Betonmixer met twee liften

Artikel delen

Sinds drie maanden rijdt in de regio Emmen een betonmixer van Cementbouw Betonmortel Groep, die is voorzien van twee liften, één naast de cabine en één aan de achterzijde bij de ketel. Bestuurder van deze unieke mixer is chauffeur Jan Pomp: ‘Wanneer ik nu een bouwplaats oprijd, komen er gelijk vragen.’

Vanwege lichamelijke problemen kwam Jan zo’n kleine twee jaar geleden thuis te zitten en na enige tijd leek een terugkeer als chauffeur op een betonmixer vanwege zijn specifieke klachten onwaarschijnlijk. Maar Jan liet het er niet bij zitten en wilde ‘koste wat kost’ weer aan het werk op de betonmixer. Collega André Moes vond op internet een voorbeeld van een truck die was uitgerust met een lift aan de cabine: ‘Het voorbeeld op internet bracht ons ertoe om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren om twee liften op de mixer te laten aanbrengen, want bij alleen een lift aan de cabine was Jan niet gebaat. Er zou ook een lift aan de ketel moeten komen. Een betonmixerchauffeur moet tijdens zijn dienst ook vele malen aan de achterzijde bij de mixer omhoog klimmen.’
Het bedrijf AM Products uit Velp ontwikkelde de liften. De liften moeten niet alleen bestand zijn tegen alle weersinvloeden, maar ook tegen resten beton, veel water en zout. Ze moeten voldoen aan APK-eisen voor een dergelijk voertuig, waarbij bijvoorbeeld uitstekende delen een rol spelen. Binnen de beperkte, vooral smalle, ruimte die achteraan de ketel beschikbaar is, moest een lift komen die een persoon op stabiele wijze 3 meter omhoog kon brengen. En aangezien Jan niet de enige chauffeur is die de wagen berijdt moet de lift menselijk gewicht tot 150 kilo aankunnen.
Het resultaat is pneumatisch aangedreven liften, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lucht van de Volvobetonmixer. ‘We zijn heel tevreden met het eindresultaat’, vult André Moes aan. ‘Jan is weer lekker aan het werk. En ook het UWV was heel enthousiast over de wijze waarop we Jan weer aan het werk hebben kunnen helpen middels deze liften. De aanschaf van de liften is uiteindelijk zelfs volledig gesubsidieerd. Er is sprake van een meervoudige win-winsituatie!’