Bouwen met biomassa

Artikel delen

Opmerkelijk bericht: Almere heeft een aantal van haar braakliggende terreinen als hennepvelden ingezaaid. Gaan de ambtenaren van deze gemeente nu massaal aan de drugs? Nee, de ingezaaide hennep is niet geschikt voor consumptie en wordt gebruikt voor de productie van bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal. De vezels van de bast zijn bijzonder sterk en lang en laten zich makkelijk van de plant losmaken zolang ze niet volledig zijn opgedroogd. Van de vezels wordt van oudsher touw gemaakt en er worden ook textiele stoffen van geweven. Maar er kunnen ook bouwmaterialen van gemaakt. En dat geldt niet alleen voor de vezels van hennep, maar ook voor de vezels van bijvoorbeeld de stelen van de tomatenplant en aubergines. Zo maakt Nova Lignum hoogwaardige gevelbekleding uit plantenresten, zoals auberginevezels, bermgras, riet of snoei-afval.
We kunnen ook bouwen met biomassa zonder nabewerking, zoals isoleren met vlas of bouwen met strobalen. U denkt nu aan mannen met klompen die ergens bij Klazienaveen hutten bouwen? Nee hoor, in Nederland staan inmiddels al 80 tot 100 gebouwen die gemaakt zijn van strobalen. Het betreft hoogwaardige gebouwen die van de buitenzijde op ‘traditionele’ gebouwen lijken. Op 12 november 2013 is er zelfs een Green Deal Biobased Bouwen ondertekend door de overheid en ruim twintig biobased bouwbedrijven. Het doel is om hierdoor het gebruik van biobased materialen, producten en concepten in de bouw te stimuleren. Verder komt er in de Achterhoek een Innovatie Centrum Biobased Materials en zijn er plannen voor biobased economy parken op diverse plaatsen in ons land. En in het najaar besteedt onze kennispartner SBRCURnet in de Bouwlokalen aandacht aan biobased bouwen.
En u maar denken dat biobased bouwen een hobby is voor langbaardige vegetarische oude mannen die alle moderne gemakken hebben afgezworen. In deze uitgave van BouwTotaal veel aandacht voor een nieuwe, serieuze tak van sport in de bouw: bouwen met biomassa. Nog even en u woont of werkt zelf in een biobased gebouw, zodat onze volgende generaties ook nog een leefbare wereld hebben…

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal