Voorbeeldproject: energieneutraal mini-wijkje

Artikel delen

Ten noorden van Nijmegen is het project Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) gerealiseerd: zes woningen die tezamen een nagenoeg energieneutraal mini-wijkje vormen en daarmee hun tijd ver vooruit zijn. Het project is een voorbeeldproject binnen het Europese project PassREg, dat in Nederland wordt uitgevoerd door Vereniging DNA in de Bouw.

De woningen zijn zo gebouwd dat er nauwelijks energie verloren gaat. Ze zijn gecertificeerd door het Duitse Passivhaus Institut en behalen daarmee het hoogste energielabel (A+) ruimschoots. De woningen zijn samen gebouwd in een carrévorm op 4.000 m2 en omringd door circa 6.000 m2 gemeenschappelijke tuin. Verwarming en warm water gaan per woning slechts 2 en 6 euro per maand kosten. Ramen met drievoudig glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie, buitenzonwering en een centrale houtsnipperkachel zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat. De gezinswoningen zijn inmiddels bewoond. Met de bouw van de andere woningen wordt gestart als ze zijn verkocht.

Luchtdicht bouwen
De prefab gebouwde woningen in het GWLO-project vragen minder dan 100 euro per jaar voor warmte en warm water en volgen een bewezen voorbeeld: luchtdicht bouwen naar het passiefhuis-concept. Dat houdt in: goed isoleren, goed ventileren, gebruiksvriendelijk bouwen en voor de bewoners een optimaal binnenklimaat creëren, met zo laag mogelijke energiekosten. De minimale isolatiewaarde (Rc waarde) van de gevels en daken van de GWLO-gezinswoningen is 10 m2K/W. Dat betekent een energieverbruik van minder dan 15 kWh m2/jaar.
De woningen zijn volledig luchtdicht gebouwd, maar damp-open. De muren ‘ademen’ door een dik cellulosepakket en die constructie reguleert de luchtvochtigheid. Balansventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnen tien maal per dag wordt uitgewisseld met verse buitenlucht. Dat maakt de ventilatie beter dan in de gemiddelde woning. De warmte terugwinunit (WTW) is ‘top of the bill’ met een rendement van 94% (volgens passiefhuis-norm).

Intelligent ketelhuis
Het intelligente ketelhuis vormt het hart van de verwarmingsinstallatie en bevat een houtsnipperkachel die snoeihout van eigen terrein gebruikt om alle woningen CO2-neutraal te verwarmen. Twee keer per jaar de houtopslag vullen volstaat. De kachel voorziet vooral in warm tapwater. De gevel- en dakkozijnen bestaan uit geïsoleerd hout met drievoudig glas, verholen scharnieren en een drievoudige tochtwering. Dat vermindert radicaal het warmteverlies, indringen van water, geluid en tocht.
Bij de planning en uitvoering van het project spelen de principes van de Trias Energetica (energie-efficiëntie), levensduur en woonkwaliteit een bepalende rol. De uitvoerende partijen werken samen in bouwteamverband volgens de LEAN-methode. In deze aanpak staat de particuliere opdrachtgever centraal en ondersteunen de partijen elkaar om snel tot een goed resultaat te komen. Dat werkt goedkoper en sneller en geeft minder bouwfouten. Vooraf is namelijk bedacht wat gemaakt moet worden en het proces is op elkaars aandeel en werk nauwkeurig afgestemd. In vier maanden tijd zijn de woningen gereed. Het is systeembouw, dus het gaat razendsnel.

Projectgegevens
Opdrachtgevers: privé, drie gezinnen
Directievoering/Lean-planning: Ariëns Vastgoed onderhoud
Architect: Pieter Wagter
Bouwkundig advies: Azimut Bouwbureau
Bouwbegeleiding: Promantor