Stoftroep

Artikel delen

Werknemers in de bouwnijverheid blijken steeds vaker maatregelen te nemen tegen het zeer schadelijke kwartsstof. Ook werkgevers zeggen meer te doen aan de stofproblematiek en er wordt vaker gebruik gemaakt van stofbeperkende apparatuur. Maar liefst 93,1% geeft aan de apparatuur om het stof af te zuigen of met water te vernevelen toe te passen. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde Arbouw-rapport ‘Evaluatie kwarts in de bouwnijverheid’. Een mooie ontwikkeling, maar ik vrees dat de uitkomst wel erg optimistisch is. Vooral met de opkomst van de zzp’ers in de bouw. Op zich prima, maar is deze grote groep mensen zich wel voldoende bewust van de gevaren van kwartsstof? Als ik naar de verbouwing die aan mijn woning en kantoor eind 2012 en begin 2013 is uitgevoerd kijk, ben ik geneigd te denken dat er nog veel te winnen is.
Drie dagen lang was een sloop-zzp’er met een hulp bezig op de zandcementdekvloer uit mijn woning te krijgen, ter voorbereiding van de aanleg van vloerverwarming. Drie dagen lang trilde de sloophamers door mijn woning en drie dagen lang hing er een deken van mist (zie foto). Als ik er doorheen liep – want ja, ik wilde natuurlijk wel af en toe zien wat de vorderingen waren – had ik ’s avonds een helm op mijn hoofd. Althans, zo voelde mijn stofrijke en hard geworden haren. Eén van de heren had nog een kapje voor, maar zijn hulp vaak niet. Stofafzuiging bij breekhamers was toentertijd nog niet verkrijgbaar, maar Makita heeft inmiddels ook voor dit gereedschap een afzuiging ontwikkeld, zoals in dit blad is te zien.
Ook bij verbouwing in mijn woonwijk zie ik regelmatig de stofwolken uit de ramen komen. Allemaal werk van zzp’ers en kleine aannemersbedrijven. Want die worden nu massaal ingeschakeld bij verbouwingen, omdat verhuizen door de lastige woningmarkt de laatste jaren erg lastig is. Tja, en vooral bij verbouwingen wordt er naar hartenlust gezaagd, geboord, geschuurd, geschaafd en gesloopt. Een zelfstandige heeft grotendeels dezelfde verplichtingen als een werkgever wat betreft beveiliging van de werkplek en het gebruik van veilige machines en gereedschappen. Maar ik denk dat er nog een grote inspanning nodig is om die doelgroep te overtuigen van de noodzaak van stofvrij werken. In ieder geval geven we in deze BouwTotaal weer de nodige voorlichting en tips. Nu nog hopen dat ze tijd hebben om het te lezen…

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal