Daken: het nieuwe maaiveld?

Artikel delen

Om ons heen worden daken steeds vaker multifunctioneel gebruikt. In het verleden was het allemaal heel overzichtelijk: een hellend dak, daar deed je dakpannen op en een plat dak werd dichtgemaakt met bitumen. Nederland heeft inmiddels ongeveer 500 tot 800 km2 dakoppervlak (de schattingen lopen nogal uiteen), waarvan circa 130 km2 platdak. Omdat de ruimte in Nederland steeds schaarser wordt is het natuurlijk jammer om met name al die platte daken onbenut te laten. Multifunctioneel gebruik van daken is zeker niet nieuw. De hangende tuinen van Babylon met fraaie daktuinen waren in de oudheid één van de zeven wereldwonderen. Ook in Scandinavië en Canada worden al eeuwenlang de daken van houten huizen met graszoden bedekt. En in Duitsland is er in de vorige eeuw al veel geëxperimenteerd met groendaken vanwege hun ecologisch en milieuvoordelen.
Maar we kunnen meer met daken dan er daktuinen van maken of ze bedekken met sedums en kruiden vanwege de ecologische, milieu en esthetische voordelen. Wie over de A12 bij Utrecht rijdt ziet op een deel van het dak van de Ikea – die momenteel wordt uitgebreid – een voetbalveld! En dan hebben we natuurlijk de opmars van zonnepanelen en zonnecollectoren op daken: het dak als energie-opwekker! Parkeren gaat verder ook prima op een platdak, of het platte dak als ontsluiting van woningen boven winkels. De mogelijkheden zijn legio. In deze uitgave dan ook aandacht voor het multifunctionele dak. Want zeg nu eens zelf: het is toch zonde om al die dakruimte onbenut te laten? De daktechnieken zijn inmiddels dusdanig ver ontwikkeld dat een gebruiksdak kwalitatief verantwoord kan worden gemaakt, zonder overdreven meerkosten en verhoogde kans op brand, instorting of lekkages. Kortom; u kunt van mij het dak op!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal