Zinken felsbanen met houtnerfstructuur

Artikel delen

Het gebouw van uitvaartonderneming De Drechtstreek in Sliedrecht is onlangs bekleed met bijzondere zinken felsbanen van type Iron Grey van Zinkunie uit Boxtel. Het bijzondere is dat deze felsbanen een lichte, nog niet eerder op de markt gebrachte, patinalaag en een houtnerfstructuur hebben.

De structuur wordt gecreëerd door het zink tijdens het patineren, wanneer het zinkcarbonaat nog zacht is, te bewerken met een borstel. Zinkunie is de enige in de Benelux die de felsbanen met deze esthetische kenmerken levert. Door het zink kunstmatig te patineren, behoudt het product in alle weersomstandigheden een gelijkmatige kleur. Anders dan bij veelvuldig gebruikt walsblank zink, is er bij deze soort voorgepatineerd zink na verloop van tijd geen sprake van kleurverschil.
Het rouwcentrum is ontworpen door architectenbureau Brand BBA uit Alblasserdam en heeft een in het oog springende vormgeving. De zinken felsbanen variëren namelijk in breedte en zijn ontworpen in een patroon dat symbool staat voor het sterven. De montage was een uitdaging. In het ontwerp vallen de raamkozijnen namelijk naar binnen, wat de aansluiting op de gevel lastiger maakt. Directeur Jan Brand van Brand BBA: ‘Opdrachtgever Bert Nederveen van De Drechtstreek wilde een klassieke uitstraling. Traditioneel walsblank zink glimt in eerste instantie erg en had volgens hem een daardoor niet-wenselijke aanblik. De Iron Grey felsbanen van Zinkunie zien er echter tijdloos uit. Daarnaast sluit de ruwe structuur naadloos aan op de nerven in het hout.’

Zinkunie BV, Boxtel, (0411) 68 83 39, www.zinkunie.nl