Praktijktest accu schroef(boor)machines

Artikel delen

Piet-Hein van der Laan had gelijk een goede start met zijn nieuwe bedrijf DESA Bouw: hij testte de nieuwe accuklopboorschroevendraaier GSB 36 VE-2-LI Professional van Bosch. ‘Een zeer krachtige machine, die goed in de hand ligt’, aldus zijn commentaar. Timmerman Mathijs Raaijmakers van bouwbedrijf Gebrs. Van Herpen B.V. gaat nog een stapje verder na zijn eerste ervaringen met de accudroogbouwschroevendraaier GSR 18 V-EC TE Professional: ‘Ik vind hem eerlijk gezegd beter dan de machines van een gerenommeerd merk waar ik nu mee werk.’

Het bedrijf is net een paar weken oud: DESA Bouw. ‘Genoemd naar mijn twee dochters Demi en Lisa’, bekent Van der Laan. In 2013 kwam hij zonder werk te zitten door faillissement van zijn werkgever in de bouw, maar Van der Laan besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en voor zichzelf te beginnen. Voorlopig met succes: want hij had in korte tijd al de eerste klussen binnen. ‘Ik ben momenteel bezig met de verbouwing van een badkamer en toiletruimte. Maar ik ben ook inzetbaar voor andere kleinschalige verbouwingen, zoals uitbouwen, dakkapellen, tegelwerk, kozijnen plaatsen of ander timmerwerk.’
Timmerman Mathijs Raaijmakers ging aan de slag met de accudroogbouwschroevendraaier GSR 18 V-EC TE Professional met het magazijnopzetstuk MA55 Professional voor Bosch-schroefbanden. Hij is werkzaam bij Bouwbedrijf Gebrs. van Herpen B.V., een middelgrote bouwonderneming die vooral actief is in de particuliere en seriematige woningbouw, utiliteitsbouw en renovatie en onderhoud. ‘Ik heb met de machine vooral gipsplaten verwerkt in schuine en rechte plafonds.’

Test GSR 18 V-EC TE Professional
‘Het geringe gewicht van de machine viel me direct op toen ik hem voor het eerst in de handen had’, zegt Raaijmakers over zijn eerste kennismaking met de accudroogbouwschroevendraaier GSR 18 V-EC TE Professional. Hij heeft er een groot aantal gipsplaten voor schuine en rechte plafonds mee verwerkt. ‘De machine is ondanks zijn geringe gewicht krachtig genoeg om zijn werk te doen. De knoppen zijn ook goed bereikbaar, waardoor de machine continu met één hand is te bedienen. Dat moet ook wel, anders verliest de machine zijn functionaliteit. Je hebt de andere hand vaak nodig voor de positionering van de gipsplaten.’
De accu gaat verder lang mee: ‘Dat moet ook wel, want het is erg tijdrovend wanneer je met één hand een gipsplaat vasthoudt en met de andere hand de eerste schroeven wilt indraaien, de accu ineens leeg is. Dan moet die plaat er eerst weer af en kun je de accu gaan wisselen. Ik zorg altijd ’s ochtends voor een volle accu en dan doet de machine de hele dag zijn werk.’
Raaijmakers heeft bij het plaatsen van de gipsplaten het magazijnopzetstuk MA55 Professional voor Bosch-schroefbanden gebruikt: ‘Even klikken en hij zit erop. Er zitten 50 schroeven op een band en de band is eenvoudig in te voeren. Het opzetstuk pakt de band bij invoeren zelf op. Daarnaast kun je de diepte-aanslag instellen, zodat de schroef op de juiste diepte wordt ingedraaid. Verder kan de aandrijfschakelaar worden vastgezet, waardoor de machine gaat schroeven zodra je druk uitoefent op de gipsplaat met het opzetstuk. Dat werkt heel snel. Als ik eerlijk ben vind ik deze machine beter dan de machines van een gerenommeerd merk waar ik nu mee werk.’

