Vlakke lichtkoepel in zadeldak-uitvoering

Artikel delen

Na de lessenaar en gevel uitvoering, biedt Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk nu ook grote daklichten aan in zadeldak-vorm. Deze ontwikkeling maakt lichtkoepels mogelijk met een groter oppervlak tot 4 m2, maar nog altijd compleet met glas en opstand in één geheel geleverd. De zadeldak-uitvoering is voortgekomen uit de wens van Spruyt Arkebouw uit Heerenveen.

De wens van de arkenbouwer was een vlakke lichtkoepel van 2 meter bij 2 meter voor de toepassing op een woonark. Het glas wordt bij deze afmeting veel zwaarder en daardoor onpraktisch bij bijvoorbeeld montage. Als oplossing komt Vlakkelichtkoepel.nl met een zadeldak-variant, voorzien van twee isolatieglasruiten. Hierbij worden twee ‘lessenaars’-koepels als het ware met de hoge zijde tegen elkaar geplaatst. Arjen Jonker, hoofd Werkvoorbereiding bij Spruyt Arkenbouw: ‘Vlakkelichtkoepel.nl heeft actief met ons meegedacht over een antwoord op een wens van onze klant. Deze is erg tevreden met de vlakke lichtkoepel in zijn woonark.’

Twee lessenaars

De lichtkoepel in zadeldak-uitvoering is een doorontwikkeling van het bestaand concept waarbij karakteristieke kenmerken intact blijven. ‘Omdat we het glas als één geheel leveren en geen glasroedes willen, was de grootte van onze vlakke lichtkoepels voorheen beperkt,’ aldus Erik Ruijs, directeur van Vlakkelichtkoepel.nl. ‘Met een lengte van bijvoorbeeld 2 meter bedroeg de maximale breedte 1 meter. Toch kregen we vanuit de markt de vraag naar grotere daklichten. De bestaande lessenaar is een vlakke lichtkoepel, die schuin afloopt zonder al te ver boven de dakbedekking uit te steken. Nu hebben we twee lessenaars met de ‘ruggen’ tegen elkaar gezet, waardoor de zadeldak uitvoering ontstaat en een groter oppervlakte kan worden gerealiseerd. In de toekomst is het mogelijk de glasplaten te leveren met in het midden een smalle witte aluminium koker.’
De unieke eigenschappen van de vlakke lichtkoepel blijven ook in de zadeldak-uitvoering behouden. Zo is de maximale hoogte van de opstand nog steeds slechts 28 centimeter. Dat is in het geval van een woonark een prettig bijkomend voordeel; de ark en haar lichtkoepel moeten onder bruggen kunnen doorvaren. Verder heeft ook deze variant een optimale luchtdichtheid en is er de keuze uit verscheidene varianten zon- en warmtewerend glas, eventueel aan te vullen met elektrische zonwering. De zonwerende isolatieruiten hebben een isolatiewaarde van 1.0 W/m²K en de opstand heeft een isolatiewaarde van 0,67 W/m²K. 

Heruvent BV, Cuijk, (0485) 212 564, www.vlakkelichtkoepel.nl