Nullen en enen op de gevel

Artikel delen

De façade van het AlphaCloud datacenter heeft een opvallende structuur van nullen en enen. Met de binaire voorstelling van ASCII-tekens geeft de architect een knipoog naar de functie van het gebouw en lijkt de betonnen wand tot leven te komen. De structuur werd gerealiseerd met NOEplast-structuurmatten.

Miljarden bits en bytes worden opgeslagen op de dataservers in het gloednieuwe datacenter van AlphaCloud in Mechelen (België). De serverhallen worden beheerd door de IT-bedrijven ATOS en Syntigo, een dochter van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen NMBS. Tussen nu en 2016 zullen de data verviervoudigen: gegevensopslag wordt daarmee alleen maar vitaler.
Het datacenter in Mechelen werd gebouwd én ingericht in een periode van minder dan twaalf maanden. Voor de façade van het gebouw werd gekozen voor een betonstructuur met prefab gevelelementen in beton C30/37 ZVB. Deze keuze werd onder meer ingegeven door de gevraagde bouwsnelheid, lengte van het gebouw, de integratie ervan in een woonomgeving en de door de opdrachtgever vereiste beveiliging en duurzaamheid.
Wat direct opvalt is de uitvoering van de 2.700 m2 prefab betonnen gevelelementen: deze lijken rijkelijk ‘bestrooid’ te zijn met nullen en enen. De prefab-gevelelementen hebben een afmeting van 141 x 141 cm en zijn vervaardigd van grijs beton dat voorzien is van wapening. De wapening heeft deels een constructieve functie en dient tegelijkertijd als kooi van Faraday voor de gevoelige elektronische apparatuur die in het datacenter staat opgesteld.
Om de prefab betonelementen te kunnen voorzien van de binaire voorstellingen, werd gebruik gemaakt van NOEplast-matten. De matten werden vervaardigd door NOE-Betonvormgeving. De binaire voorstellingen werden speciaal ontwikkeld en uitgewerkt naar elf verschillende modellen met op elk paneel een binaire combinatie. De modellen zijn CNC gefreesd in NOE-modelbouwplaat – een speciaal voor dit doel ontwikkeld zeer goed en gedetailleerd freesbaar PU – waarop de benodigde NOEplast-matten rechtstreeks konden worden gegoten.
De NOEplast-matten bieden als voordeel dat zij – bij normaal gebruik – gegarandeerd 80 tot 100 keer kunnen worden ingezet. Het overgrote deel van de matten wordt na afloop van het AlphaCloud-project door de aannemer zelfs hergebruikt voor de realisatie van twee volgende gebouwen naast het gerealiseerde project.

NOE-Betonvormgeving, Arkel, (0183) 56 98 88, www.betonvormgeving.nl