Herstelbevestiging gevelplaten universeel toepasbaar

Artikel delen

Metalen ankerbevestigingen van gevelbeplating staan vaak continu bloot aan barre weersomstandigheden. Om te voorkomen dat gevelplaten als gevolg van corrosie naar beneden vallen, is regelmatig preventief onderzoek en eventueel tijdig herstel van de gevelverankering aan te bevelen. B+BTec ontwikkelde hiervoor een speciale oplossing die zich inmiddels in de praktijk heeft bewezen. Het systeem laat zich bevestigen zonder de gevelplaten te demonteren.

De oplossing van B+BTec is gebaseerd op het chemisch ankersysteem VD-I. Dit horizontaal te monteren anker, kan door de grote diameter veel afschuifbelasting opnemen. Het anker wordt gemonteerd met een chemisch ankercapsule van het type VDP-EA.
Deze capsule is fabrieksmatig afgevuld waardoor de juiste samenstelling en het volume van de componenten gegarandeerd zijn. De glazen capsule is gevuld met kunsthars, kwartsgrind en een kleiner afgesloten glazen buisje, waarin zich een harder bevindt. Nadat de glazen capsule in het boorgat is geplaatst, wordt het te monteren draadeind in het boorgat gedraaid, zodat de capsule wordt verbrijzeld. De kwarts en glascomponenten van de capsule schrapen daarbij langs de wand van het boorgat waardoor deze van boormeel gereinigd wordt. De verharder vermengt zich met de hars en overige componenten; door de chemische reactie verhardt de hars en wordt het draadeind in het beton verankerd.
Het hars/verharder-mengsel heeft een zodanige viscositeit, dat het niet uit een horizontaal boorgat loopt. Een eventuele neiging tot uitlopen wordt nog verder afgeremd door de aanwezigheid van kwartszand in de hars en door het feit, dat de diameter van het gat slechts weinig groter is dan die van het draadeind.
De oplossing van B+BTec is volledig in eigen beheer ontwikkeld waardoor voor iedere situatie een passende variant kan worden geleverd. Bij de keuze van de oplossing wordt een aantal parameters in acht genomen, waaronder de drukvastheid van het beton, de spouwbreedte tussen binnen- en buitengevel, de afmetingen en het gewicht van de gevelplaten en de aard van de belasting.

B+BTec, Zevenbergen, (0168) 331 240, www.bbtec.nl