Herstel- en verbouw zorgen in B&U sector voor groei

Artikel delen

In het tweede en derde kwartaal 2013 is de bouwproductie voor het eerst sinds 2008 weer twee kwartalen op rij gegroeid (1,5% in tweede kwartaal en 2,5% in derde kwartaal, kwartaal op kwartaal). Het is de herstel- en verbouwmarkt die in deze periode het groeipad in sloeg. Steeds vaker wordt er gekozen voor transformatie, renovatie of verduurzaming van bestaande gebouwen in plaats van nieuwbouw. Zo groeide de waarde van de afgegeven vergunningen voor herstel, verbouw en uitbreiding in de B&U sector in de eerste helft van 2013. Het tijdelijk verlaagde btw-tarief op arbeid kan daarbij voor een extra duwtje in de rug gezorgd hebben. De nieuwbouw bleef in de B&U nog wel krimpen maar de groei in de herstel- en verbouwmarkt was dusdanig dat de totale bouwproductie ook toenam.

In 2014 nog een lichte krimp verwacht

Het sentiment van aannemers is de afgelopen maanden duidelijk verbeterd. De flinke volumedalingen lijken voorbij. Ondanks twee kwartalen van groei, krimpt de bouwproductie door een zeer zwak eerste kwartaal in geheel 2013 nog wel. De gematigde economische vooruitzichten zorgen er voor dat 2014 ook nog een kleine krimp laat zien.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
Maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSant