E-business stimuleert duurzaam bouwen

Artikel delen

De moderne bouwmaterialenhandel is de status van dozenschuiver al lang voorbij en schuift ook in het bouwproces steeds verder naar voren. Kennis toevoegen en de klant ontzorgen zijn de nieuwe uitdagingen voor de toeleverende industrie. Raab Karcher erkent die nieuwe rol en zet een nieuwe koers uit met de ontwikkeling van softwaretools als Raab’s Renovatiehuis, het calculatiepakket RaabCalc om de gemaakte keuzen door te rekenen en de app Raabmobiel om de gekozen materialen vervolgens vanaf de bouwplaats af te roepen. Dit alles in relatie tot Greenworks, het assortiment duurzame bouwmaterialen van Raab Karcher .

‘We denken steeds meer in concepten, in plaats van producten. Met alleen een product help je de klant niet’, zegt Bernard Wessel, directeur Marketing & Inkoop van Raab Karcher. ‘Wij helpen de klant door mee te denken over relevante zaken, zoals duurzaamheid, efficiënt werken en verlaging van de faalkosten. De kleinere aannemers worden steeds belangrijker voor ons, doordat juist de kleine bouwbedrijven en zzp’ers in de renovatie en verbouw actief zijn. Daar ligt de toekomst, omdat de behoefte aan nieuwbouw door de crisis enorm is afgenomen. En er ligt een enorme uitdaging om de kwaliteit van de bestaande voorraad te handhaven en de energieprestatie te verbeteren. Daar is niet alleen capaciteit voor nodig, maar ook kennis. Juist bij de kleinere bouwbedrijven is die kennisbehoefte groot.’

Greenworks Academy
‘Om de kennis te vergroten kunnen aannemers sinds november 2012 trainingen volgen in de nieuwe Greenworks Academy in Breda’, aldus Gerhard Hospers, adjunct-directeur Greenworks. ‘Dat zijn thematische middagtrainingen en trainingen voor de vakman die één of twee dagdelen duren. De trainingen voor de vakman zijn gecertificeerd en worden beloond met een certificaat, zodat de deelnemer van deze training altijd kan aantonen deze training te hebben gevolgd.’
Voorbeelden van trainingen zijn: stucadoor, isolatie expert, timmerman, metselaar, tegelzetter, dakdekker, schilder, binnenafbouw, dak- en gevelrenovatie, active house, passiefhuis en luchtdicht bouwen. In de Greenworks Academy bevindt zich naast de trainingsruimte ‘Leren’ ook een ruimte ‘Zien’, waar detailoplossingen voor nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen zijn te zien. Tevens is er een demonstratieruimte ‘Doen’ waar demo’s worden gegeven en men zelf met de duurzame Greenworks producten kan werken. ‘We hebben in het eerste jaar al ruim 3.500 bezoekers gehad en 1.400 mensen getraind. Dat heeft onze verwachtingen overtroffen’, aldus Wessel. ‘We gaan daarom in de nabije toekomst ook in Midden-Nederland een tweede Greenworks Academy openen!’

Renovatiegolf
Op weg naar een duurzamere samenleving is een energetische verbetering van de bestaande voorraad de grootste uitdaging. Het kabinet heeft op 27 augustus met werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties een energieakkoord bereikt. Er komt onder meer een revolverend fonds voor energiebesparing in de gebouwde omgeving van circa € 600 miljoen. Alle woningeigenaren en (ver)huurders die nog geen energielabel hebben, krijgen verder in 2014 en 2015 een indicatief energielabel van hun woning, op basis van een landelijke uniforme methodiek. Het rijk stelt verder € 400 miljoen subsidie beschikbaar voor verhuurders in de sociale huursector ten behoeve van investeringen in energiebesparing voor de periode 2014-2017. Tot slot committeren de partijen van het Convenant Energiebesparing Huursector zich om de afgesproken doelstellingen van gemiddeld label B (corporaties) en 80% van de woningen minimaal label C (particuliere verhuurders) in 2020 te halen. Kortom; energiebesparing in de bestaande voorraad neemt de komende jaren een grote vlucht.
Veelal zal die energiebesparing worden aangegrepen om de bestaande voorraad ook op andere punten te verbeteren, zoals op het gebied van comfort, uitstraling en bruikbaarheid. Als bijvoorbeeld de isolatiewaarde van de schil omhoog moet is dat een goed moment om ook de gevel- en dakbekleding te vernieuwen, daglichttoetreding te verbeteren en extra dakramen of dakkapellen aan te brengen. En aanbrengen van isolerende beglazing is goed te combineren met vervanging van kozijnen en/of schilderwerk. Ook de upgrading van installaties in een woning wordt hierbij integraal meegenomen. Tel daar de verruiming van het vergunningvrije bouwen bij op, en het is niet moeilijk te voorspellen dat de komende jaren veel woningen gerenoveerd zullen worden.
Wessel: ‘Om in de gebouwde omgeving efficiënt en doelgericht de energieprestatie te verbeteren is het van belang de huidige energieprestatie van gebouwen te kennen. Op basis daarvan kan worden vastgesteld hoe groot de energiebesparingopgave is en van hoeveel gebouwen, in welke mate, de energieprestatie verbeterd kunnen worden. Het energielabel geeft daarbij aan wat de energieprestatie van een gebouw is, in vergelijking met soortgelijke gebouwen. Het energielabel geeft ook inzicht in wat er kan worden verbeterd aan de energieprestatie van het gebouw.’
Volgens de directeur Marketing & Inkoop leidt het energielabel tot een aantoonbare lasten- en risicoverlaging ten aanzien van de woonlasten. Immers, de energiekosten dalen, waardoor er meer besteedbaar inkomen resteert. ‘Het zou wenselijk zijn wanneer hypotheekverstrekkers meer financieringsruimte bieden indien een woning aantoonbaar energiezuiniger is. Hierdoor is een renovatie eenvoudiger te financieren.’

