Eenvoudige en snelle waterdichting met vloeibaar rubber

Artikel delen

Aannemer Ipso Facto bvba, actief in de woningbouw, testte HBS-200 Liquid Rubber op een bouwplaats, dit ter vervanging van de traditionele bitumineuze rollen of EPDM. De aannemer maakte gebruik van de coating om een begane grondvloer van een woning water- en winddicht te maken. De evaluatie van de uitvoerder is bijzonder positief: ‘We zijn overtuigd van de goede kwaliteit van de afdichting. Het heeft ons nieuwsgierig gemaakt hoe ver we hiermee kunnen gaan.’

Ipso Facto bvba uit Gavere-Asper heeft veel ervaring in de houtmassiefbouw: ‘Anders dan bij houtskeletbouw maken we geen gebruik van complete panelen, maar van losse balken die we ter plekke opbouwen’, legt uitvoerder Yves Wybraeke, uit. ‘Het resultaat is een woning die in constructief opzicht van heel goede kwaliteit is.’
De aannemer maakt gebruik van een gepatenteerde hoekverbinding die alle hoeken onzichtbaar verbindt. Deze onzichtbare verbinding is een voordeel ten opzichte van de klassieke verbindingen waarbij balken vastzitten door middel van nagels of schroeven. ‘Het gaat om een gebogen stang van gegalvaniseerd staal die twee balken verbindt, waardoor de hele constructie stevig in elkaar verweven is.’
Om een goede en betrouwbare afdichting te krijgen tussen de betonnen begane grondvloer en de vacuümgedrenkte houten grondbalk waarop de balken gestapeld worden, maakte de aannemer altijd gebruik van bitumineuze rollen of EPDM. ‘Een goede afdichting is cruciaal om het binnendringen van opstijgend vocht in woningen te voorkomen’, laat Wybraeke zien op een maquette. ‘Bitumineuze rollen hebben het grote nadeel dat die versneden en afgebrand moeten worden. Dit neemt veel tijd in beslag en is bovendien gevaarlijk in de buurt van technische leidingen in de spouw. EPDM, een rubberfolie op rol, is makkelijker aan te wenden. Maar het heeft hetzelfde nadeel als bitumineuze banen in de buurt van leidingen of hoeken, omdat deze afgesneden moeten worden.’

Eenvoudig en snel
Na een bezoek aan de bouwbeurs Batibouw kwam het aannemersbedrijf in contact met de oplossing voor EPDM: Griffon HBS-200 Liquid Rubber. Wybraeke kreeg HBS-200 Liquid Rubber mee van een Griffon vertegenwoordiger om het product uit te testen op de bouwplaats: ‘De voorbereiding bij het gebruik van dit product is weliswaar heel belangrijk, maar is gering en is hetzelfde als bij bitumineuze rollen of EPDM. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat de oppervlakken waarop je de vloeibare rubber aanbrengt, droog en stofvrij zijn, zodat de coating zich hier goed op kan vasthechten.’
Waar het karwei met de EPDM of bitumineuze rollen voorheen door het bedrijf bestempeld werd als moeilijk en zeer tijdintensief, wordt het karwei nu als simpel en eenvoudig ervaren met HBS-200 Liquid Rubber. ‘Met deze nieuwe toepassing behoren knippen en herlassen tot het verleden. Dat is sowieso al een positief gegeven voor de kwaliteit van de afdichting’, legt Wybraeke uit. 

Luchtdicht
Woningbouwers komen geregeld tochtverschijnselen, ongecontroleerd energieverlies en verstoring van ventilatie tegen. Oftewel: ongewenste luchtlekken. Deze ongewenste luchtlekken zorgen voor warmteverlies en vochtproblemen. Ipso Facto bouwt met een dubbele houten wand met daartussen een isolatielaag van cellulose. Dit draagt bij aan de energiezuinigheid van een woning. ‘We werken met rood Noors grenen (RND). De 60 mm dikke houten balk geeft een extra isolatiewaarde aan de woning’, vertelt de uitvoerder. Griffon HBS-200 Liquid Rubber zorgt voor een naadloze aansluiting en zorgt daardoor voor een betrouwbare luchtdichtheid. Dicht is dicht.
Het materiaal heeft een rek van 900%. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat het product de werking van veel ondergronden kan opvangen. Het product hecht op onder andere metaal, bitumen, zink, PVC, hout, steen, beton en, mits vooraf getest, op EPDM. Door deze goede hechting is het product zeer geschikt voor verschillende toepassingen. HBS-200 Liquid Rubber op waterbasis is niet toxisch, duurzaam en oplosmiddel- en VOC vrij. Hierdoor is het een ecologisch product. Ipso Facto hecht hier veel waarde aan omdat het bedrijf zo milieuvriendelijk mogelijk probeert te bouwen.

GeoTextile
Griffon GeoTexile is een elastisch doek dat gebruikt wordt in combinatie met HBS-200 Liquid Rubber als er naden, scheuren en kieren moeten worden overbrugd. Op de bouwplaats maakte de aannemer ook gebruik van GeoTextile. ‘Het is een extra wapening die tegen de eerste laag HBS-200 Liquid Rubber aangebracht kan worden. Die hebben we vervolgens bestreken met nog een tweede laag van de vloeibare rubber. Het gaas verzekert een mooie overbrugging bij gaten en hoeken. HBS-200 Liquid Rubber is resumerend kwalitatief beter en bovendien sparen we hier enorm veel tijd mee uit’, aldus Wybraeke.

Eigenschappen
•    Milieuvriendelijk
•    Oplosmiddel- en VOC-vrij
•    Op waterbasis (watergedragen)
•    Water- en dampdicht
•    Hecht op vele ondergronden
•    Zeer hoge elasticiteit (900%)
•    Bestand tegen alle weersinvloeden
•    Ideaal voor lucht- en waterdichte aansluitingen
•    Temperatuurbestendig: van -40 tot +160 °C
•    Overschilderbaar
•    Verkrijgbaar in een emmer van 1, 5 of 16 liter
 

Waarom luchtdicht bouwen?
•    Minder tocht 
•    Minder kans op schimmelvorming mits goed isolatiesysteem
•    Geluidsisolatie
•    Brandveiligheid