Stofafzuigsystemen voor zuiverder en sneller werken

Artikel delen

Bosch brengt een compleet stofafzuigsysteem voor gereedschappen om te boren en te beitelen op de markt: GDE 68 Professional voor de stofafzuiging bij grote boordiameters, GDE 162 Professional voor holle boorkronen, GDE max Professional voor bijna stofvrij beitelen en GDE 16 Plus Professional voor kleine boorhamers.

Alle stofzuigers onderscheiden zich volgens Bosch door een eenvoudige bediening, een gering extra gewicht aan de machine en een robuuste constructie. Zo kunnen boor- en beitelwerkzaamheden bijna stofvrij uitgevoerd worden: boorstof  worden direct afgezogen. Lastig schoonmaakwerk is ook niet meer nodig. Alle stofafzuigsystemen zijn verder compatibel met het Bosch ‘Click & Clean-systeem’.

Diverse uitvoeringen

Boren: GDE 68 & GDE 162 Professional. Met de GDE 68 Professional is stofarm boren met holle boorkronen tot 68 millimeter mogelijk, de GDE 162 Professional dekt holle boorkronen tot 162 millimeter af. Beide stofafzuigsystemen zijn met alle gangbare boorhamers, diamant- of klopboormachines compatibel en zijn ook geschikt voor nat boren. Door onderdruk wordt de stofafzuiging tegen de muur gehouden.
Stofarm beitelen: GDE max Professional. Deze stofafzuiging past met uitzondering van de GSH 11 E Professional op alle SDS-max-boor- en breekhamers in het actuele Bosch-programma. De afzuiging wordt met een snelspanner aan het gereedschap bevestigd en kan aan verschillende werkposities en machines aangepast worden. Een instelbare afstandshouder zorgt voor stofarm werken met beitels tot maximaal 600 millimeter lengte. Tevens wordt een verlengstuk voor lange beitels meegeleverd, net als verschillende inlegdelen voor het aanpassen van de afzuiging aan de spanhals.
Stofarm boren tot 16 mm: GDE 16 Plus Professional. Deze stofafzuiging is voor SDS-plus-hamers van de twee- en drie-kiloklasse van Bosch met een spanhals van 50 millimeter. De robuuste stofafzuiging met extra handgreep en aluminium telescoopgeleiding kan via de snel-span-hendel aan verschillende boorlengtes aangepast worden. De maximale boordiepte per bewerking bedraagt 120 millimeter en deze kan aan de geïntegreerde diepteaanslag ingesteld worden. Door het speciale rubber aan het aanzetpunt van de stofafzuiging, laat men geen sporen achter op gevoelige oppervlakken.

Robert Bosch Benelux, www.bosch-pt.com