‘Zelfplagiaat’

Artikel delen

Zo, 2013 zit er (gelukkig) op. En wat was het wéér een moeilijk jaar. Zakelijk overleven was voor velen het devies. Veel bedrijven is dat niet gelukt. Hoe treurig is dat? Heb je vele crisisjaren overleefd en dan val je in 2013 alsnog om. Heeft 2013 dan helemaal niets opgeleverd? Nou, in ieder geval wel een nieuw raar woord: ‘selfie’. Dit is een te pas en te onpas, vaak slecht, genomen foto van jezelf die vervolgens via Twitter en Facebook de wereld wordt ingestuurd opdat iedereen daarvan kan ‘meegenieten’. Leuk hoor, maar sla mij maar over. Ik schrijf liever columns.

Overigens heeft ook 2014, ondanks dat het nog maar net is begonnen, al een nieuw woord opgeleverd: ‘zelfplagiaat’. Het klinkt als een of andere scandaleuze handeling, maar is in feite niet meer dan het meermaals gebruiken van onderdelen van eigen artikelen en columns. Een vooraanstaand econoom kon op die manier een berg aan publicaties opbouwen. Maar, zo begrijp ik uit de verontwaardiging hierover in een landelijk dagblad, dat mag dus niet. Laat ik 2014 daarom beginnen met een bekentenis: ook ik heb mij schuldig gemaakt aan ‘zelfplagiaat’. Ik heb meermaals zinnen uit een eerdere column (zonder bronvermelding) letterlijk overgenomen in latere columns. U heeft hier waarschijnlijk niets van gemerkt, maar het mag dus niet. Eerlijk gezegd was ik mij er niet van bewust dat zelfplagiaat laakbaar is. Sterker nog, volgens mij is het dat ook niet. De betekenis van plagiëren is immers het ‘zonder toestemming’ overnemen van teksten en deze uitgeven ‘als eigen werk’. Welnu, ik heb mijzelf uiteraard toestemming gegeven en bovendien is het mijn eigen werk. Ach, ‘ze’ zoeken het maar uit, ik blijf in 2014 gewoon doen wat ik in 2013 al deed: vertellen wat ik in uw praktijk zoal tegenkom. Het leuke is dat ik in die praktijk toch lichtpuntjes zie. De markt lijkt daadwerkelijk enigszins op te leven. Zo heb ik de afgelopen weken al met meerdere ondernemers gesproken over groei en overnames. Zij zijn het wachten beu en willen weer investeren. Deze signalen zijn natuurlijk niet representatief voor de hele branche, maar het is meer dan niets. In ieder geval heb ik zin gekregen in 2014. Laat maar komen dat jaar!

Mr. Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
fkerkhof@alfa.nl