Prefab concept voor energienotaloos renoveren

Artikel delen

Stijgende energieprijzen hebben een steeds grotere invloed op de maandelijkse woonlasten. Dit geldt zeker voor bewoners van slecht geïsoleerde huizen. Het is daarom van groot belang om op grote schaal de bestaande woningvoorraad energiezuiniger te maken. Eén van de ontwikkelingen is om woningen te renoveren tot energienotaloze woningen. Een ambitieuze doelstelling waar slimme oplossingen voor nodig zijn. Saint-Gobain, marktleider in bouwmaterialen, ontwikkelt speciaal hiervoor het prefab concept GevelGarant, waarmee op een efficiënte en gegarandeerde manier woningen naar energienotaloos kunnen worden gerenoveerd.

Van de 7 miljoen woningen in Nederland heeft bijna de helft nog geen geïsoleerde gevel, ontbreekt bij 1,5 miljoen woningen dakisolatie en is bij 2 miljoen woningen de begane grondvloer niet geïsoleerd (bron: WoON Energie 2012). Efficiënte energiebesparende maatregelen zijn dus hard nodig. Het concept van energienotaloze woningen gaat zelfs zo ver dat een woning wordt gerenoveerd tot het niveau dat er geen energierekening meer is. De eerste logische stap is dan om energieverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan door maximale isolatie van de gebouwschil (gevel, glas, dak en vloer). Om dit op grote schaal te realiseren, zijn de Saint-Gobain bedrijven Weber Beamix, Isover, Gyproc en Glassolutions bezig met de ontwikkeling van het geïndustrialiseerde prefab concept GevelGarant.
Het GevelGarant concept bestaat uit een prefab houtskeletbouwelement met gegarandeerd hoge Rc-waarden en een gegarandeerde luchtdichtheid om zo energienotaloos wonen te bereiken. De basis van het concept is een gestandaardiseerd element dat op eenvoudige wijze energetisch nog verder kan worden geoptimaliseerd. Het gevelelement kan vervolgens op diverse manieren worden afgewerkt, zoals met gevelbekleding, metselwerk, steenstrips of stucwerk. Juist de combinatie van het gestandaardiseerde basiselement en de verschillende afwerkingsmogelijkheden maakt het concept zeer geschikt om op grote schaal toe te passen.
‘Onder de paraplu van Saint-Gobain hebben de bedrijven Weber Beamix, Isover, Gyproc en Glassolutions de mogelijkheid om kennis te bundelen en integrale concepten te ontwikkelen’, aldus Fabian de Zeeuw, Business Developer bij Saint-Gobain. ‘We zochten naar een manier om op geïndustrialiseerde wijze hoogwaardige, energetische elementen te ontwikkelen waar we door het geven van garantie een stuk verantwoordelijkheid naar ons toe kunnen trekken. Dat heeft zich uiteindelijk vertaald in een slank, compleet en gegarandeerd concept, oftewel GevelGarant. Momenteel is het concept nog in de ontwikkelingsfase, maar deze zal binnen afzienbare tijd worden afgerond.’