Vacuüm isolatie isoleert tot vijf keer beter

Artikel delen

Zowel bij nieuwbouw als renovatie worden steeds hogere eisen gesteld aan de energieprestatie van gebouwen. Dit vraagt om nieuwe, innovatieve oplossingen. Kingspan Insulation heeft daarom een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van hoogwaardige, energiezuinige isolatie. De nieuwste innovatie heet voluit ‘OPTIM-R™: The Next Generation Insulation’. Deze isolatie heeft een extreme isolerende werking en is gebaseerd op vacuüm technologie. Door vacuüm te creëren in de kern van de isolatieplaat ontstaat een hoge warmteweerstand, die tot wel vijf keer beter is dan die van traditionele isolatiematerialen.

Het nieuwe isolatiemateriaal heeft een kern van Fumed Silica (gebrand silicium), dat vacuüm is getrokken, verpakt is in een beschermd vlies en vervolgens omhuld is met een extreem dichte aluminium folie. De lambda-waarde is slecht 0,007 W/m.K, terwijl een traditioneel isolatiemateriaal al snel richting 0,030 tot 0,040 W/m.K gaat. Door de lage lambda-waarde is een isolatiedikte van 60 mm al voldoende voor een Rd-waarde van 8,5 m2K/W. Voor een totale wandconstructie ga je dan al snel richting een Rc-waarde van 10,0 m2K/W.
De zeer geringe isolatiedikte biedt grote kansen voor ontwerpers om de bestaande bouw energiezuiniger te maken zonder concessies te hoeven doen aan standaarddetailleringen. In de bestaande bouw wordt de binnenruimte zoveel mogelijk gespaard door het plaatsen van voorzetwanden met slechts enkele centimeters isolatie. Ook buitengevelisolatie is mogelijk, zelfs in smalle straten in oude binnensteden. En bij nieuwbouw krijgt de bewoner meer woonruimte op hetzelfde bouwoppervlak.

Zorgvuldige uitvoering

Doordat de isolatiekern vacuüm is, mag de plaat niet worden doorboord of gezaagd, omdat anders het vacuüm verloren gaat. Spouwankers worden daarom geplaatst door stroken Kingspan Kooltherm platen met een lambda-waarde van slechts 0,021 W/m.K. Het oppervlak van de stroken is op het totale wandoppervlak in verhouding zo gering dat de isolatiewaarde nauwelijks vermindert. Ook ter plaatse van doorvoeren moet Kooltherm isolatie worden toegepast. Omdat de platen niet gezaagd kunnen worden, worden alle platen en pasplaten op maat geleverd, inclusief Kooltherm pasplaten of pasblokken. Daartoe maakt Kingspan een ontwerpplan, vergelijkbaar met een legplan. Dat is onderdeel van de design service die het bedrijf biedt aan ontwerpers.
De druksterkte (bij 10 procent vervorming) van de platen is hoog: 180 tot 200 kPa. Hierdoor kan dit materiaal bijvoorbeeld ook onder groene daken worden toegepast. De lengte van de standaardplaten is 300 tot 600 mm, de breedte is 300 tot 1200 mm. Pasplaten zijn op aanvraag leverbaar.

Kingspan Insulation B.V., Winterwswijk, (0543) 543 210, www.kingspaninsulation.nl