Leidingen geïntegreerd in variabele Cobiax-vloer

Artikel delen

De TU Eindhoven krijgt een nieuw gezicht met de Campus 2020. Zo komt er een centrale studievoorziening met universiteitsbibliotheek en krijgen de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering een gezamenlijk onderkomen van tien verdiepingen. Bij dit laatste project levert Gelissen Beton uit Beek een Cobiax-vloer met een totaal vloeroppervlakte van circa 26.000 vierkante meter. Hierbij worden ongeveer 125.000 kunststof bollen in de vloer verwerkt, waar vervolgens het beton overheen is gestort. Daarbij wordt een gewichtsbesparing van 15 procent bereikt.

De bollen zitten ingeklemd in korven en zijn onafhankelijk van de positie en uitvoering van de wapeningsnetten. Het unieke in dit specifieke project is dat de hoogte van de bollen variabel is en afhangt van de diameter van de leidingen die in de vloer worden gelegd. Peter Soethout, projectleider van bouwbedrijf BAM Utiliteitsbouw Eindhoven: ‘Het is vaak een valkuil dat de installateur en vloerfabrikant hun werk niet op elkaar afstemmen. Dan zouden de bollen bijvoorbeeld moeten worden weggehaald, omdat daar onverwachts een leiding hoort te zitten. Gelissen Beton heeft dit ondervangen door in een vroeg stadium met de betrokken partijen om de tafel te gaan zitten. Dat is voor ons erg waardevol.’
De voornaamste eis van bouwbedrijf BAM Utiliteitsbouw Eindhoven was in het kader van duurzaamheid een lichte vloerconstructie voor de tien verdiepingen van het nieuwe faculteitsgebouw. ‘Onze voorkeur ging dan ook uit naar een vloersysteem met Cobiax-bollen, omdat we beton wilden besparen,’ weet Peter Soethout. ‘Verder heeft onze partner BAM Techniek de wens uitgesproken om deels technische installaties te verwerken in de vloer. Op grond van eerdere succesvolle samenwerkingen, zoals de bouw van de Innovatoren in Venlo, kwamen we bij Gelissen Beton uit.’

Leidingen integreren

De Cobiax-vloer maakt het mogelijk om de leidingen direct in de vloer te integreren nog voor het storten van het beton. Arjo van Hulst, directeur van Gelissen Beton, legt uit: ‘We hebben de vloeren geleverd met aanvankelijk alleen standaard Cobiax-bollen op plaatsen waar geen leidingen komen. De posities waar wel leidingen waren ingecalculeerd, bleven nog leeg. Nadat het leidingwerk was voltooid, hebben we daar als ‘aanvulling’ bollen met een kleinere hoogte geplaatst. Uiteindelijk komen we daardoor overal aan dezelfde hoogte en dus een gelijke vloerdikte.’
Om deze werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren, is het cruciaal om nauw samen te werken. ‘Als de betrokken partijen hun werkzaamheden niet op elkaar afstemmen, kan dat gevolgen hebben voor de draagkracht en het gewicht van de gehele constructie,’ aldus Soethout. ‘Gelissen Beton heeft dit voorkomen door al in een vroeg stadium van het project met de installateurs en BAM Techniek samen te werken.’
Naar verwachting heeft Gelissen Beton de vloerconstructies al in maart 2014 voltooid. Het gehele project wordt eind 2014 opgeleverd. De Zwitserse fabrikant Cobiax Technologies AG verleende Gelissen Beton een licentie voor het in Nederland produceren van Cobiax-vloeren. Gelissen is daarmee de enige producent en leverancier van Cobiax in de Benelux. Uiteraard worden de vloeren voor Nederland geleverd met een KOMO-attest–met-productcertificaat.

Gelissen Beton B.V., Beek, (046) 43 70 344, www.gelissenbeton.nl