Inspelen op veranderende isolatiemarkt

Artikel delen

Twee maatschappelijke ontwikkelingen hebben een grote rol gespeeld in de toepassing van isolatiematerialen. Enerzijds is er het toegenomen belang en bewustzijn om ons milieu te beschermen. Dit heeft geleid tot aanscherping van de eisen met betrekking tot de toe te passen isolatiewaarden. Dit komt terug in de hogere eisen met betrekking tot de minimale Rc-waarden en de verlaging van de EPC-norm (nu 0,6 en in 2015 naar 0,4). Verder zien we nu al de eerste Passief Bouwen projecten die standaard worden als er in 2020 energieneutraal gebouwd moet gaan worden.

Het toegenomen milieubewustzijn heeft er ook voor gezorgd dat voorschrijvers en opdrachtgevers kritischer kijken naar de milieuprestaties van de toe te passen materialen, dus ook isolatiematerialen. Bij nieuwbouw zijn nu zelfs milieuprestatieberekeningen van het project verplicht.
Een andere maatschappelijke ontwikkeling die zijn impact heeft gehad op isolatiematerialen is de huidige crisis. Nieuwbouwactiviteiten zijn sterk afgenomen en de werkzaamheden verschuiven naar renovatietoepassingen. Hier gelden vaak andere regels en eisen met betrekking tot het isolatiemateriaal. Voor verwerkers geldt dat de wens van de opdrachtgever bepalend is. Ook zij zullen rekening moeten houden met deze maatschappelijke ontwikkelingen. De juiste productkeuze kan van grote invloed zijn op het scoren van de opdracht.
Wist u bijvoorbeeld dat EPS (geëxpandeerd polystyreen) één van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen is? Het bestaat voor 98% uit lucht, heeft de laagst benodigde energie-input, is uitermate duurzaam in gebruik en is vrijwel onbeperkt herbruikbaar. Milieucertificaten worden belangrijker. Hiermee kan worden aangetoond door onafhankelijke instanties dat bepaalde producten beter scoren op milieugebied dan andere. Een handig hulpmiddel voor voorschrijvers en verwerkers om in te spelen op de wens van opdrachtgevers om duurzame materialen toe te passen.

DUBOkeurmerk
IsoBouw heeft vrijwel voor het gehele assortiment een DUBOkeurmerk van NIBE. Dit betekent dat deze producten worden beoordeeld als één van de beste dubokeuzes met de beste milieuprestaties. U kunt hiervan profiteren door uw opdrachtgever te attenderen op de fiscale voordelen die zijn verbonden aan de toepassing van producten met een DUBOkeurmerk. U kunt dus een financieel voordeel bieden! Meer info hierover is te verkrijgen via Agentschap.nl of via www.isobouw.nl/fiscalevoordelen.
Op weg naar een energieneutrale bouwwijze in 2020 zien we nu al een toenemende vraag naar Passief Bouwen. De uitdaging hierbij is niet zozeer het isolatiemateriaal maar eerder de eis om luchtdicht te bouwen. De isolatiewaarden van de isolatiesystemen moeten hoger zijn, maar dat is geen probleem. Bij Passsief Bouwen ligt de focus vooral bij een correcte en weloverwogen luchtdichte aansluiting bij onder andere detailleringen.
Bijna het gehele assortiment van IsoBouw is geschikt voor toepassing in Passief Bouwen. Voor het hellend dak zijn er zelfs speciale dakelementen beschikbaar met extreem hoge isolatiewaarden onder de naam SlimFixXT Passief.

Renovatie
Door de afnemende nieuwbouwactiviteiten liggen de huidige kansen voor de markt in de renovatiesector. Dit geldt met name ook voor de isolatiewerkzaamheden. De omvang van woningen die aangepakt moeten worden is groot. De komst van het energielabel en de focus van de overheid om energie te besparen bij de bestaande gebouwen, ondersteund door fiscale voordelen, blijft de vraag naar na-isolatie voeden. IsoBouw speelt hierop in met een omvangrijk assortiment dat speciaal is ontwikkeld voor renovatiedoeleinden. Er zijn renovatie-oplossingen voor het dak (hellend en plat), voor zolders en voor gevels. Onlangs introduceerde IsoBouw het product SlimFort, een nieuw gevelisolatiesysteem.
Met de gepatenteerde SlimFort isolatieplaten kan de gehele gevelconstructie in slechts drie simpele verwerkingsstappen gerealiseerd worden: SlimFort-platen vastschroeven, houten stelwerk plaatsen en gevelbekleding monteren. Het meest kenmerkende zijn de vier geïntegreerde metalen beugels. Dankzij deze beugels kan het systeem eenvoudig en snel gemonteerd worden en ontstaat er een aaneengesloten isolatielaag zonder koudebruggen. Het stellen van het houten regelwerk wordt kinderlijk eenvoudig en de essentiële ventilatie wordt zonder extra handelingen automatisch gerealiseerd. Met SlimFort kan tot 40% sneller gewerkt worden dan met de traditionele methode.
SlimFort onderscheidt zich niet alleen door de eenvoudige en snelle verwerkbaarheid en het hoge kwaliteitsniveau. Het bespaart ook aanzienlijk op de investeringskosten. Naast de lagere verwerkingskosten is de houtbehoefte 50 tot 75% minder. Een folie is al helemaal overbodig.

IsoBouw Systems bv, Someren, (0493) 49 81 11, www.isobouw.nl