Raab’s Renovatiehuis
‘Met Raab’s Renovatiehuis wordt renoveren ineens heel overzichtelijk’, zegt Hospers. ‘Met deze tool ontvangt de gebruiker een gevalideerd totaaladvies. Met deze tool stellen we onze aannemers in staat het huidige energielabel in kaart te brengen en kan men spelenderwijs bepalen welke labelsprong voor de opdrachtgever reëel haalbaar is. Is de energielabelsprong bepaald, dan levert de tool een overzicht van de meest geschikte materialen voor het na-isoleren van de vloer, gevel en het dak en worden de materiaalkosten inzichtelijk. Maar natuurlijk kijkt de tool ook naar het opwaarderen van de ketel, de boiler en de beglazing.’
De Renovatiematrix is volgens Hospers opgebouwd uit enkele eenvoudig stappen. Eerst kiest men de periode waarin de woning is gebouwd, waarna de gestandaardiseerde uitgangspunten van de woning uit die bouwperiode inzichtelijk worden. ‘Daarna past de aannemer gestandaardiseerde waarden aan naar de huidige situatie. Denk aan verbeteringen die vanaf het opleveren van de woning tot heden zijn doorgevoerd. Bijvoorbeeld het vervangen van de oude ketel of het vervangen van enkel glas naar dubbelglas en het invoeren van het werkelijke huidige energieverbruik. Hiermee wordt de huidige energieprestatie van de woning inzichtelijk. Hierna kan hij of zij op eenvoudige wijze de gewenste labelsprong bepalen. Vervolgens worden de besparing in gasverbruik, elektra en CO2-uitstoot zichtbaar.’
Hierna kan de gebruiker ‘spelen’ met de benodigde Rc-waarden die het systeem opgeeft voor dak, gevel en vloer om het gewenste labelniveau te halen. Zo kan men de Rc-waarde voor het dak verhogen en de gevel verlagen, zolang de labelsprong maar behouden blijft. Uiteindelijk worden er isolatie-oplossingen gezocht bij de gekozen Rc-waarden. Daarbij is er onder andere keuze uit diverse Greenworks-producten. Indien gewenst kan men ook filteren op isolatiematerialen met een ISSO-accreditatie. Deze ISSO-accreditatie is vooral voor woningcorporaties belangrijk, om voor de toepassing van isolatiematerialen WWS-punten te kunnen krijgen. Hospers: ‘Na de keuze van het materiaal, het fabricaat, de isolatiedikte en aantal vierkante meter wordt de prijs per vierkante meter getoond, exclusief arbeid.’
Wessel vult aan: ‘In de nabije toekomst kun je met het systeem ook een keuze maken uit merk en type cv-ketel en ventilatiesysteem; dit kan nu alleen nog op hoofdlijnen. We werken namelijk sinds kort samen met Rensa, één van de grotere aanbieders/groothandels op de Nederlandse markt van producten op het gebied van verwarming en ventilatie. En wilt u weten of er interessante subsidies, vergoedingen en financieringsmogelijkheden mogelijk zijn voor het plan om energiezuinig te renoveren? Dan kunt u doorlinken naar de Energiesubsidiewijzer.’

