Akoestische plafondpanelen te combineren met betonkernactivering

Artikel delen

Hunter Douglas uit Rotterdam heeft nieuwe aluminium plafondpanelen ontwikkeld die de akoestiek in een ruimte waarborgen, waarbij verlies van thermische prestaties bij betonkerngeactiveerde gebouwen tot een minimum worden beperkt. Bovendien bestaan deze panelen voor 90 procent uit gerecycled materiaal.

Standaard plafondpanelen blokkeren de opwarmende en koelende werking van het beton, waardoor die niet wordt doorgegeven aan de ruimte eronder. Zonder panelen verliest een ruimte echter de geluidsabsorberende werking ervan. In dit spanningsveld heeft Hunter Douglas een optimum gevonden met BXD-plafondpanelen, die meer open tussenruimte bieden dankzij een voeg van 30 millimeter. De akoestische waarde die daardoor verloren zou gaan, wordt gecompenseerd door de paneelhoogte van 60 millimeter. Deze panelen zijn 30 millimeter breed en hebben een gemiddelde absorptiewaarde αw = 0,50.
Door BXD-panelen van verschillende breedtes (30, 80 en 130 mm) met elkaar te combineren met een voegbreedte van 20 millimeter, kan zelfs een αw van 0,85 worden behaald. De plafondpanelen hebben naast het functionele aspect ook een esthetische waarde.
Met de nieuwe BXD-panelen oogt het plafond vlak: door de kleine afstand tussen de lamellen is het plafond visueel gesloten. Bovendien is deze oplossing voor betonkerngeactiveerde gebouwen lager dan de baffles die doorgaans als akoestische oplossing worden gebruikt. De aluminium panelen hebben een milieubewust karakter: ze bestaan voor 90 procent uit gerecycled materiaal. Daarbij zijn alle panelen afzonderlijk en in combinatie op brandwerendheid getest volgens EN 13501-1; ze voldoen aan de classificering B S2 d0, wat betekent dat ze moeilijk ontvlambaar zijn.
 
Hunter Douglas Europe, Rotterdam, (010) 486 9911, www.hunterdouglas.nl