Slimme rupstelescoophoogwerker

Artikel delen

Iedereen kent de volrupstelescoophoogwerkers. Die laten zich door geen berg zand of modderput tegenhouden, ze zijn sterk als een tank en blijven gaan. Maar iedereen kent ook het gevaar uit de bak te worden gekatapulteerd als men over een obstakel rijdt of bij het laden op een dieplader als hij over het kantelpunt heen gaat. Daarnaast laten deze rupshoogwerkers diepe sporen achter en rijden ze niet erg snel. Genie heeft getracht deze bekende nadelen te elimineren zonder de voordelen van een rupsaandrijving aan te tasten.

De uitkomst is een rupssysteem met twee rupsen per as, dus vier in totaal. Deze rupsen kunnen onafhankelijk van elkaar 22 graden op en neer kantelen waarmee ze de oneffen grond of de laadklep van een vrachtwagen netjes volgen. Het actieve pendelassysteem zorgt ervoor dat alle vier de rupsen ook in ruw terrein contact blijven houden met de bodem voor maximale terreinvaardigheid.
De S45 TRAX heeft net als een bandenmachine slechts één joystick voor het rijden en waarop men met de duim kan sturen. Ook stuurt hij net als een bandenmachine gewoon met de twee voorste (rubber) rupsen waardoor hij nauwelijks sporen achterlaat. De rijdsnelheid is bijna 4 km/uur, waarmee ten opzichte van een volrups tijd en dus geld wordt bespaard.

HDW Nederland BV, Ridderkerk, (0180) 491 032,
www.hdwnl.com