Kleurgebruik mede bepalend voor beleving en prestaties

Artikel delen

Kleurgebruik in de werkomgeving is mede bepalend voor de beleving en kan een positieve rol hebben op de prestaties van de medewerkers. Dat blijkt uit semi-wetenschappelijk onderzoek van Sigma dat is gebundeld in het nieuwe kleuradviesboek Werken & Functioneren. Sigma Coatings introduceerde onlangs haar Colours of Life-filosofie waarin mens en beleving centraal staan. Deze filosofie geeft inzicht in de biologische en psychologische effecten van kleur en kan, mits op de juiste manier toegepast, het leven en functioneren van mensen sterk verbeteren.

Het kleuradviesboek ‘Werken & Functioneren’ brengt de verschillende functies van ruimten in een werkomgeving in kaart. Voor elke functie wordt vervolgens de vraag gesteld welke beleving hij moet oproepen bij de medewerkers, klanten en andere bezoekers. Op basis daarvan zijn kleurplannen ontwikkeld, inspirerende kleurencombinaties die zijn gebaseerd op de acht kleurgroepen van Sigma. Alle combinaties zijn met zorg samengesteld door de kleurexperts van Sigma op basis van jarenlange ervaring en professionele kleurkennis.
De kleurencombinaties in het kleuradviesboek zijn te gebruiken als uitgangspunt bij het samenstellen van kleurenpaletten in bestaande en nieuwe ruimten. Ze houden rekening met het totaalplan, de uitstraling van het kantoor en de al in een ruimte aanwezige kleuren. Zo is het uitgangspunt voor de vergaderruimte rust en balans, de presentatieruimte heeft een uitnodigend en stimulerend karakter en de receptie is vriendelijk en kent een duidelijke routing. De voorbeelden in het boek zijn praktijkgericht en komen uit zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten.
Sigma verzamelt al jaren informatie over kleur en het effect ervan op de mens. Het draait om evenwicht tussen situatie, omgeving, gebouw, inrichting, verlichting, kleur en vooral de mens als gebruiker. Sinds 2010 legt Sigma wetenschappelijke gegevens over kleur structureel vast. Samenwerking met onder meer architecten, wetenschappers en kleurspecialisten leverde een schat aan kennis op die zich nu heeft vertaald in Colours of Life.

Voor meer informatie, kleurtrainingen en -advies zie www.sigma.nl/kleur. Voor het bestellen van het ‘Werken & Functioneren’  stuur een email naar info@sigma.nl.