Aquaduct Leeuwarden van brandwerend prefab beton

Artikel delen

Leeuwarden krijgt een aquaduct waarin speciaal brandwerend beton is verwerkt. Polypropyleenvezels in het betonmengsel moeten het afspatten van beton bij brand voorkomen. Dit project is één van de eerste keren dat in Nederland PP-vezels in prefab beton worden verwerkt. Haitsma Beton heeft de engineering van de prefab elementen verzorgd en deze hebben de brandproeven succesvol doorstaan. Naast de strenge brandveiligheidseisen moeten de prefab elementen voldoen aan CUR-Aanbeveling 100 voor Schoonbeton.

Voor het nieuwe aquaduct in het Van Harinxmakanaal (beroepsvaart en watersport) levert Haitsma Beton, in opdracht van Ballast Nedam Infra, de prefab betonnen elementen. Het aquaduct moet in december 2014 gereed zijn. Aquaducten moeten net als tunnels aan strenge veiligheidseisen voldoen, ook ten aanzien van brandwerendheid. Zo mogen bij hoge temperatuurbelastingen geen stukken beton afspatten. In dit project moeten de prefab elementen een temperatuur van 1.100 graden minimaal 120 minuten (plus 120 minuten afkoelen) kunnen doorstaan.
De zestien stempelbalken van ruim 23 meter lengte hebben een dubbele functie: ze houden de tunnelwanden in positie en dragen het dek dat er later bovenop wordt geplaatst. De productie van de schaaldelen start pas dit jaar. Het betreft hier 20 grote, gekromde elementen (6 x 6,7 x 5 meter) die het aquaduct een mooi afgerond aanzicht zullen geven. Haitsma Beton verzorgt ook het transport van alle 36 elementen.

Effectieve brandwering

Het gebruik van brandwerend prefab beton voor civiele kunstwerken heeft tal van voordelen. Naast het feit dat de toegepaste PP-vezels zeer effectief zijn, is het integreren van passieve brandbescherming in de constructie economisch interessanter dan het gebruiken van brandwerende bekleding. Daarnaast is PP-vezelversterkt beton minder gevoelig voor lekken en beter bestand tegen mechanische beschadiging en vorst-/dooiaantasting.

Haitsma Beton B.V., Kootstertille, (0512) 33 56 78, www.haitsma.nl