Nog langere looptijd 18 voltmachines voor professionals

Artikel delen

Bosch introduceerde in januari 2014 de 2,0 Ah-accu voor 36 volttoestellen voor professionals en is daarmee de eerste fabrikant die consistent zijn accuprogramma met 2,0 en 4,0 Ah aanbiedt. Nu volgt de 18 voltklasse met een verdere verhoging van de Ah-waarde: de nieuwe 5,0 Ah-accu’s verlengen de looptijd nog eens met 25% in vergelijking met de bestaande 4,0 Ah-accu’s. Bovendien zijn ze slechts 11,5 x 7,5 x 5,5 cm groot en wegen ze amper 620 g. Dat maakt van de 5,0 Ah de kleinste en lichtste accu’s voor 18 volttoestellen op de markt.

‘Het grootste voordeel van onze 5,0 Ah-accu’s is dat ze hun capaciteit ook bij intensieve toepassingen volledig kunnen benutten’, aldus Jan Breitenbach, die als projectleider aan de accutechnologie voor de professionele toestellen van Bosch werkte. De reeds geteste CoolPack-techniek van Bosch vormt hiervoor de basis. ‘Hoe langer accu’s intensief in gebruik zijn, hoe warmer ze worden tijdens een toepassing’, verklaart de expert. ‘Bij een temperatuur van meer dan 70 graden Celsius mogen Lithium-Ion-accu’s niet meer gebruikt worden.’
Een CoolPack-accu van Bosch voert de warmte permanent af via zijn speciale behuizingsgeometrie met koelribben. Daardoor blijft hij binnen opmerkelijk koeler dan traditionele accu’s en is hij inzetbaar tijdens de volledige looptijd van 5,0 Ah. De warmteafvoer heeft ook een positief effect op de levensduur van de accu: hij gaat dubbel zo lang mee dan een accu zonder CoolPack-techniek. En als de temperatuur dan toch op korte tijd heel snel en sterk stijgt, bijvoorbeeld bij het blokkeren van een toestel, dan treedt de ‘Electronic Cell Protection’ (ECP) van Bosch in werking. Deze beschermt de accu feilloos tegen oververhitting, overbelasting en diepe ontlading.
Het beproefde ‘Flexible Power System’ garandeert compatibiliteit met alle bestaande elektrische gereedschappen en laadapparaten van een voltklasse. Dit is ook het geval bij de 5,0 Ah-accu met 18 volt. Bosch biedt vaklui twee jaar garantie bij aankoop van een Lithium-Ion-accu, accu- en oplaadapparaat. De aanbevolen prijs voor de nieuwe 5,0 Ah-accu’s met Lithium-Ion- en CoolPack-techniek voor 18 volt bedraagt € 160,-, exclusief btw, maar er geldt een tijdelijke introductieprijs van € 140,- tot en met 31 augustus 2014.

Bosch Groep, www.bosch.com