Almere verbouwt eigen bouwmateriaal

Artikel delen

Almere heeft een aantal van haar braakliggende terreinen als hennepvelden ingezaaid. De natuurlijke grondstoffen worden (zoveel als mogelijk) in Almere gebruikt voor duurzame bouw.

Het eerste hennepveld, met een oppervlak van vijf hectare, is ingezaaid in Almere Nobelhorst door wethouder Henk Mulder. Ook zijn de laatste vijf hectare wachtland in Poort Oost ingezaaid. De industriële hennep kan op allerlei manieren worden verwerkt en onder meer dienen als biobased bouwmateriaal.

Duurzame voordelen
Van een hectare hennep kan voor vijf huizen isolatiemateriaal worden gemaakt, of een volledig huis worden gebouwd. Bij bouwmaterialen als baksteen, beton en staal betekent de productie al een groot deel van de energiekosten van hun totale levensduur. Bij gebruik van biobased bouwmaterialen vermindert een groot deel van deze energiekosten:  de zon zorgt voor de groei.
Het tweede voordeel van biobased materialen als hennep is dat het materiaal gezonder is en zorgt voor een beter binnenklimaat. Verder leggen dergelijke materialen tijdens de groei CO2 vast. De tien hectare industriële hennep die Almere heeft ingezaaid. Legt volgens de gemeente tijdens de groei 135 ton CO2 vast; dat is een compensatie van 800.000 autokilometers.
Industriële of vezelhennep is door het zeer lage THC-gehalte niet geschikt voor consumptie. Het inzaaien van deze hennep gebeurt op initiatief van Aldus bouwinnovatie. De grondstof wordt zoveel mogelijk in Almere verwerkt en toegepast, waarmee de gemeente zelf het materiaal voor duurzame bouw levert.

Bron: Architectenweb