Tien jaar lang gegarandeerde energienota van nul euro

Artikel delen

Begin april 2014 leverde projectontwikkelaar Novitijd zes energieneutrale rijwoningen op. De woningen, die gebouwd zijn met duurzame en onderhoudsarme materialen, maken deel uit van de uitbreidingslocatie ‘Westerbouwlanden-Noord’ in Nieuwleusen en zijn ontwikkeld in samenspraak met de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel. De woningen hebben vanwege de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp en hoge isolatiewaarde, tien jaar lang een gegarandeerde energienota van nul euro bij gemiddeld energiegebruik.

Novitijd startte, gesteund door de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel, twaalf weken geleden met de bouw van de woningen. Klaas Agricola, wethouder gemeente Dalfsen: ‘Door het in de markt zetten van ‘het’ energieneutrale woningconcept met een nulnota energieverbruik speelt Novitijd creatief en innovatief in op de huidige haperende woningbouw markt. De gemeente Dalfsen is blij met dit concept omdat het perspectief biedt aan kopers op de nieuwbouwmarkt en het past in de duurzaamheidsambitie die de gemeente nastreeft. Daarnaast biedt dit concept mogelijkheden bij renovatieprojecten.’
William Derks van Novitijd: ‘Energieneutraal wonen was tot voor kort voorbehouden voor het midden tot luxe segment, maar niet voor de lagere (sociale) doelgroep. Novitijd heeft nu een woning ontwikkeld en gerealiseerd voor hen met een lager bestedingsniveau. De woningen die nu zijn opgeleverd zijn sociale koopwoningen, maar ook realiseerbaar voor de sociale huursector. Met name voor corporaties waarbij steeds meer gestuurd wordt op woon- en exploitatielasten. Doordat bewoners van deze woningen gegarandeerd tien jaar lang geen energielasten hoeven betalen en er daarnaast lage onderhoudslasten zijn, maken we de duurzame woningen betaalbaar. De korte bouwtijd van twaalf weken levert een eerdere exploitatieaanvang op dan traditionele bouw en speelt daarmee actief in op het verlichten van de druk op de huurmarkt.’

Het project
De woningen van dit concept zijn grotendeels onder geconditioneerde en optimale omstandigheden in de fabriek geproduceerd. Met een korte bouwtijd worden vervolgens de diverse bouwonderdelen op de bouwplaats aan elkaar verbonden. Ook uniek aan dit concept is de nul nota-garantie. Bij een gemiddeld energieverbruik hebben de bewoners gegarandeerd 10 jaar geen energiekosten.
Er is sprake van slim wonen dankzij het gebruik van het zogenaamde NIKO Home Control. Dit huisautomatiseringssysteem maakt het mogelijk om onder andere de verlichting in huis te besturen met een smartphone. Het systeem geeft de bewoner inzicht in hoeveel energie er precies wordt verbruikt, opgewekt wordt met de zonnepanelen om daarmee bewustwording te creëren over het energiegebruik.

Kijk voor meer informatie op www.novitijd.nu