Film over gevaren kwartsstof

Artikel delen

Eind november is tijdens een bijeenkomst van Inspectie SZW met onder andere UNETO-VNI en Opleidingsfonds OTIB een toolboxfilm over kwartstof gelanceerd. De film laat zien hoe werknemers in de installatie- en isolatiebranche blootstelling aan kwartsstof kunnen voorkomen.

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI vindt het belangrijk om als ondernemersorganisatie het voortouw te nemen bij het bevorderen van veilig werken: ‘We zijn blij met de samenwerking met de Inspectie en Opleidingsfonds OTIB in dit project. Samen kunnen we gevaren van kwartsstof de wereld uit helpen.’
Werknemers in de installatie- en isolatiebranche lopen kans tijdens hun werk in aanraking te komen met gevaarlijke stoffen, zoals asbest en kwartsstof, bij bijvoorbeeld boor- en freeswerkzaamheden en bij renovatiewerkzaamheden aan badkamers. Blootstelling hieraan is niet nodig als voldoende voorzorgsmaatregelen in arbeidsomstandigheden en gereedschappen worden genomen.

Controle
Inspectie SZW gaat actief controleren op het voorkomen en beperken van blootstelling aan kwarts bij het bewerken van bouwmaterialen. Wanneer er een stofwolk in de ademzone zichtbaar is, wordt het werk stilgelegd en volgt meteen een boete. Indien er wel maatregelen zijn getroffen, maar deze zijn niet afdoende, dan volgt een boete of waarschuwing.