Test GSB 36 VE-2-LI Professional

‘De machine is zeer krachtig, maar wel wat zwaar’, zegt Van der Laan over de 3,4 kg wegende draadloze krachtpatser met een accuspanning van 36 V. ‘Ik kom moeiteloos met een Ø 40 mm houtboor door een houten balk van 70 mm voor de doorvoer van elektraleidingen. Maar ook het boren in beton en kalkzandsteen verloopt prima. Daarnaast heb ik gaten geboord in tegels. Groot voordeel tijdens al dat werk is dat er geen snoer in de weg zit!’
De klopboorstand functioneert ook goed: ‘De trillingen worden goed opgevangen en de machine ligt goed in de hand. Maar omdat je met een snelspanboorhouder werkt en niet een SDS-gereedschapsopname, moet je de boor wel goed vastzetten. Dat kan gelukkig goed met de snelspanboorhouder, maar het vraagt wel even aandacht’, zegt Van der Laan. Hij is zeer te spreken over de bijgeleverde accu’s: ‘Die zijn zeer krachtig en snel op te laden. In twee uur is de accu weer vol. Maar je kunt gewoon doorwerken doordat er twee accu’s worden meegeleverd. Bovendien duurt het uren voordat een accu leeg raakt. Je kunt er dus zeer lang intensief mee werken.’ Resumerend is Van der Laan heel tevreden over de machine, die met koffer is geleverd: ‘Deze machine ligt tijdens mijn werk nu continu naast me om te gebruiken.’

 Korte beschrijving geteste machines

GSR 18 V-EC TE Professional

De GSR 18 V-EC TE Professional is met een koplengte van slechts 207 mm de kortste accudroogbouwschroevendraaier van de 18 voltklasse. Omdat hij zo compact gebouwd is, weegt hij ondanks robuust metalen drijfwerk met 4,0 Ah-accu slechts 1,6 kilogram. Deze machine is verder de eerste accudroogbouwschroevendraaier van de ‘dynamicseries’ van Bosch. Dat is een serie van bijzonder compacte machines met lange acculooptijd. Met een 4,0 Ah-accu draait de GSR 18 V-EC TE Professional per acculading tot 3.400 schroeven van 3,5 mm diameter en 35 mm lengte in gipskarton op metaalprofielen in. Dat gebeurt met een snelheid van 4.200 omwentelingen per minuut. Hierdoor is op de bouwplaats een snel resultaat gegarandeerd. Om de machine op een betrouwbare manier tegen stof te beschermen, is de borstelloze EC-motor gekapseld.
De uitrusting van de accudroogbouwschroevendraaier is te complementeren met uitgebreide accessoires, zoals het magazijnopzetstuk MA55 Professional voor Bosch-schroefbanden. Een band bevat 50 schroeven. Zo kunnen serietoepassingen of bovenhandse werkzaamheden bijzonder snel en efficiënt uitgevoerd worden. De instelbare diepteaanslag zorgt hierbij ook bij volle snelheid voor een exacte schroefdiepte. Bovendien kan de aandrijfschakelaar vastgezet worden, zodat u deze niet hoeft in te houden.

GSB 36 VE-2-LI Professional
De accuklopboorschroevendraaier GSB 36 VE-2-LI Professional is voorzien van Electronic Rotation Control (ERC) en een nieuwe extra handgreep. Met ERC herkent de geïntegreerde sensor het plots blokkeren van de machine, bijvoorbeeld door vastraken. De motor wordt dan onmiddellijk uitgeschakeld waardoor het verder draaien van het gereedschap wordt geminimaliseerd. De extra handgreep is innovatief bevestigd: het asprofiel aan de machine en de beugel aan de greep grijpen gesloten in elkaar. Dat zorgt ook bij erg hoge krachten voor stabiliteit. Daarnaast is de handgreep eenvoudig te (de)monteren en kan deze in 23 verschillende posities bevestigd worden.
De accuklopboorschroevendraaier is voor toepassingen ontworpen die een hoog machinevermogen vereisen. Indraaien van schroeven tot een diameter van 12 millimeter in zacht hout of het boren met grote slangenboren is geen probleem. Dankzij de vierpolige motor schroeft de machine moeiteloos met een maximaal draaimoment van 100 newtonmeter en 1800 omwentelingen per minuut. Het speciaal op klopboortoepassingen afgestemde drijfwerk maakt boringen tot 20 millimeter diameter mogelijk.
De accuklopboorschroevendraaier is met een 4,0 Ah-accupack met CoolPack-techniek uitgerust. Hiermee gaat deze in vergelijking met de vorige 2,6 Ah-accupacks tot 50 procent langer mee. Met één acculading kan de machine bijvoorbeeld tot 70 schroeven met acht millimeter diameter en 280 millimeter lengte in zacht hout schroeven. De Electronic Cell Protection beschermt de accu’s tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading. Tot slot beschikt de  accuschroefboormachine over Electronic Motor Protection (EMP), nu met geïntegreerde temperatuursensor, deze beschermt de motor tegen overbelasting en zorgt voor een lange levensduur.

[BT.0102.14.Bosch.Test.6.jpg, klein]