakenbranche een kans: in een totaalvisie op het dak.’
Chris Geurts ziet ook een toekomst met meer zonne-energiesystemen: ‘En dus minder volume aan pannen. Meer installatietechniek op het dak ook. De dakdekker moet zich verdiepen in en oriënteren op de mogelijkheden en kansen die hier liggen. De waarde per vierkante meter op het dak neemt toe, en daarmee het belang van het dak voor de opdrachtgevers. Daarbij past ook een nieuwe manier van dienstverlening. Niet alleen bij levering, maar ook tijdens de levensduur. Opdrachtgevers, toeleveranciers en verwerkers zullen veel meer op basis van afgesproken kwaliteit met elkaar aan de slag gaan, in plaats van te leveren capaciteit in de vorm van uren of vierkante meters dakbedekking. Deze nieuwe manier van werken biedt kansen voor de ontwikkeling van nieuwe bouwproducten en -systemen, waarmee snel en effectief de gevraagde kwaliteit kan worden gewaarborgd.’

Congresinformatie
Het congres op 13 november vindt plaats op de SS Rotterdam; het historische stoomschip dat ligt afgemeerd in Rotterdam. Het congres is bestemd voor dakdekkers, verwerkers in de dakenbranche, toeleveranciers van producten, woningbouwcorporaties, architecten en ontwikkelende bouwers.
Sprekers op het congres zijn Jos Lichtenberg van de TU Eindhoven, Carine van Bentum van TNO, Jan-Willem van de Groep (Platform31) en Harold van de Ven van Best Architecten. Het congres van HHD en Duurzaam Gebouwd vindt plaats voorafgaand aan het 61ste internationale dakdekkerscongres van de IFD, dat van 14 tot en met 16 november gehouden wordt in Rotterdam, eveneens op de SS Rotterdam.

Meer informatie: hhd.nl