Kogelwerende gipsvezelplaat

Artikel delen

Knauf introduceert een nieuwe plaat in de droge afbouw: de Torro. Met deze bijzonder sterke gipsvezelplaat kan gemakkelijk een kogelwerende wand worden gebouwd. Knauf is de eerste leverancier in Nederland die een kogelwerende plaat als standaard voorraadproduct in de droge afbouw aanbiedt.

Knauf Torro zal in de praktijk worden toegepast in ruimtes en gebouwen met een bepaald veiligheidsrisico, waar personen tegen vuurwapens dienen te worden beschermd. Het betreft hier situaties waar dreiging heerst, zoals (recht)banken, politiebureaus, consulaten, justitiële en penitentiaire instellingen, juwelierszaken of ziekenhuisapotheken.
Waar kogelwerendheid vereist is, is het niet langer nodig om te denken in wanden van beton of metselwerk. Torro platen worden onzichtbaar weggewerkt in de spouw van een wand, waarna de wand wordt afgewerkt met Diamond Board. Montagebedrijven in de droge afbouw, die vertrouwd zijn met metalen staanders, kunnen deze wanden vanaf heden gemakkelijk inpassen in hun gebruikelijke manier van werken.

Beproefd product
De opstelling is getest door een geaccrediteerd onderzoeksinstituut en geclassificeerd in weerstandsklasse FB4 NS. Klasse FB4 houdt in dat tijdens de test met een Remington Magnum (kaliber .44) van vijf meter afstand vijftien gram zware kogels met een snelheid van 440 m/sec zijn afgevuurd en door de wand zijn tegengehouden.
De extra classificatie NS, ‘niet-scherfvormend’, houdt in dat tijdens de beproeving geen losse stukjes van de wand zijn afgekomen, die gevaarlijk kunnen zijn voor omstanders.

Knauf B.V., Utrecht, (030) 247 33 11, www.knauf.nl