RaabCalc
Als de klant na het bepalen van de toe te passen producten een calculatie wil maken, dan kan dat met de softwaretool RaabCalc. Hospers: ‘Dit calculatiepakket houdt rekening met de prijsafspraken die zijn gemaakt tussen aannemer en Raab Karcher en de aannemer kan zelf zijn uren invullen. Het calculatiepakket werkt verder met zogenaamde samengestelde bouwdelen. Deze bestaan uit combinaties van producten, zoals een complete erker, een uit- of aanbouw of een dakkapel. De aannemer krijgt dan een opsomming van de materialen te zien die men daarbij nodig heeft. Ook het benodigde materieel en huurcondities worden getoond, zodat er niets wordt vergeten. Doordat er sprake is van een webbased programma krijgt de klant altijd de meest actuele prijs- en productinformatie te zien. Verder kan de aannemer zien welke producten er op voorraad zijn in de eigen vestiging of vestigingen in de buurt. Want je weet het: als een klant akkoord is dan wil die gisteren beginnen!’
Hij vervolgt: ‘Vervolgens kan hij met een druk op de knop een professionele offerte uit laten werken in een Word-document of pdf-document met zijn eigen logo. Deze kan als bijlage per mail naar een klant worden gestuurd, maar uitprinten en per post kan natuurlijk ook. Vooral bij kleinere aannemers ontbreekt het nog wel eens aan tijd en kennis om een professionele offerte uit te brengen, dus hiermee kan men een veel betere indruk achterlaten bij de klanten. Na goedkeuring door de klant kan het programma ook worden gebruikt om de producten te bestellen.’
Volgens Wessel voegt het systeem ook kennis toe, doordat van alle producten de producteigenschappen zijn op te vragen en verwerkingsrichtlijnen: ‘Door de producteigenschappen en verwerkingsrichtlijnen te kennen kan een aannemer een hogere kwaliteit in het werk halen en de faalkosten reduceren. Dat zijn tegenwoordig belangrijke randvoorwaarden in de bouw. Overigens zijn de artikelbestanden van Raab Karcher voorzien van het S@les in de Bouw Keurmerk, waarmee de kwaliteit van het artikelbestand gewaarborgd is.’

RaabMobiel
Wanneer de renovatie eenmaal begint kan de aannemer ook met zijn smartphone de producten bestellen en afroepen. Hospers: ‘Met de app van Raab Karcher kan hij of zij snel een product zoeken door een deel van de productomschrijving in te geven of te filteren op productkenmerken. Zo beschikt de aannemer waar en wanneer hij of zij dat wil over de meeste actuele productinformatie. Als het juiste product is gevonden, vindt men naast de afbeeldingen, kenmerken en verwerkingsinstructies ook meteen de nettoprijs en het voorraadniveau in de Raab Karcher vestiging.’
Vanuit de app kan de aannemer daarna direct een bestelling plaatsen om vervolgens aan te geven op welke Raab Karcher vestiging het wordt afgehaald of waar men de producten wil laten bezorgen. Hospers: ‘De aannemer krijgt tevens het interessante laatste nieuws en nieuwe innovatieve en/of duurzame producten te zien. Ook ziet men in de app wie de contactpersoon is en kan men daar direct telefonisch of per mail contact mee opnemen. Is de klus verder weg dan vertelt de app wat de dichtstbijzijnde Raab Karcher vestiging is. Ten slotte vindt de aannemer een overzicht van alle acties uit de Actiekrant, maar ook echte knallers die alleen via de app geldig zijn.’
RaabMobiel is beschikbaar voor smartphones en tablets en is gratis beschikbaar in de vorm van een app voor alle (Apple) iPhones en iPads en alle Android smartphones en tablets. Daarnaast is de app ook beschikbaar als een webapp voor gebruik op smartphones en tablets van andere besturingssystemen. Downloaden van de app kan via m.raabkarcher.nl. Wessel: ‘In 2014 komt er ook een pc-versie beschikbaar, zodat men vanaf de laptop of pc op de bouwplaats met dit systeem kan werken.’

 

Raab Karcher in ’t kort

Bouwmaterialentoeleverancier Raab Karcher is onderdeel van de Franse multinational Saint-Gobain, wereldleider op het gebied van bouwmaterialen. Het handelshuis heeft in Nederland 38 vestigingen en beidt een assortiment van 150.000 verschillende producten, waarvan 25.000 uit voorraad leverbaar. Het bedrijf levert bouwmaterialen voor de agrarische sector, betonproducten (zoals stenen, blokken, lateien, keerwanden, opsluitbanden, tegels, molgoten, wapening en mortels), producten voor het bouwen van binnenwanden en buitengevels, het afwerken daarvan (zoals stukadoorsmaterialen, tegels, systeemplafonds, gipskartonplaten en gevelbekleding), bouwproducten (zoals daglicht- en woningventilatiesystemen), chemische bouwproducten (egaliseren, lijmen, repareren, reinigen en beschermen), dakbedekking voor platte en hellende daken,  isolatiematerialen, hout, plaatmaterialen en houtachtige gevelbekleding. Ook levert men een breed assortiment producten die toepasbaar zijn binnen de grond-, weg- en waterbouw en milieusector. Raab Karcher levert tevens prefab systemen, zoals betonnen funderingen en kelders, complete casco’s, systeemvloeren, systeemdaken, houtskeletbouwelementen, schoorstenen, cellenbeton en overige prefab bouwdelen.
Naast de Raab Karcher vestigingen, behoren ook de vestigingen van Galvano Groothandel BV (badkamers), Van Keulen (toeleveringsbedrijf hout en bouwmaterialen in Amsterdam en omgeving), Tegelgroep Nederland (keramische tegels) en het Zeeuwse Jager Tolhoek (bouwmaterialen) tot Saint-Gobain Distribution in Nederland.