Wist u dat… De bouw de minst innovatieve sector is?

Artikel delen

Uit onderzoek van Panteia/EIM ‘De innovativiteit van het MKB in 2013’ dat is uitgevoerd onder tweeduizend midden en klein bedrijven, is gebleken dat de knelpunten bij innovatie vooral zitten in een gebrek aan financiën en investeerders. Heeft u ideeën die al jaren op de plank liggen te wachten op uitvoering? Ontbreekt het geld en bent u op zoek naar financiële ondersteuning? Waar vindt u dan deze financiering? En wat zijn naast leningen bij de bank nog meer mogelijkheden om uw creatieve ideeën te realiseren? In dit artikel hebben we een aantal stappen uitgezet om u te helpen de juiste financiering bij uw bedrijfsplan te vinden. 

Tekst: Femke van Laarhoven, Slimbouwen, Nehem KMC

Het doorlopen van deze vier stappen helpt u verder:
1.    Maatwerk. Het zoeken naar financieringsmogelijkheden is maatwerk dus start bij het bedrijf zelf. Wat is uw toekomstvisie? Welke innovaties zijn nodig om deze toekomstvisie te realiseren? Wat is het doel van de innovatie? Is er markt voor de nieuwe ontwikkelingen? Voor bedrijven is innovatie, het toevoegen van waarde, en een snelle vermarkting van nieuwe ideeën van groot belang om te overleven in een snel veranderende wereld. Zelfs in traditionele sectoren zijn bedrijven niet meer in de eerste plaats gericht op standaardisatie, maar op het toevoegen van kwaliteit en betekenis. In deze moeilijke tijden zullen je creatief en ondernemend moeten zijn in je strategie, innovatie en marketingaanpak.
2.    Niveau van financiering. Bij het zoeken naar financieringsmogelijkheden kom je terecht in een doolhof van mogelijkheden, zowel het behalen van fiscale voordelen als subsidieregelingen. Denk hierbij aan leningen bij de bank, fiscale regelingen zoals WBSO en MIA vamil, crowdfunding, publiek private middelen, subsidies op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Belangrijk is om duidelijk te hebben waarvoor financiering nodig is. Als je goed in kaart hebt wat je strategie is op gebied van innovatie is het zoeken van de juiste financiering makkelijker te onderzoeken.
3.    Uitvoering. Wanneer de juiste financieringsvorm bij de juiste strategie gekozen is, is het van belang om de plannen in de praktijk te brengen. Het aanvragen van de financiering en het opstarten van de projecten binnen het bedrijf staat dan centraal. Verduurzaming van innovatie binnen je bedrijf is belangrijk om ook richting de toekomst de focus te houden op vernieuwing en vooruitgang.
4.    Toekomst. Na de realisatie van uw innovatie is het belangrijk om het nieuwe product/dienst/ proces in de markt te gaan zetten. Hoe gaat u het vermarkten? En welke partners heeft u hierbij nodig? Verankeren van de innovatie en nieuwe kennis in de organisatie is hierbij belangrijk om constant door te kunnen blijven ontwikkelen.

Slimbouwen helpt u graag op weg!
Heeft u een goed en innovatief idee en zoekt u naar een manier om uw droom te verwezenlijken? Slimbouwen helpt u graag op weg! Kom naar de bijeenkomst op 12 maart aanstaande. Tijdens deze bijeenkomst staan alle financieringsmogelijkheden centraal en is er mogelijkheid om advies te vragen aan de medewerkers van Stichting Slimbouwen. Slimbouwen kan vanuit haar ervaring en expertise helpen bij het vinden van de juiste manier van financiering, het ontwikkelen van projectplannen en het uitvoeren van projecten. Hierbij werken wij nauw samen met Nehem Kennis Management Consultant. Nehem KMC is een adviesorganisatie met jarenlange ervaring op gebied van kennismanagement, innovatie en subsidie. Wilt u meer info over mogelijkheden voor uw bedrijf, neem dan contact op met Stichting Slimbouwen info@slimbouwen.nl of meld u aan voor de bijeenkomst van 12 maart. Graag tot dan!