Draadloos opladen

Artikel delen

Bosch past als eerste ter wereld de voordelen van inductieve energieoverdracht toe op accugereedschappen. Met de introductie van het ‘Wireless Charging System’ presenteert Bosch de nieuwste ontwikkeling in laadtechnologie en nieuwe manieren voor het efficiënt, kosten- en tijdbesparend werken met accugereedschappen.

Het startschot voor het ‘Wireless Charging System’ geeft Bosch in de herfst van 2014. Dan komen de acculader GAL 1830 W Professional en de 18 volt Lithium-Ion-accu GBA 18 V 2,0 Ah MW-B Professional op de markt. Een duurzame uitbreiding van het assortiment is gepland.
De basis van deze technologie, die op andere gebieden bijvoorbeeld bij laadstations voor elektrische tandenborstels en onlangs ook bij mobiele telefoons gebruikt wordt, is een contactloze energieoverdracht: in een zender wordt met behulp van een spoel een magnetisch wisselveld opgewekt. De ontvanger bevat eveneens een spoel. Deze wordt van het magnetische wisselveld doordrongen. Zo wordt een spanning geïnduceerd en een stroomvloei opgewekt. In het geval van het ‘Wireless Charging System’ van Bosch betekent dit dat het laadapparaat een magnetisch veld uitzendt dat door de accu wordt ontvangen en in laadstroom wordt omgezet. Hierbij is het overgedragen vermogen meer dan 50 keer groter dan bij elektrische tandenborstels (een watt) om dezelfde laadtijden te hebben als standaard laadapparaten voor elektrische gereedschappen.
Voordelen van het nieuwe systeem zijn:
•    Hogere gebruiksvriendelijkheid en productiviteit omdat de accu’s aan het toestel blijven en tijdens elke werkonderbreking op het laadstation geplaatst en dus zo geladen kunnen worden. Het laden wordt natuurlijk in het werkproces geïntegreerd. Het resultaat: altijd gebruiksklare gereedschappen.
•    Maximale flexibiliteit omdat de inductieve accu’s van een hogere voltklasse met alle toestellen van deze klasse compatibel zijn.
•    Zeer robuuste laadstations die geen contactpunten meer hebben en daarom ongevoelig zijn voor water, stof en vuil.

Laadapparaat en 18 voltaccu
Met het laadapparaat GAL 1830 W Professional en de accu GBA 18 V 2,0 Ah MW-B Professional start Bosch dit nieuwe tijdperk in acculaadtechniek. De GAL 1830 W Professional is bijzonder compact en momenteel het kleinste op de markt verkrijgbare laadapparaat voor 18 volt Lithium-Ion-accu’s. Met de GBA 18 V 2,0 Ah MW-B Professional introduceert Bosch een compacte 18 voltaccu, die de voordelen van de nieuwe technologie met deze van het bestaande systeem combineert. De 2,0 Ah-accu bezit een laadindicatie en is met de beproefde Bosch CoolPack-techniek voor de warmteafvoer uitgerust. Dit alsook het feit dat Lithium-Ion-accu's geen geheugeneffect hebben, verzekert een lange levensduur van de accu. Daarnaast is de accu dankzij het ‘Flexible Power System’ met alle Bosch professionele elektrische gereedschappen en laadapparaten van de 18 voltklasse compatibel.

Bosch Groep, www.bosch.com