GEVEL 2014: Grensverleggend

Artikel delen

Meer dan ooit wordt de architect uitgedaagd om buiten de kaders denken. Over de grenzen heen, op zoek naar nieuwe materialen, markten en samenwerkingsvormen. GEVEL 2014 zoomt in op deze verschuivingen met het thema ‘Grensverleggend’. GEVEL vindt plaats van 22 tot en met 24 januari in Ahoy Rotterdam.

Tijdens GEVEL 2014 kunnen bezoekers vanuit Ahoy deelnemen aan excursies langs bijzondere bouwwerken in de stad. Het internationale karakter wordt onderstreept met de komst van diverse buitenlandse delegaties, in het bijzonder een groep uit Brazilië. Over de grenzen heen wordt kennis en ervaring uitgewisseld en worden kansen onderzocht voor (economische) samenwerking.

Het Grote Gevelcongres
Op donderdag 23 januari organiseert Architectenweb het Grote Gevelcongres. Toparchitecten uit binnen- en buitenland vertellen op dit congres alles over de door hen ontworpen gevels – van de gevelcompositie tot en met de geveltechniek. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar enkele Rotterdamse gevels die momenteel hoge ogen gooien.

Activiteiten
Tijdens GEVEL 2014 vinden zeer veel activiteiten plaats:
•    Bold & Beautiful Award. In een serie presentaties met posters en mock-ups, gaan architectuurstudenten de strijd met elkaar aan voor de prijs en de titel van meest grensverleggend gevelontwerp. Om architectuurstudenten op actieve wijze bij GEVEL 2014 te betrekken, wordt dit jaar voor de tweede keer de Bold & Beautiful Student Façade Design Award uitgereikt.
•    De Olifantenkooi. Dit is een plek op de beursvloer voor het delen van gerichte kennis, concrete netwerken en met een specifiek vraagstuk. De Olifantenkooi is een samenwerking van Architectuur Lokaal en Dutch Green Building Lab.
•    Bouwnetwerk: Vakvrouwen verenigd. Bouwnetwerk, een organisatie van vrouwen werkzaam in alle vakgebieden rondom de gebouwde omgeving, stimuleert onderling netwerken en de doorstroom van vrouwen naar de top. Op GEVEL 2014 luidt het netwerk haar zesde lustrumjaar in met een inspirerende bijeenkomst op 23 januari. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.bouwnetwerk.net.
•    Innovatieplein. Dit jaar is het evenement opgebouwd volgens een Europese stadskern, met het Innovatieplein als bruisende hart. Net als het centrale plein in het centrum van een stad, fungeert het Innovatieplein op GEVEL als een ontmoetingsplek. Op het plein worden innovaties gepresenteerd.
•    Benelux Aluminium Award. De tweejaarlijkse Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren wordt voor de vierde keer uitgereikt op GEVEL. Inschrijven kan tot 15 december 2013 via www.aluminium-award.eu/2013.
•    Reactivate! In een reeks inhoudelijke sessies in het GEVEL-theater, peilt Stedebouw & Architectuur de actuele stand van zaken van de nieuwe architect. De sessies bestaan uit lezingen, debatten en presentaties van jonge, innovatieve architectenbureaus.
•    Experimenteel Beton: Architecten in de fabriek. Ontwerpers worden uitgedaagd de dialoog aan te gaan met producenten. Het Cement&BetonCentrum verkent de grenzen van wat mogelijk is in de jaarlijkse Casestudy Prefab Beton en toont de resultaten van 2013/2014 in de expositie Experimenteel Beton. Dit jaar is het thema ’Innovatie & Renovatie’.
•    Koppeling vraag en aanbod. In een brainstormsessie met architecten en producenten zijn tien ideeën geselecteerd voor verdere uitwerking, waaronder de ‘Levende gevel’ en de ‘Fractal gevel’. Dit wordt weergegeven in een expositie. Bovendien vindt elke dag een presentatie plaats in het GEVEL-theater, waarin vooral het proces van idee via experiment tot prototype wordt belicht.
•    DAPh foto-expositie. De fotografen van Dutch Architectural Photographers (DAPh) vormen met hun hoogwaardige fotografie het verbindende element tussen GEVEL 2014 en Material Xperience. Bezoekers zien hier met eigen ogen wat voor grensverleggende projecten er, mede dankzij de innovaties op GEVEL en Material Xperience, gerealiseerd kunnen worden.
•    Archiprix International. Aankomend ontwerptalent wordt vaak voor het eerst door Archiprix International gepresenteerd. Ontwerpopleidingen wereldwijd selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname. Op GEVEL 2014 worden de genomineerde en winnende projecten tentoongesteld.
•    PassiefBouwen Awards. Projecten die in 2013 zijn afgebouwd en het certificaat ‘PassiefBouwen Keur’ hebben ontvangen gaan de strijd met elkaar aan in drie categorieën: woningen nieuwbouw, woningen renovatie en overige gebouwen. Inschrijven kan tot eind 2013 bij de Stichting PassiefBouwen via www.passiefbouwen.nl.
•    Material Xperience 2014: The Smart Environment. Innovatieve materialen zijn onmisbaar op een evenement voor de architect. Niet voor niets vindt gelijktijdig met GEVEL het toonaangevende vakevenement Material Xperience plaats. Hier worden ‘slimme’ materialen gepresenteerd binnen het thema ‘The Smart Environment’. Meer informatie via www.materialexperience.nl.

Meer informatie over GEVEL 2014 is te vinden via www.gevel-online.nl. Volg GEVEL 2014 ook via @GEVEL14 en tweet mee via #Gevel2014.

Openingstijden: woensdag 22 januari: 11.00 – 18.00 uur,  donderdag 23 januari: 11.00 – 20.00 uur en vrijdag 24 januari: 11.00 – 17.00 uur.